Budućnost nadigrala Ruskinje u "Morači"

Budućnost je pobjedom nad Dinamom, četvrtom u Glavnoj rundi, dva kola prije kraja takmičenja obezbijedila prvo mjesto u grupi
66 pregleda 4 komentar(a)
Kristina Neagu, Foto: Luka Zeković
Kristina Neagu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2015. 19:48h

Dva kola su ostala do kraja glavne faze, a cilj je već ispunjen - pobjedom nad Dinamom iz Volgograda u "Morači" (26:18), rukometašice Budućnosti su obezbijedile 1. mjesto u grupi 1 i na papiru najlakšeg rivala u četvrtfinalu.

Ko će to biti, Viborg ili Baja Mare, ili pak neko treći, znaće se tek za 10-ak dana...

Početak meča nije bio obećavajući. Vicešampion Evrope se dugo mučio da pronađe put do mreže, a Marta Žderić je odbranila zicer Jaroslavi Frolovoj u kontri pri rezultatu 2:4.

To kao da je bio signal za buđenje - Katarina Bulatović je na isteku 12. minuta postigla prvi gol iz igre Podgoričanki, a svoj treći (dva iz sedmerca), da bi se za preokret pobrinule Kristina Neagu i Dragana Cvijić, nakon asistencije Milene Knežević.

Veza sa pivotom je potpuno proradila, jer je Rumunka tri puta dodala loptu korpulentnoj Srpkinji, koja je u još dva navrata zatresla mrežu i iznudila isključenje Darje Dmitrijeve, da bi iz kontre na 8:5 povisila Majda Mehmedović i natjerala Viktora Rjabiha da zatraži tajm-aut.

Fenomenalna Ana Kočetova je lucidnim potezima održavala Ruskinjama "glave iznad vode", ali je Budućnost sa tri brza napada i dva pogotka Kneževićeve i jednim Neagu za 115 sekundi pobjegla na 13:8 i otklonila sve dileme. Ako ih je uopšte i bilo...

Shvativši da je sve gotovo, Rjabih je na velikom odmoru odlučio da odmori ekipu za srijedu, kada u Volgograd stiže lider ruskog šampionata Astrahanočka. Na klupi je ostavio udarnu bekovsku trojku Kočetova - Olga Akapjan - Dmitrijeva, kao i golmanku Anu Sedojkinu, koja je odbranila samo jedan šut.

Njena alternativa Jelena Utkina je ostavila mnogo bolji utisak, ali ništa nije moglo da zaustavi Budućnost na putu ka devetoj pobjedi u elitnom takmičenju ove sezone i definitivnom osvajanju 1. mjesta u grupi 1.

Do kraja je i Adžić pružio šansu svim igračicama sa klupe, a starterke su polako krenule ka svlačionici kao da su povrijeđene.

Neke su se i zbunile, kao Dragana Cvijić, koja se usred meča pojavila na čuvenom "balkonu" u "Morači" i sjela pored predsjednika Predraga Boškovića. Brzo je shvatila da tu ne smije da bude...

U listu strijelaca se nije upisala samo Kamila Dalbi, dok je Željka Nikolić dala prvi gol u Ligi šampiona nakon paklene dvije godine, tokom kojih je duže bila van terena zbog povreda, nego na njemu.

Podgoričanke naredni meč igraju u subotu protiv Lajpciga, ali u Njemačku kreću već u srijedu, jer je zbog 8. marta bilo nemoguće naći mjesta na kasnijim letovima.

Budućnost - Dinamo 26:18 (13:9)

Podgorica - SC "Morača". Gledalaca: 4.000. Sudije: Horvat i Marton (Mađarska). Sedmerci: Budućnost 4 (4), Dinamo 5 (3). Isključenja: Budućnost 14, Dinamo 8 minuta. Crveni karton: Ramusović (Budućnost) u 60. minutu (3X2).

Budućnost: Voltering, Rajčić (jedna odbrana i sedmerac), ŽDERIĆ (14 odbrana i sedmerac), PETROVIĆ 1, NEAGU 7, Nikolić 1, Dalbi, BULATOVIĆ 6 (4), Ramusović 1, CVIJIĆ 3, MEHMEDOVIĆ 1, Despotović 1, Pavićević 1, Bizdra 1, KNEŽEVIĆ 3.

Dinamo: SEDOJKINA (jedna odbrana), Utkina (pet odbrana), Černova, Belikova 1, KOČETOVA 4 (2), FROLOVA 2, FANJINA 2, AKAPJAN, DMITRIJEVA 1, Danšina 1, Vedjohina 1 (1), Suslova 3, Petrova 1, Čapikjan 1, EL GAUI 1.

Bonus video: