Francuska ujedinila sve tri krune

Tim Kloda Oneste je vodio tokom čitavog meča, imao i šest golova prednosti, da bi legija stranaca Valera Rivere u 2. poluvremenu nekoliko puta prilazila na gol zaostatka i imala zicer za izjednačenje, ali je Eldar Memišević pogodio u glavu Tjerija Omejea.
9 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2015. 18:11h

Francuska je ponovo apsolutni vladar svjetskog rukometa - "eksperti" su u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru savladali domaćina sa 25:22 i uzeli jedinu titulu koja im je nedostajala, jer su aktuelni olimpijski i evropski prvaci.

Tim Kloda Oneste je vodio tokom čitavog meča, imao i šest golova prednosti, da bi legija stranaca Valera Rivere u 2. poluvremenu nekoliko puta prilazila na gol zaostatka i imala zicer za izjednačenje, ali je Eldar Memišević pogodio u glavu Tjerija Omejea.

Posljednja šansa je otišla tri minuta i 10 prije kraja, kada je jedini pravi Katarac, Abdula al Karbi, pogodio stativu sa desnog krila.

Danijel Narsis je u sljedećem napadu postavio konačnih 25:22.

Nikola Karabatić je predvodio najbolju ekipu na planeti sa pet golova, po četiri su dodali Narsis i Valentan Port, a po tri Aliks Njokas, Ksavije Baraše i Mihael Gigu. Omeje je imao devet odbrana.

U domaćem timu, najefikasniji je bio Cetinjanin Žarko Marković sa sedam golova iz 16 pokušaja (sedmerci 3-3), a Kubanac Rafael Kapote je pogodio šest puta iz sedam šuteva. Najbolji je, ipak, bio Danijel Šarić sa 14 odbrana, dok je Goran Stojanović zaustavio jedan od tri sedmerca.

Marković je šampionat završio kao drugi strijelac sa 67 pogodaka, četiri manje od Slovenca Dragana Gajića.

Rukometaši Poljske su osvojili petu medalju u istoriji, četvrtu na šampionatima svijeta, a treću bronzu, pošto su nakon produžetaka savladali Španiju sa 29:28.

Fenomenalni meč je izrodio neočekivane junake - Mihala Šibu, koji je izborio 10-minutni dodatak golom u pretposljednjoj sekundi za 24:24, kao i pivota Kamila Sipžaka, strijelca dva posljednja pogotka u produžecima.

Poljaci su bili na ivici ambisa, pošto je Šiba isključen tri i po minuta prije kraja, pri minusu od dva gola (23:21).

Momak koji je počeo šampionat kao treći desni bek, iza povrijeđenog Krištofa Lijevskog i Andžeja Rojevskog se vratio na teren i dao svoj sedmi i osmi gol na utakmici.

Zanimljivo, do obračuna sa “crvenom furijom” je samo šest puta tresao mrežu.

Tim Njemca Mihaela Biglera je u produžecima pet puta sticao prednost i sačuvao je odličnom odbranom, koja nije dozvolila Španiji da u posljednjem napadu izbori novi produžetak od dva puta po pet minuta...

Šiba je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa osam pogodaka, Sipžak je dodao šest, a Adam Višnjevski četiri. Slavomir Šmal je upisao 10 odbrana.

U ekipi Manola Kadenasa najefikasnija su bila krila Viktor Tomas (sedam) i Valero Rivera Folć (pet), dok je Gonsalo Peres de Vargas zaustavio 15 šuteva.

Galerija

Bonus video: