Bez snage za bronzu

61 pregleda 24 komentar(a)
Crnogorske rukometašice, Foto: Ehf-euro.com
Crnogorske rukometašice, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 21.12.2014. 21:01h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Umor je konačno slomio „lavice”, sada već bivši prvak kontinenta je ostao bez medalje na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj - u obračunu za bronzu u Budimpešti, Švedska je uradila baš ono što je najavila, iskoristila „zamor materijala” rukometašica Crne Gore, slavila sa 25:23 i osvojila drugu medalju u istoriji.

Dragan Adžić na raspolaganju ima najbolju startnu postavu na Starom kontinentu, vjerovatno niko nema dilemu povodom tog stava. Ali, za ovakva takmičenja je potrebna i duga klupa, a Crna Gora je nema. Dojučerašnje kadetkinje još nisu stasale za velike mečeve, dok Sara Vukčević nije ni bila u ekipi zbog povrede.

Samo četiri beka su odigrala svih osam utakmica na šampionatu (odmarali samo od 40. minuta duela sa Slovačkom) i bilo je samo pitanje kada će se potpuno „iscijediti”. Nažalost, to se dogodilo na završnom vikendu u Budimpešti... Milena Knežević, Katarina Bulatović, Marija Jovanović i Anđela Bulatović, koje igraju i halfove u odbrani, nisu imale snage ni svježine da se nose sa visokim, jakim Šveđankama i poraz je bio neminovan. Mada, nada u novo čudo je dugo tinjala...

Početak meča je bio preslikan onom obračunu u glavnom gradu Hrvatske. U izjednačenoj borbi Crna Gora je bila u blagoj prednosti, vodila 5:3, a na 5:5 se desilo isto što i u „Areni Zagreb” - viđen je crveni karton. Ovog puta ga nije dobila Suzana Lazović, već djevojka koja je u srijedu iznudila njeno isključenje, Linea Torstenson. Jedna od najboljih švedskih igračica je pregrubim faulom prekinula kontru Majde Mehmedović, a Norvežanke Arntsen i Roen su je nakon kratkog vijećanja poslale na tribine. Zanimljivo, u tom trenutku je rezultat bio isti kao u Zagrebu kada je „pocrvenjela” kružna napadačica Crne Gore.

„Lavice” su iskoristile zbunjenost Skandinavki i dva puta stizale do plus tri (8:5 i 10:7). Bilo je, međutim, očito da im nedostaje svježine da naprave još veću razliku, pa je Ida Oden sa dva vezana gola izjednačila na 10:10. Na odmor je, ipak, minimalnu prednost odnijela Crna Gora (12:11).

Selekcija „tri krune” je u prva četiri minuta nakon povratka iz svlačionica dala četiri, a primila samo jedan gol, pa je preokrenula na 17:14. Katarina Bulatović je sa tri vezana gola vratila stvari na početak, ali je bilo vidljivo da kod Adžićevih izabranica više nema ni ideja, ni snage za realizaciju. Na veliko srce je, ipak, držan priključak, a u finišu 52. minuta je Jovanovićeva ponovo izjednačila (22:22).

Katarina Bulatović je osmim golom vratila nadu nepuna tri minuta prije kraja, kada je smanjila na 24:23. U finišu je, nažalost, u heroinu izrasla Johana Bundsen, koja je od 55. minuta odbranila zicere Jovanki Radičević i Anđeli Bulatović, a 27 sekundi prije kraja i sedmerac njenoj prezimenjakinji Katarini. Mada, i da je bio gol, vjerovatno bi sve bilo gotovo, jer nije bilo vremena za bilo šta.

Medalja je bila cilj, ali on nije ispunjen. Srećom, napravljen je prvi korak ka Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, jer je Crna Gora već obezbijedila učešće makar na kvalifikacionom turniru. Do narednog velikog takmičenja, Svjetskog prvenstva u Danskoj, neophodno je da bekovi dobiju dostojne zamjene.

Prva u redu čeka Jelena Despotović, a i Đurđina Malović, Đurđina Jauković i Vanesa Agović će iza sebe imati još dva velika takmičenja, Evropsko prvenstvo za juniorke i Univerzijadu. Koliko bi samo jedna od njih na pravom nivou značila u Danskoj, suvišno je i govoriti. Dovoljno se podsjetiti scena kada Milena Knežević i Katarina Bulatović dišu „na škrge”...

Švedska - Crna Gora 25:23 (11:12)

Budimpešta - „Laslo Pap arena”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Arntsen i Roen (Norveška). Sedmerci: Švedska 3 (3), Crna Gora 5 (4). Isključenja: Švedska 4, Crna Gora 10 minuta. Crveni karton: Torstenson (Švedska) u 12. minutu.

Švedska: Bundsenn (10 odbrana i sedmerac), IDEN, AGREN, FOGELSTREM 1, Blom, Roberts, Sand, J. Alm, TORSTENSON 1, GULDEN 7 (3), HELEBERG 1, Hagman 2, Jakobsen 1, ODEN 6, Dž. Alm 4, Johanson 2.

Crna Gora: Rajčić (šest odbrana), Milenković, BARJAKTAROVIĆ (pet odbrana), Petrović, Pavićević 1, RADIČEVIĆ 4, JOVANOVIĆ 4, A. BULATOVIĆ, Klikovac, Malović, LAZOVIĆ 1, K. BULATOVIĆ 8 (3), Ramusović, MEHMEDOVIĆ 2, Despotović, KNEŽEVIĆ 3 (1).

Bonus video: