Naš kvalitet i zajedništvo će prevagnuti

"Vardar je vrlo je opasan, jer se individualni kvalitet, koji je bio nesporan, uključio u formiranje tima", rekao je trener Budućnosti
65 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Savo Prelević
Dragan Adžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2015. 09:37h

Prije tri godine, Budućnost je na najljepši mogući način ostvarila višedecenijski san - osvojila je titulu prvaka Evrope u grotlu „Morače“, nakon spektakularnog duela sa Đerom.

Emocije tog 13. maja 2012. vjerovatno nikada neće biti nadmašene, ali ta titula je istorija. Nove stranice moraju da se pišu, savršena prilika se pruža ovog vikenda u Budimpešti...

Tim Dragana Adžića ide po novu titulu šampiona Starog kontinenta, koliko god se mnogi trudili da to sakriju. Ali, da bi se u nedjelju u „Laslo Pap areni“ borile za redizajnirani pehar namijenen prvaku, „plave“ rukometašice u subotu moraju da sruše vrlo jaki Vardar.

Biće jako teško, zbog toga je veoma bitno što Adžić napokon može da računa na sve raspoložive snage.

"Prvi put u sezoni smo imali sve igračice na raspolaganju. Drago mi je što smo svi zajedno, počev od djevojaka, preko fizioterapeuta i stručnog štaba, uspjeli da imamo kompletnu ekipu kada je najvažnije. Biljana Pavićević je odradila prvi trening sa ekipom, Željka Nikolić se vratila nakon povrede zgloba i vjerujem da će one moći da podnesu dio tereta i odmijene Majdu Mehmedović i Radmilu Petrović", rekao je Dragan Adžić.

Koliko je Vardar sada bolji tim nego kada ste se sastali u prvoj fazi?

"Značajna je razlika. Samo igranje utakmica i iskustvo sticano kroz poraze i pobjede ga je izgradilo u kvalitetan tim. To je bila grupa individualaca, a kompletiranju je sigurno doprinio dolazak Pitlika, njegov kvalitet i iskustvo. Vardar sada vuče ka danskom načinu razmišljanja i igre, što je pokazao protiv Đera. Vrlo je opasan, jer se individualni kvalitet, koji je bio nesporan, uključio u formiranje tima. Imaćemo sigurno teži zadatak nego u bilo kojoj utakmici sa Vardarom. Spremamo se za sva moguća iznenađenja Pitlika, ali vjerujem da će sve biti na nama.

I prošle godine ste igrali u polufinalu. Slažete li se s ocjenom da su oba tima sada mnogo kvalitetnija?

"I jedna i druga ekipa su značajno jače, i igrački i iskustveno. Odigrali smo 14 utakmica bez poraza u Ligi šampiona, jači smo za Katarinu Bulatović i Milenu Knežević, koja nije igrala to polufinale. I Vardar je igrački bolji, a sada je i pravi tim. Mislim da je ovaj fajnl-for kvalitetniji nego prošlogodišnji, iako fali nekoliko vrhunskih igračica iz Đera. Rukomet će biti vrhunski".

Da li, i pored svega što ste rekli o rivalu u polufinalu, smatrate da ipak Budućnost ima prednost, jer su igračice mnogo duže zajedno?

"Mislim da ima i da će se, tokom tvrde i teške utakmice, pokazati naše zajedništvo i energija. Vjerujem da će to prevagnuti u najvažnijem trenutku. Siguran sam da će se to valorizovati", poručio je Adžić na kraju.

Penezić igra bolje nego ikad

Bez obzira na to da li je nosila dres Podravke, Krima, Hrvatske ili sada Vardara, Andrea Penezić je uvijek rešetala mrežu bilo Budućnosti, bilo reprezentacije Crne Gore.

Djevojka iz Zagreba je ove sezone druga golgeterka Lige šampiona sa 89 pogodaka i najveća prijetnja za najbolju odbranu na svijetu.

"Penezićeva je možda i najviše dobila dolaskom Pitlika, jer je u posljednjih nekoliko utakmica dominantno najbolja igračica Vardara. Kompletna je rukometašica, dominantna u napadu i odbrani i biće sigurno ključna za makedonski tim. Vjerujem, ipak, da ćemo naći rješenje za nju. Nalazili smo ga nekoliko puta, ali mislim da sada igra najbolje u karijeri. Radi neke stvari bolje nego ranije i biće vrlo, vrlo zahtjevna", rekao je Adžić.

Vardar je prošle sezone imao dvije iskusne pivotkinje, Anu Đokić i Begonju Fernandes, a sada je na crti samo Njemica Anja Althaus. Čini se da je skopski tim slabiji, ali trener Budućnosti potencira da njenu poziciju može da pokrije i Jovanka Radičević.

"Ako zatreba, može i Joka da uskoči. Ona igra odlično na liniji, tako da imaju alternativu. Pomenuo sam Penezić, ali mislim da je upravo Althaus napravila najveći pomak u posljednja dva mjeseca. Od igračice koja je dobijala možda jednu loptu, postala je neko ko daje vrlo bitne golove, igra odlično u odbrani i sada već i ekipa ima povjerenje u nju. Na toj poziciji su bili slabiji nego prošle godine, ali su sada vrlo stabilni, jer su posljednjih nekoliko utakmica možda i najbolje u karijeri Althaus.

Bonus video: