Voltering i Mehmedović pokorile Volgograd

8 komentar(a)
Majda Mehmedović, Foto: Zoran Đurić
Majda Mehmedović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2015. 14:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Volgograd - Nakon osam godina, u Ligi šampiona za rukometašice će se opet igrati četvrtfinale, a Budućnost će ga gotovo sigurno dočekati sa 1. mjesta grupe 1 - u duelu lidera, Podgoričanke su u Volgogradu savladale Dinamo sa 25:18 i pobjegle njemu i Lajpcigu tri boda.

Kada se zna da izabranice Dragana Adžića čekaju dueli sa slabašnim Krimom, a da je "Morača" neosvojiva za sve, jasno je da ko će biti broj 1...

Ponovo je odbrana bila glavni adut "plavih", jer je Dinamo u posljednjih 17 minuta dao svega dva gola, a njom je savršeno upravljala Klara Voltering.

Sjajna Njemica, koja na kraju sezone najvjerovatnije završava karijeru, zaustavila je čak 22 šuta, četiri više nego što je završilo iza njenih leđa! Velike zasluge za trijumf ima i Majda Mehmedović, koja je u igru ušla u drugom poluvremenu i dala šest golova.

Podgoričanke su najviše strahovale od bekovske trojke Dinama, ali su u prvih 30 minuta tek polovično uradile ono što su htjele - potpuno su zaustavile Anu Kočetovu, Darija Dmitrijeva je bila na momente opasna, a Olga Akapjan (eks Ljevina) bila je nerješiva enigma.

S druge strane, u napadu je mnogo toga zavisilo od Kristine Neagu, koja je ponekad i previše forsirala, dok su Katarina Bulatović i Milena Knežević bile van ritma, jer su zajedno imale četiri promašena šuta i pet izgubljenih lopti.

Srećom, Ruskinje su dosta promašivale, zbog čega su "plave" samo jednom gubile (1:0) i četiri puta imale plus dva.

U prvom poluvremenu su u centru pažnje bile djevojke između stativa - Voltering i Ana Sedojkina.

Njemica u trenerci sa grbom Budućnosti je zaustavila devet šuteva i dva sedmerca, ali su Ruskinje nekoliko puta hvatale loptu nakon tih odbrana i tresle mrežu iz druge šanse, dok je Sedojkina "skinula" osam pokušaja.

Korpulentna Ruskinja je odlično otvorila i drugo poluvrijeme, odbranila dva šuta Majde Mehmedović, ali je Voltering imala pravi odgovor - zaustavila je Kočetovu, a zatim i dva puta Akapjan, a to su iskoristile Kinga Bizdra i iz dvije kontre Mehmedović, da bi se Bulatovićeva upisala u listu strijelaca za plus pet (16:11) u 35. minutu.

Ruskinje su se vratile, kažnjavale promašaje, ishitrene šuteve i greške, prije svih Neagu, i u 43. minutu smanjile na 18:16, ali su Rumunke Nastase i Stanku sudile kao da su „Morači“.

Tri puta su progledale kroz prste Dragani Cvijić i propustile da je treći put isključe, čime bi Dragan Adžić na pivotu ostao samo sa Emom Ramusović.

Nakon jednog od tih grubih faulova, Darija Dmitrijeva je u želji da spriječi kontru povukla Majdu Mehmedović za dres i odmah je poslata na "hlađenje".

Sjajna Baranka je i riješila utakmicu, jer je dva puta majstorski prevarila svoju nekadašnju „crnu beštiju“ Sedojkinu i povisila na 20:16.

Ruskinje su se tada predale, pa je bilo samo pitanje kolika će biti konačna razlika. Plus sedam znači mnogo i na rezultatskom, i na psihološkom planu...

Zbog pada rublje gorivo 48 centi

Prije četiri godine, ekspedicija iz Podgorice je za jedan euro dobijala nešto preko 42 rublje. Ali, pad ruske valute u posljednjih nekoliko mjeseci je nezaustavljiv, pa je danas euro išao čak do 81.

To se prelilo na cijene, pa najskuplje gorivo, bezolovni benzin sa 98 oktana košta 38,3 rublji, tj. 48 centi. I u novembru 2010. je bilo znatno jeftinije nego kod nas, ali razlika nije bila baš ovolika.

Dinamo - Budućnost 18:25 (11:12)

Volgograd - Rukometna sala "Dinamo". Gledalaca: 1.400. Sudije: Nastase i Stanku (Rumunija). Sedmerci: Dinamo 3 (1), Budućnost (3 (2). Isključenja: Dinamo 4, Budućnost 10 minuta.

Dinamo: SEDOJKINA (15 odbrana i sedmerac), Duvakina, Černova 1, Golikova 1, KOČETOVA, Frolova, GAĆE, FANJINA 3, AKAPJAN 6, DMITRIJEVA 2, Danšina 2 (1), Vedjohina 2, Petrova, Čapikjan, Peče, EL GAUI 1.

Budućnost: VOLTERING (20 odbrana i dva sedmerca), Rajčić, Žderić, PETROVIĆ 5 (2), NEAGU 6, Nikolić, Dalbi, BULATOVIĆ 1, Ramusović, CVIJIĆ 3, Mehmedović 6, Despotović, PAVIĆEVIĆ 2, Bizdra 2, KNEŽEVIĆ.

Bonus video: