Crnogorci držali ruku na srcu i pjevali himnu Katara, a onda srušili Sloveniju

264 pregleda 93 komentar(a)
Žarko Marković, Foto: Reuters
Žarko Marković, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2015. 18:17h

Ruka na srcu. I stihovi himne Al-Salam Al-Amiri, koji idu otprilike ovako: „Kasaman, kasaman, kasaman biman rafa as-seme, kasaman biman našraz...“, potekoše sa usana.

Tri Crnogorca pjevaju himnu Katara kao da je „Oj svijetla majska zoro“...

Moć petrodolara nagovorila je Gorana Stojanovića, Žarka Markovića i Jova Damjanovića da promijene zemlju za koju nastupaju.

Da zaborave na bolove u leđima, tetovažu sa mapom Crne Gore na listu i da obuku dres Katara. S tim prelaskom je u ugovorima vjerovatno stajala i obaveza da pjevaju „Mir emiru“.

A da su čelnici Rukometnog saveza Katara napravili odličan posao, vidjelo se i protiv Slovenije, jer su bivši Crnogorci pogurali legiju stranaca Valera Rivere ka trećoj pobjedi (31:29) i plasmanu u četvrtfinale.

Marković je dao pet golova, ali je postigao četiri od posljednjih sedam svog tima, kada je njegovim saigračima ponestalo ideja i svježine.

Stojanović je zaustavio osam šuteva, uključujući i odlučujući zicer do tada nepogrješivom Luki Žvižeju dva i po minuta prije kraja pri rezultatu 29:28.

Tako je sačuvao vođstvo koje je obezbijedio ljevoruki Cetinjanin sjajnim pogotkom kada je prijetio pasivni napad.

Odličan utisak je ostavio i Damjanović, korpulentni 18-godišnjak iz Nikšića, koji je uskočio u tim umjesto Španca Borhe Vidala i bio nerješiva enigma na poziciji pivota za izabranike Borisa Deniča.

U prvom poluvremenu je realizovao sva tri šuta i iznudio dva sedmerca i isključenje. U nastavku je uglavnom bio na klupi...

Blistao je Kubanac Rafael Kapote sa 12 golova (posljednji za 30:28), a kapiten Kamaldin Malaš je dodao sedam (sve u prvom poluvremenu). „Deželu“ je predvodio Jure Dolenec sa osam, a Žvižej je imao sedam pogodaka.

Na vrhu grupe A je i Španija, takođe sa tri pobjede, a takav učinak u B imaju Hrvatska i Makedonija. „Kauboji“ su se igrali sa Iranom (41:22), dok su Kiril Lazarov i drugovi savladali BiH u ex-YU derbiju (25:22).

Već nakon tri kola, dželat Crne Gore se praktično oprostio od borbe za osminu finala Svjetskog prvenstva - u direktnom obračunu za 4. mjesto u grupi A, rukometaši Bjelorusije su izgubili od Brazila sa 34:29.

To je bio treći poraz tima koji je „lavove“ prvo izbacio sa Evropskog prvenstva u Danskoj, a onda i u baražu za šampionat u Kataru.

Zanimljivo, kladionice su pred početak šampionata Bjeloruse proglasile za glavne favorite za osvajanje Kupa predsjednika, to jest za 17. mjesto.

Rezultati - grupa A

Slovenija - Katar 29:31 (15:18)

Bjelorusija - Brazil 29:34 (12:16)

Španija - Čile 37:16 (14:7)

Tabela: Španija, Katar 6, Slovenija 4, Brazil 2, Bjelorusija, Čile 0

Srijeda

Čile - Bjelorusija (15)

Slovenija - Brazil (15)

Katar - Španija (17)

Grupa B

BiH - Makedonija 22:25 (11:13)

Hrvatska - Iran 41:22 (19:13)

U toku

Austrija - Tunis

Srijeda

Iran - Austrija (15)

Makedonija - Hrvatska (17)

BiH - Tunis (17)

Utorak

Grupa C

Češka - Egipat (17)

Francuska - Island (19)

Švedska - Alžir (19)

Grupa D

Poljska - Rusija (17)

Argentina - Saudijska Arabija (17)

Danska - Njemačka (19)

Bonus video: