Preko „orlova” do Evropskog prvenstva

“Rade je skeptičan, ja sam malo više optimista i ubijeđen sam da ćemo pobijediti Srbiju. Mi moramo da pobijedimo Srbiju”, rekao je selektor Ljubomir Obradović
93 pregleda 5 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2015. 14:29h

Od 2006. godine, kada je Crna Gora obnovila državnost, vaterpolisti su nekoliko puta u direktnim duelima sa Srbijom odlučivali o medaljama, rukometašice su u Beogradu savladale bivše sunarodnice u polufinalu Evropskog prvenstva, košarkaši su dva puta prizemljili „orlove”...

Nikada se, međutim, u Crnoj Gori nije igrao tako važan meč sa Srbijom kakav čeka rukometaše 10. juna u Baru.

Ulog je Evropsko prvenstvo u Poljskoj, takmičenje na kojem bi najtalentovanija generacija crnogorskih rukometaša mogla da počne dug put ka vrhu Evrope i svijeta.

„Dječjem vrtiću” Ljubomira Obradovića je neophodna pobjeda u „Topolici”, kako bi kolo prije kraja osigurao plasman na šampionat Starog kontinenta, zbog čega se mnogi pitaju da li Vladan Lipovina, Vuko Borozan i ostali mladi rukometaši mogu da izdrže pritisak.

“Na dobrom smo putu, sve ide ka zacrtanom cilju. Imamo opterećenje, ali moramo da živimo sa tim ako želimo da idemo na Evropsko prvenstvo”.

“Neophodna nam je pobjeda, jer bismo se sa njom plasirali na EP, što bi bio vrhunski rezultat za ove mlade momke i podstrek za dalji rad”, poručio je Obradović na pres konferenciji u prostorijama RSCG.

Selektor će večeras u Baru odraditi prvi trening sa 14 igrača - 13 koji su na spisku za duele sa Srbijom i Islandom i 17-godišnjim golmanom Lovćena Danilom Mihaljevićem, pozvanom da se kali i popuni broj.

Ekipa će se kompletirati 6. juna, kada će se saigračima pridružiti Borozan, Lipovina, Vasko Ševaljević, Radivoje Ristanović, Fahrudin Melić, Bogdan Petričević i Vuk Lazović.

Po imenima je Srbija mnogo jača - Momir Ilić je prvi strijelac Lige šampiona, Marko Vujin je u Kilu, mnogi igraju u Njemačkoj, Španiji, Poljskoj... Ali, Crna Gora je mnogo timski jača.

“Znamo prednosti igrača pojedinačno i reprezentacije Srbije, ali i one druge osobine, na koje ćemo da ukažemo našim momcima”.

“Nema nepoznanica, jesu oni u Bundes ligi, na fajnl-foru, ali i mi imamo naše vrlo jake adute, u koje izuzetno vjerujem i siguran sam da će doći do izražaja. Važnost utakmice će sigurno uticati na naše momke, ali i na rivala”.

“Mogućnosti naše reprezentacije su ogromne, i biće iz dana u dan sve veće”, naglasio je Obradović.

U prvom meču u Beogradu, „orlovi” su slavili sa 25:21, ali su „lavovi” od tada napredovali iz meča u meč, a tim Dejana Perića je doživio blamažu na Islandu (38:22).

“Ogromna je razlika u odnosu na taj meč i ovaj sad. Nemojte da sumnjate da li ćemo odabrati najbolju taktiku, jer za pripremu imamo utakmicu koju smo igrali u Beogradu, kao i duele Srbije sa Islandom”.

“Neće biti nikakvih iznenađenja, imamo momaka koji mogu da odgovore na bilo koju vrstu odbrane Srbije. Neka se ona adaptira na našu odbranu”, zaključio je Obradović.

Mijatović: Kako mi možemo da budemo favoriti?

Obradović: Ubijeđen sam da ćemo pobijediti Srbiju

Kapiten Rade Mijatović je istakao da će zbog kasnog dolaska igrača iz Njemačke i Francuske biti malo vremena za pripremu za duel sa Srbijom, za koju je konstatovao da je vrhunska ekipa.

“Ljudi sa kojima sam pričao, iz svijeta rukometa i neki poznanici koji nemaju dodirnih sa sportom, misle da ćemo mi tu utakmicu lagano da dobijemo. Kao da nam dolaze neka Farska Ostrva, a ne Srbija”.

“Ne znam kako je stvorena slika da stiže autsajder, a ne ekipa koja je među najboljima u Evropi, sa možda i najkvalitetnijom bekovskom postavom”.

“dolazi nam veliki favorit, pozitivan rezultat bi bio iznenađenje. Sa tom reprezentacijom bi problema imale i mnogo ozbiljnije selekcije nego ova naša”.

“Vjerujem, ipak, u ove momke i da možemo da napravimo dobar rezultat. Ne možemo da očekujemo ništa drugo osim velike borbenosti, želje i volje, a ne sigurnu pobjedu ili bilo kakav lagan meč”, naglasio je Mijatović.

Riječi 33-godišnjeg golmana je prokomentarisao selektor Ljubomir Obradović, koji je bio više nego jasan.

“Rade je skeptičan, ja sam malo više optimista i ubijeđen sam da ćemo pobijediti Srbiju. Mi moramo da pobijedimo Srbiju”!

U srijedu odluka o kartama

U Rukometnom savezu Crne Gore još nisu odlučili kako će distribuirati ulaznice za meč sa Srbijom.

Najvjerovatnije ih neće biti u slobodnoj prodaji, kako ne bi bilo navijača gostiju na tribinama “Topolice”. Definitivna odluka o načinu “prodaje” biće donijeta sjutra.

Na pitanje da li će karte biti dijeljene, kako bi svi navijali za Crnu Goru, direktor reprezentacije Petar Kapisoda je kratko odgovorio:

“Još ne mogu da vam dam tu informaciju”.

Duel sa Srbijom je mogao da bude organizovan u Podgorici, ali su iz RSCG odlučili da ostanu vjerni Baru.

Doduše, ni “Morača” nije slobodna, jer se 9. maja postavlja “mondofleks” podloga za turnir Svjetske lige u odbojci...

“Ko garantuje da bi u Podgorici bila uzavrelija atmosfera? Bar nam je lijepa baza za pripreme, momci funkcionišu na drugačiji način kada su tamo. Doduše, svi crnogorski gradovi su nam bili odlični domaćini”.

“Ali, htjeli smo da ovaj ciklus završimo kako smo i gdje smo počeli, a i nas trojica ovdje smo, između ostalog, i veoma sujevjerni”.

“Ovo jeste utakmica visokog rizika, ali ćemo se potruditi da joj budemo savršeni domaćini, kao ona nama u Beogradu”, napomenuo je Kapisoda.

Bonus video: