Na Dan pobjede za novu stranicu istorije

Rukometašice Budućnosti u 16.45 časova u Budimpešti igraju sa Vardarom, koji su savladale prošle godine u polufinalu. Radmila Petrović i Majda Mehmedović oprezne, ali vjeruju u trijumf
79 pregleda 1 komentar(a)
Majda Mehmedović, Foto: Luka Zeković
Majda Mehmedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2015. 11:54h

Od 4. avgusta, kada su počele pripreme u Tološkoj šumi, rukometašice Budućnosti su razmišljale o samo dva dana. Iza njih su 283 treninga i 22 utakmice u kojima su se spremale jedino za ono što ih danas i sjutra čeka u Budimpešti - za fajnl-for Lige šampiona.

Na Dan pobjede, kada se slavi jubilarna 70. godišnjica sloma nacističke Njemačke, neko će, metaforički rečeno, morati da kapitulira kao te 1945. Neko će biti pobjednik, neko gubitnik. Podgoričanke će učiniti sve da u gradu na Dunavu još jednom nadvise Vardar i da se sjutra bore za drugu titulu prvaka Starog kontinenta.

"Ne mogu reći kakav će ishod biti, mogu samo da kažem da se nadam da će biti u našu korist. Čeka nas jako zahtjevna utakmica, sa veoma kvalitetnim protivnikom. Mislim da ni mi ni Vardar nemamo prednost, biće to borba do posljednje sekunde i moraćemo da damo svaki atom snage", poručuje Radmila Petrović.

Sličnu priču ima i drugi član fenomenalnog tandema krila Dragana Adžića, Majda Mehmedović, koja smatra da Budućnosti ne može da se „prišije” epitet favorita.

"Nekako ne volim tu riječ, niti da se bilo ko favorizuje. Na fajnl-for su stigle četiri najjače ekipe i svako svakog može da dobije. Nema mjesta za popravku. Ne želim, naravno, da se izvlačim, daćemo sve od sebe da pobijedimo i na krunišemo sezonu tokom koje smo stalno bile na visokom nivou. Naše protivnice su, s druge strane, dizale formu i kada je bilo najbitnije bile najjače. Složile su se u pravu cjelinu, sada je to drugačija ekipa od one sa kojom smo igrale u prvom dijelu Lige šampiona".

Mehmedovićeva, ipak, daje malu prednost svom timu zbog veće uigranosti.

"Godinama smo u ovom sistemu sa Draganom Adžićem, odlično smo uigrane. Vratila se Kaća, ali to ništa nije promijenilo, jer je ona iz naše škole. Zbog toga smo u prednosti, ali pred nama je 60 minuta u kojima ćemo da vidimo ko je bolji. Slaviće onaj ko bude mirniji, jer su obje ekipe izvanredne", naglasilo je lijevo krilo „plavih”.

Budućnost je na posljednjim treninzima uigravala standardne akcije, ali je Adžić tražio rješenje i ako Jan Pitlik odluči da dodijeli „flaster” Kristini Neagu i Katarini Bulatović. Taktička iznenađenja su, ipak, u duelima ekipa i igračica koje se tako dobro poznaju praktično nemoguća...

"Smatram da nijedna od ove dvije ekipe ništa ne može da izmisli. Može Vardar da odigra jednu ili dvije akcije, ali ćemo ih brzo pročitati. Sve protivnike čitamo na terenu, spremne smo za sva njihova iznenađenja. Ako u Vardaru stvarno razmišljaju o nekim iznenađenjima, onda je to znak nesigurnosti. Mi smo spremne na sve, a toliko puta smo se sa tim igračicama susretale da svaku veoma dobro individualno poznajemo. Svjesne smo, ipak, da moramo da damo maksimum da bismo pobijedile", napominje Petrovićeva.

Vardar je jedini ove sezone izbjegao poraz od kaznene ekspedicije iz Podgorice. U Skoplju je bilo 24:24, a tada je Adžićeve izabranice lucidnim potezima iznenadila Aljona Ihnjeva. Najbolja odbrana na svijetu je sada spremna za mladu Ruskinju.

"To ne može da se ponovi, jer do tada nismo igrale protiv Ihnjeve i bile smo opuštenije prema njoj. Nismo se spremale za nju kao za standardne bekove. Sada smo sve prostudirale i za svaku igračice se dobro pripremile. Niko ne može da nam bude problem ako budemo prave u odbrani", dodaje desno krilo koje je prvu titulu prvaka Evrope osvojilo dok se još prezivalo Miljanić.

Jedna od rijetkih prednosti tima čiji je šef stručnog štaba zvanično Indira Kastratović, a o svemu se pita dvostruki olimpijski šampion sa Danskom Jan Pitlik, biće duža klupa, jer su na svoj poziciji bar po dvije izuzetne igračice.

"Vardar je jako kvalitetan tim, ima šest-sedam odličnih bekova, a ko god da uđe daje doprinos i može lagano da odmijeni igračicu iz prve postave. Zbog toga može da održi ritam igre na visokom nivou. Ali, čitava sezona staje u ovaj vikend i mi iz startne postave možemo da igramo ne 60, već i 120 minuta ako je potrebno. Cijele sezone smo to pokazivale, nismo uzalud imale „milion” priprema. Spremne smo fizički, taktički i psihički", zaključila je Radmila Petrović.

Njena najbolja drugarica Majda Mehmedović je preskočila dva najveća uspjeha crnogorskog rukometa - revanš Budućnosti i Đera je gledala iz bolnice zbog povrede grkljana, a nezaboravno finale Evropskog prvenstva sa Norveškom je propustila zbog povrede koljena. Vjeruje da je kucnuo čas i za njeno slavlje.

"Imam i ja iskustva u finalima, samo što nisam pobijedila - posjedća Mehmedovićeva na Olimpijske igre u Londonu i prošlogodišnje finale Lige šampiona, sa istim rivalima kao kada se osvajalo. - Nadam se da se to pravilo neće ponoviti ove godine. Voljela bih da i ja na terenu konačno slavim sa saigračicama, a ne iz bolnice ili sa longetom, kada nisam mogla da skačem".

Majda protiv Jovanke - obračun u kojem nema nepoznanica

Godinama su Majda Mehmedović i Jovanka Radičević saigračice. Prvo su bile u Budućnosti i reprezentaciji, a od 2011. su samo u nacionalnom timu. U Budimpešti će danas ponovo igrati jedna protiv druge, što se dešava svake sezone otkada je sjajno lijevo krilo otkada je otišlo u Đer, a potom 2013. zadužilo dres Vardara.

Obje čeka paklen zadatak, jer su Majda i Joka među najboljim igračicama svijeta na svojim pozicijama.

"Zadatak će mi biti mnogo težak, ali mislim da smo i Joka i ja u prednosti jer se odlično poznajemo. Ona zna šta ja mogu da uradim, ja znam njene poteze, tako da nema mjesta za iznenađenja. Nadam se da ću ponoviti igru iz prošlogodišnjeg polufinala kada sam je zaustavila. Imam dobar skor sa njom, vjerujem da tako ostati i ovog puta", rekla je djevojka koja 25. maja slavi 25. rođendan.

I Radičevićeva je svjesna da joj neće biti nimalo lako protiv nepune četiri godine mlađe Baranke.

"Previše se dobro znamo. Izuzetno je cijenim i poštujem kao igračicu, ali nisam previše razmišljala o duelima sa Majdom. Prilazim utakmici maksimalno motivisano i koncentrisano", istakla je Radičevićeva.

I drugo krilo Budućnosti će imati problema, jer će čuvati izuzetno brzu i jaku Francuskinju Sirabu Dembele.

"Biće mi preteško. Dembele je iskusna, fizički mnogo moćnija od većine krila. Ali, daću sve od sebe da je zaustavim i da nam ne pravi problem", obećala je Radmila Petrović.

Radičević: Pitlik je naše individualne kvalitete pretočio u timsku igru, daje nam motiv i vjeru u sebe

Otišla je iz Budućnosti 2011. godine i svaki put je stajala na putu svom matičnom klubu. Sa Đerom je u „Morači” morala da gleda veliko slavlje bivših saigračica poslije revanša finala Lige šampiona 2012. godine, u sezoni 2012/2013. je upisala dvije pobjede u dresu mađarskog kluba nad „plavima”, da bi lani u polufinalu njen Vardar izgubio od Podgoričanki.

Jovanka Radičević će i sada biti jedan od aduta protivnika Budućnosti, a priznaje da očekuje veoma tešku utakmicu.

"Ovo je finale prije finala. Dobro smo poznate jedne drugima, igrale smo i ove sezone sa njima, ali sada je važnost utakmice drugačija. Sve se zaboravlja i staje u 60 minuta", poručilo je 28-godišnje desno krilo.

Crnogorska reprezentativka izuzetno cijeni svoj bivši klub i djevojke sa kojima igra u dresu „zlatnih lavica”, ali ističe da niko nije savršen.

"Mislim da i Budućnost, kao i svaki drugi tim, ima svoje mane. Nema tu šta da se krije. Odlučiće nijanse i ko bude imao hladniju glavu".

Vardar je lutao, u jednom trenutku je bilo i pitanje da li će se domoći četvrtfinala, ali je dolazak Jana Pitlika dao rezultate.

"Protiv Đera smo pokazale da smo bolja ekipa nego ranije. Jan nas je spojio u dobar tim, kompaktan... Individualne kvalitete je pretočio u timsku igru, njegovo iskustvo i znanje rukometa se prenosi na najbolji mogući način. To nam daje motiv i vjeru u sebe".

Taktičko iznenađenje je isključeno.

"Previše dobro se znamo i igrale smo više puta jedne protiv drugih, tako da nema nikakvih tajni. Zaista ne vidim kakvo iznenađenje bismo moglo da priredimo jedne drugima", poručila je Radičevićeva.

Bonus video: