Pobjeda u sumornom Volgogradu otvara vrata četvrtfinala

84 pregleda 7 komentar(a)
Kinga Bizdra, Foto: Ehfcl.com
Kinga Bizdra, Foto: Ehfcl.com
Ažurirano: 31.01.2015. 09:29h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Volgograd - „Lepa sela lepo gore, a ružna ostaju ružna čak i kad gore“, čuvena je rečenica iz kultnog filma Srđana Dragojevića. Sličan izraz, uz izmjenu „nepogode“ koja ga je zadesila, mogao bi se primijeniti na milionski grad na Volgi.

Za četiri godine, koliko je prošlo od posljednjeg gostovanja rukometašica Budućnosti u nekadašnjem Staljingradu, nije se promijenilo gotovo ništa. Zgrade su i dalje oronule, zapuštene, a sve djeluje još ružnije nego u novembru 2010. jer je pao snijeg, koji je potamnio od prljavštine, smoga...

Ali, Dragan Adžić i njegove izabranice nisu prevalili dug put da bi „uživali“ u „ljepotama“ Volgograda, niti će imati kad. Već danas u 14 časova po našem vremenu (16 po lokalnom) igraće prvi meč glavne runde Lige šampiona.

Rival je šestostruki uzastopni prvak Rusije Dinamo, koji je u prvoj fazi doživio samo jedan poraz, i to šokantan - u 3. kolu, u svojoj balon sali, gdje je tarafleks podloga postavljena direktno na beton, izgubio je od Krima. Ali, upisao je četiri pobjede i remi, pa je u drugi dio elitnog takmičenja ušao sa šest bodova, samo jednim manje od Budućnosti.

Jasno je da šampionima jedne od najmanjih država u Evropi i najveće na svijetu četvrtfinale teško može izmaći, ali obje ekipe žele da što prije riješe sve dileme i na miru se pripreme za nokaut fazu... Zbog toga je današnji duel u Volgogradu bitan i za jedne i za druge. Pitanje je, međutim, u kakvoj su formi Podgoričanke, jer od novembra nisu imale pravih ispita.

"Promijenili smo način priprema, dali smo djevojkama duži odmor nakon Evropskog prvenstva i počeli malo jače 2. januara. Intenzivniji kondicioni rad se još odražava na osjećaj igračica, ali je sve to ciljano i vjerujem da će kroz utakmice da dođe na svoje. Prednost Dinama je domaći teren i što je odigrao sedam-osam kvalitetnih utakmica u ruskom prvenstvu u međuvremenu, dok mi nismo imali pravih takmičarskih mečeva. Pred svaki početak ili nastavak Lige šampiona nam je to problem, ali taj nedostatak će dovesti do veće motivacije i želje da ga prevaziđemo", rekao je Adžić za „Vijesti“.

U odnosu na duele u sezoni 2010/2011. mnogo toga se promijenilo, ali su glavne poluge Dinama iste - Ana Kočetova, Ana Sedojkina i Olga Ljevina, koja se u međuvremenu udala i uzela prezime Akapjan.

"Ključne igračice su ostale - Kočetova, Ljevina i Sedojkina. Od njih apsolutno sve zavisi, iako je ovdje iznjedreno nekoliko mladih djevojaka, prije svih Dmitrijeva. Imaju dobru školu, ponajbolju u Rusiji, mada sve zavisi od tri pomenute igračice. Dobro ih poznajemo, znamo da su vrlo kvalitetne, ali se nadam da ćemo uspjeti da im anuliramo učinak. Prenijeli smo dovoljno informacija djevojkama koje nisu igrale protiv Ljevine i Kočetove, jer su one vrlo atipične. Ne igraju za reprezentaciju, a po meni su njihovi najbolji bekovi. Nisu kalupirane kao ostali ruski bekovi, koji su jednostrani. Njih dvije su dosta raznovrsne i znaju da iskoriste slabosti odbrane".

Poraz tima iz Volgograda od Krima i remi sa Hipobankom, koja je ispala, nisu iznenađenje za Adžića.

"Igračice Dinama osciliraju u odnosu, ali će protiv Budućnosti on sigurno biti maksimalan. I Rostov ih je izazvao da daju sve od sebe, pa su imale praktično dobijenu utakmicu, iako im je rival bila igrački možda i najbolja ekipa u Rusiji. Očekujem takvo izdanje Dinama i protiv nas, ali bi trebalo da odgovorimo kvalitetnom odbranom i strpljivim napadom i iskoristimo slabosti koje smo primijetili kod suparnika", zaključio je Adžić.

Bizdra: Cilj je titula

Kinga Bizdra je svjesna kvaliteta rivala i upozorana na bekovski trio Olga Akapjan - Darija Dmitrijeva - Ana Kočetova.

"Dinamo je jak tim. Ima veoma dobre igračice na svim pozicijama, ali se posebno izdvajaju bekovi, koji su sjajni šuteri. Moramo da budemo fokusirane u svakom trenutku. Odbrana će biti ključ, najvažnije je da zaustavimo njihove bekove", naglasila je 26-godišnja Poljakinja.

Može li dug period bez pravih mečeva da utiče na vas?

"Pauza jeste bila duga, ali smo igrale nekoliko utakmica u Regionalnoj ligi i između sebe na treningu. Naravno, potrebno nam je vrijeme da dostignemo formu, ali mislim da smo na dobrom putu".

Da li je ove sezone cilj osvajanje Lige šampiona?

"Naravno, to nam je jedini cilj. Ali, sada ne mislimo o tome, već samo o prvoj narednoj utakmici. Duel sa Dinamom je sada najvažniji za nas", zaključila je Bizdra.

Gaće: Budućnost je glavni favorit

Za Dinamo igraju dvije strankinje - Tunižanka Asma el Gaul i Hrvatica Anita Gaće. Bivša igračica Osijeka, Podravke i Lokomotive je svjesna kvaliteta Podgoričanki.

"Dobro se zna ko je i šta je Budućnost. Po meni je to najveći favorit za osvajanje Lige šampiona, jer znamo da Đer ima problema sa povredama, a za Vardar se ne zna koliko je dobio dolaskom novog trenera u stručni štab. Budućnost je nekoliko godina na okupu, i prošle godine je bila blizu da osvoji, tako da je sada glavni kandidat za titulu", istakla je 31-godišnja Splićanka.

Djevojka koja je odigrala 142 utakmice za Hrvatsku ističe da u Dinamu nema presije, ali da to znači da će se unaprijed predati.

"U drugom krugu nemamo šta da izgubimo, ali bilo bi dobro da odigramo u skladu sa mogućnostima i da probamo da pobijedimo. Daćemo maksimum, ali dosta zavisi i od protivnika. U prvom dijelu Lige šampiona smo imali dosta oscilacija, igrali smo super ili katastrofalno. Ne znam šta je uzrok toga. Imamo dosta kvalitetnih rukometašica, ali izgledamo dobro samo kad igramo kao kolektiv. Kada igramo pojedinačno, što se dešavalo u nekoliko utakmica, izgledamo loše", zaključilo je desno krilo Dinama.

Bonus video: