Alma Hasanić debituje za Crnu Goru

“Dobro je da smo dobili golmanku iz takvog sistema i vrhunskog kluba kao što je Larvik. Ona će se dobro uklopiti uz Sonjin i Marinin kvalitet”, rekao je Adžić za “Vijesti”.
3 komentar(a)
Alma Hasanić, Foto: Ehfcl.com
Alma Hasanić, Foto: Ehfcl.com
Ažurirano: 03.03.2015. 19:50h

Na poziciji golmana, gdje već godinama teret nose samo Sonja Barjaktarović i Marina Rajčić (eks Vukčević), reprezentacija Crne Gore je dobila neočekivano pojačanje - Dragan Adžić je za EHF nedjelju (17 - 22. mart) pozvao Almu Hasanić, golmanku novreškog Larvika.

Djevojka koja je rođena 13. maja 1989. u Šiju, selu pored Tešnja u Bosni i Hercegovini, imala je četiri godine kada je sa porodicom iz Doboja prebjegla u Norvešku. Igrala je za Konerud, Njard, Nordstrand i Glasverket, iz kojeg je ljeta 2013. prešla u Larvik.

Zanimljivo je da je karijeru počela na poziciji pivota, ali je uskočila kao prinudno rješenje između stativa kada se golmanka povrijedila. Izgleda da joj je to bila sudbina, baš kao i Crna Gora.

“Do saradnje je došlo sasvim slučajno. Dobro je da smo dobili golmanku iz takvog sistema i vrhunskog kluba kao što je Larvik. Ona će se dobro uklopiti uz Sonjin i Marinin kvalitet. Mlada je i radujem se što ćemo imati jednu golmanku koja sa našeg područja, a odnjedrena je u norveškoj školi rukometa”, rekao je Adžić za “Vijesti”.

Trenutno je druga golmanka Larvika, ali povremeno zamijeni Dankinju Sandru Toft. Najbolji meč je odigrala protiv Baja Marea, kada je sa nekoliko spektakularnih odbrana riješila pitanje pobjednika.

Hasanićeva, čija je majka iz Crne Gore, bila je članica mlađih reprezentacija Norveške, a za A selekciju je debitovala 8. juna 2014. godine protiv Južne Koreje.

To joj, ipak, nije smetnja da nastupi za “lavice”, jer je na Kongresu IHF u Marakešu 2011. godine promijenjeno pravilo i računaju se samo zvanične utakmice u obavezni period od tri godine između mečeva za dvije različite reprezentacije.

Da je ranije donijeto, Katarini Bulatović i Ani Đokić se ne bi računao onaj duel sa Makedonijom u Skoplju, već bi imale pravo nastupa na Evropskom prvenstvu u Danskoj 2010. godine...

Adžić nije zvao juniorke, koje će se u istom periodu uigravati za nastup u Makedoniji na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo (17 - 19. april, rivali domaćin, Holandija i Island).

Nema ni Suzane Lazović, a od pivota su na spisku Sara Vukčević, koja je posljednja prectrana sa spiska za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Hrvatskoj zbog povrede, kao i Bobana Klikovac.

Bivša juniorska reprezentativka je debitovala za A tim u prijateljskom meču sa Hrvatskom u Baru 23. marta 2013. Tada je za Crnu Goru igrala i Sanja Premović, desni bek poljskog Zaglebja, koja je bila na širem spisku za posljednje EP.

Spisak - golmani

Sonja Barjaktarović (Rostov, Rusija)

Marina Rajčić (Budućnost)

Alma Hasanić (Larvik, Norveška)

Krila

Radmila Petrović (Budućnost)

Majda Mehmedović (Budućnost)

Biljana Pavićević (Budućnost)

Jovanka Radičević (Vardar, Makedonija)

Olivera Vukčević (Mec, Francuska)

Bekovi

Katarina Bulatović (Budućnost)

Milena Knežević (Budućnost)

Jelena Despotović (Budućnost)

Marija Jovanović (Isi Pariz, Francuska)

Anđela Bulatović (Rostov, Rusija)

Andrea Klikovac (Vardar)

Sanja Premović (Lubin, Poljska)

Pivoti

Sara Vukčević (Erd, Mađarska)

Bobana Klikovac (Debrecin, Mađarska)

Bonus video: