Rade Mijatović zbog loma ruke preskače duele sa Izraelom

"Do povrede je došlo iz gluposti. Radili smo zagrijavanje na treningu, šutiralo se u dvije strane naizmjenično, a saigrač me je, umjesto u desnu, pogodio u lijevu ruku, koja je bila opuštena. Došlo je do preloma dvije metakarpalne kosti na srednjem i domalom prstu", kaže Mijatović
2 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: EPA
Rade Mijatović, Foto: EPA
Ažurirano: 03.03.2015. 12:47h

Za mečeve sa Izraelom, koji su zakazani za 30. april i 3. maj, selektor rukometaša Crne Gore Ljubomir Obradović će morati da odredi novog prvog golmana - neprikosnoveni broj 1, Rade Mijatović, polomio je šaku lijeve ruke i pauziraće minimum dva mjeseca.

"Do povrede je došlo iz gluposti. Radili smo zagrijavanje na treningu, šutiralo se u dvije strane naizmjenično, a saigrač me je, umjesto u desnu, pogodio u lijevu ruku, koja je bila opuštena. Došlo je do preloma dvije metakarpalne kosti na srednjem i domalom prstu, koja je „pukla” na pola i zarotirala se. Morao sam na operaciju, a odradio je najbolji mađarski hirurg za šaku, koji je doktor Olimpijskog komiteta i Đera. Zahvalan sam klubu na reakciji, jer su se baš potrudili da dođu do njega, kako bi me operisao", rekao je golman mađarskoj Čurgoja za „Vijesti”.

Iskusni Nikšićanin neće moći da trenira minimum dva mjeseca, tako da je jasno da će preskočiti dvomeč sa Izraelom.

"Pokušaću da se vratim najbrže što mogu, ali za mjesec skidam pločicu sa kostiju, tako da je to praktično nova operacija. Onda je potrebno da rana zaraste bar 15-20 dana, što znači da u idealnim uslovima mogu da se oporavim za dva mjeseca. Tehnički je neizvodljivo ranije. Ne znam ni kako će mi kosti zarastati, jer do sada nisam ništa lomio".

Mijatović, ipak, najavljuje da će biti uz ekipu kada bude igrala sa Izraelom.

"Ne vjerujem da ću moći da branim, a i da se oporavim to bi mi bile prve utakmice poslije dva mjeseca pauze. Nisam siguran kako bi sve to izgledalo, a i bilo bi potcjenjivanje prema kolegama da nakon tolikog perioda bez treninga odmah stanem na gol. To bi bilo i neljudski i nesportski. Biću sa reprezentacijom da pružim podršku, a ko god bude između stativa, vjerujem da protiv Izraela ne bi trebalo da bude problema. Bar na poziciji golmana".

Crna Gora nakon dva kola sa Islandom dijeli 2. mjesto u grupi 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Ako oba puta savlada Izrael, u junu bi sa Srbijom pred svojim navijačima i na Islandu rješavala pitanje odlaska na šampionat u Poljskoj.

"Nemamo reprezentaciju koja može da uđe u bilo koju utakmicu opuštenije, jer imamo jako mlade igrače i nemaju rutinu pobjeđivanja. Pristup na svakoj utakmici mora da bude kao protiv Islanda, ne smijemo da potcijenimo bilo koga ako samo želimo da nam igra liči na nešto, a ne da još računamo na pobjede. Ali, da ne vjerujem u odlazak na šampionat, ne bih ni bio tu. Svaki put sam vjerovao da možemo, nekad smo u tome uspijevali, nekad nismo. Sada nemamo velika svjetska imena, ali za ove momke tek treba da se čuje. Mislim da neki od njih mogu da budu među najboljim na svijetu na svojim pozicijama", zaključio je Mijatović.

U odsustvu momka rođenog u Somboru prije 33 godine, prvi golman bi trebalo da bude drugi Nikšićanin, Mile Mijušković. Pitanje je ko će biti drugi član tandema protiv Izraela - Vuko Borilović je premlad za takvu odgovornost, Nebojša Simić nije bio na spisku u prethodnoj akciji, pa su Obradović i direktor reprezentacije Petar Kapisoda stupili u kontakt sa 32-godišnjim dvometrašem iz Srbije, Radivojem Ristanovićem.

Bivši golman Lovćena brani za bundesligaša Balingen i ima prosjek od 23,6 odsto odbrana na 20 utakmica.

Bonus video: