Norveška šesti put na tronu

0 komentar(a)
Norveška, Foto: Ehf-euro.com
Norveška, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 21.12.2014. 19:01h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Crna Gora je u Beogradu prekinula niz od četiri titule Norveške, ali se najdominantnija rukometna nacija ekspresno vratila na tron - Hajdi Loke i drugarice su u finalu u „Laslo Pap areni” savladale Španiju sa 28:25 (10:12) i šesti put podigle pehar namijenjen prvaku Starog kontinenta (Norveška je najbolja bila i 1998, 2004, 2006, 2008. i 2010. godine).

Norvežanke imaju i tri srebra i bronzu, a samo 2000. nisu bile na postolju, kada su u Rumuniji bile šeste.

Španija nema titulu prvaka, a drugi put poražena je u finalu. Od istog rivala izgubila je fiinalni meč i prje šest godina u Makedoniji.

Osvajanjem titule prvaka starog kontineta Norveška je izborila direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2015. godine u Danskoj i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Perfektno finale je odigrala Lin-Kristin Rigelhut-Koren, koja je iz svih 10 šuteva poslala loptu iza leđa Silvije Navaro! Doduše, pet puta je pogodila iz sedmerca. Fenomenalne su bile i Nora Merk sa sedam golova iz devet pokušaja i Silje Solberg sa 15 odbrana.

U poraženom timu je najefikasnija bila Nerea Pena sa 10 pogodaka (pet iz penala), a po četiri su dodale Aleksandrina Kabral Barbosa i Karmen Martin.

Tim Horhea Duenjasa ima za čim da žali, jer je u prvom poluvremenu imao i pet golova razlike (10:5), ali u nastavku nije imao rješenja za raspoloženi skandinavski trio.

Bonus video: