Poljska srušila Švedsku, Danci, Francuzi i Njemci se poigravali

0 komentar(a)
Danska - Island, Foto: Reuters
Danska - Island, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 20:42h

Drugi dan nokaut faze 24. Svjetskog prvenstva u Kataru je bio potpuno različit od prvog, lišen bilo kakvih rezultatskih uzbuđenja, pa su karte za četvrtfinale bez ikakvih problema Poljska, Francuska, Danska i Njemačka.

Najteži zadatak je imala Poljska. Tim koji sa klupe predvodi Njemac Mihael Bigler je sa sa 24:20 savladao Švedsku, koja se držala sve do 53. minuta, kada je smanjila na 19:18.

Ali, bez dva najbolja beka - Kima Andersona (zbog povrede presjedio meč na klupi) i Kim Ekdal du Rica (završio reprezentativnu karijeru, zvanično zbog povrede koljena) - selekcija "tri krune" nije mogla do preokreta.

U njihovom odsustvu, najefikasnija su bila krila Fredrik Petersen (pet) i Jonas Kalman (četiri), a pobjednike su predvodili braća Bartoš i Mihal Jurecki sa po pet golova, kao i golman Slavomir Šmal sa 12 odbrana. Poljaci u četvrtfinalu igraju sa Hrvatskom.

Čuvar mreže je bio centralna ličnost i u duelu Njemačke i Egipta, pošto je 17 odbranjenih šuteva i tri sedmerca Karstena Lihtlajna uništilo "faraone" (23:16).

Njegove odbrane su majstorski iz kontri realizovali Uve Genshajmer (šest golova), Patrik Grecki (pet)..., pa će Njemci izaći na megdan Kataru. Ahmed Elahmar i Eslam Isa su bili najbolji u redovima Afrikanaca sa po četiri pogotka.

Francuska je uhvatila pravi ritam, pregazila Argentinu (33:20) i pokazala da se Sloveniji ne piše dobro.

Svih 16 rukometaša u timu Kloda Oneste se upisalo u statističke kategorije - Valentan Port sa šest i Gijom Žoli sa pet pogodaka su predvodili listu od 14 strijelaca, Tjeri Omeje je 13, a Siril Dumulan jednu odbranu.

Laku pobjedu je upisala i Danska, jer Island bez Arona Palmarsona, kao što se vidjelo u Baru, nije previše opasan. Na kraju je bilo 30:25 za vicešampiona Evrope i svijeta, a odskočili su Rasmus Lauge Šmit, koji je šest puta tresa mrežu, i Niklas Landin sa 14 zaustavljenih šuteva.

Danci će u četvrtfinalu pokušati da se osvete Španiji za poniženje u finalu prethodnog šampionata (35:19).

Osmina finala: Njemačka - Egipat 23:16 (12:8), Poljska - Švedska 24:20 (10:11), Francuska - Argentina 33:20 (16:6), Island - Danska 25:30 (10:16).

Četvrtfinale - srijeda: Hrvatska - Poljska (16.30), Katar - Njemačka (16.30), Slovenija - Francuska (19), Danska - Španija (19).

Bonus video: