"Lavovi" se šepure s vrha

Crnogorski rukometaši nakon četiri kola vode na tabeli sa šest bodova, Island i Srbija imaju po pet, dok Izrael nije osvojio ni bod
0 komentar(a)
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2015. 19:50h

Do junskih obračuna sa Srbijom u Baru i Islandom u Rejkjaviku, jedna od najmlađih reprezentacija na svijetu šepuriće se sa vrha - rukometaši Crne Gore su u Baru savladali Izrael sa 33:27 i preuzeli 1. mjesto u grupi 4.

Utakmica svih utakmica igraće se 10. juna, takođe u Baru. Rivali su nekadašnji zemljaci, Crnogorci i Srbi. Pobjednici idu u Poljsku, gubitnici će Evropsko prvenstvo gledati na TV-u...

Meč su počeli Mile Mijušković na golu, na krilima Fahrudin Melić i Miloš Vujović, pivot je bio Branko Kankaraš, a bekovska trojka Vasko Ševaljević - Bogdan Petričević - Vladan Lipovina.

"Lavovi" su prvi put poveli u 7. minutu, kada je Ševaljević iskoristio sedmerac za 4:3, a nakon što su stigli do plus dva na početku 12. minuta (6:4), Obradović je polako počeo da mijenja igrače, dijelom i zbog toga što je u "Topolici" bilo sparno.

Prvo su ušli Mirko MIlašević, zatim i Vuko Borozan i Stefan Čavor, koji je sa dva vezana pogotka donio 8:6. Nemanja Grbović je došao na "crtu" gdje je opet dobar bio Kankaraš, da bi Mirko Radović i Milan Popović "uletjeli" na krila.

Šansu je dobio i Miloš Božović, koji je među 16 ušao umjesto Boža Anđelića, da bi u 22. minutu bio povučen i posljednji adut sa klupe - Radivoje Ristanović je između stativa zamijenio Mijuškovića i tako i zvanično debitovao za zemlju iz koje mu je majka.

Nakon tih 8:6, prednost Crne Gore se stalno kretala od jednog do tri gola, koliko je bilo na poluvremenu, nakon što je mrežu odlično zatresao Popović.

Pred odlazak na odmor, momci u crvenim dresovima su čuli da su Srbija i Island remizirali u Nišu (25:25), što je značilo da im pobjeda nad Izraelom praktično ništa ne znači, jer će duel sa „orlovima” u "Topolici" direktno odlučivati ko će ići na Evropsko prvenstvo.

To, ipak, nije smetalo Obradovićevim pulenima, koji su u nastavku još više "stegli" odbranu i prvim golom Borozana i drugim Melića stigli do plus pet u 33. minutu (18:13).

U tim trenucima je sjajan bio i Ristanović, koji je odbranio dva vezana zicera i omogućio desnom krilu Pari Sen Žermena da iz dvije uzastopne kontre povisi na 23:16 u 39. minutu.

Pobjednik je bio riješen, pa je i Mijatović u posljednjih pet minuta dobio šansu. Odbranio je šut i sedmerac Gila Pomeranca, a pokušao je da iz svog šesterca savlada Niva Fičlovica.

Prebacio ga je, ali je nažalost pogodio stativu.

Do juna, kada se igraju odlučujući mečevi, kapiten će biti potpuno spreman, mada su Mijušković i Ristanović dokazali da su više nego dostojne alternative...

Crna Gora - Izrael 33:27 (16:13)

Bar - Dvorana "Topolica". Gledalaca: 2.200. Sudije: Brkić i Jusufhodžić (Austrija). Sedmerci: Crna Gora 5 (5), Izrael 1 (0). Isključenja: Crna Gora 6, Izrael 2 minuta.

Crna Gora: Mijatović (sedmerac i odbrana), MIJUŠKOVIĆ (dvije odbrane), Ristanović (devet odbrana), MELIĆ 6, Milašević 1, Popović 3, Čavor 4, Radović 1, VUJOVIĆ 2, KANKARAŠ 1, ŠEVALJEVIĆ 6 (5), PETRIČEVIĆ 1, Božović 2, Borozan 2, Grbović 2, LIPOVINA 2.

Izrael: Meirovič (šest odbrana), FIČLOVIC (pet odbrana), ŠKALIM 3, TUREL, NATAN 1, Kofman 2, LEVI 5, Fridman, Stridom, STELMAN 4, SIČENKO 2, Kapon, Apo 7, Herškovic, Gal 3, G. Pomeranc.

Bonus video: