Bronza bi sijala kao zlato

“Utakmice za medalje uvijek iz igračica izvuku energiju za koju možda nisu ni svjesne da je posjeduju", istakao Dragan Adžić, selektor Crne Gore
96 pregleda 11 komentar(a)
crnogorske rukometašice, Foto: Ehf-euro.com
crnogorske rukometašice, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 21.12.2014. 07:37h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Kruna je pala, Evropa će dobiti novog prvaka. Rukometašice Crne Gore će na tronu naslijediti Norveška ili Španija, ali nema ni vremena ni razloga za tugovanje - „lavice” danas (15.30) očekuje obračun za bronzu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Ekipu Dragana Adžića u „Laslo Pap areni” čeka Švedska, od koje je dokazala da je bolja u Zagrebu.

Ali, sada se više ne postavlja pitanje ko je kvalitetniji, već ko je odmorniji i spremniji za novi rukometni rat. Ako Milena Knežević i drugarice budu imale snage, u Podgoricu će se vratiti sa jedinim odličjem koje nemaju...

Olimpijski vicešampion iz Londona i evropski prvak iz Beograda je odlučan u namjeri da upotpuni riznicu.

“Utakmice za medalje uvijek iz igračica izvuku energiju za koju možda nisu ni svjesne da je posjeduju. Imamo iskustvo iz ovakvih mečeva i vjerujem da uz svježinu u odbrani, koju može da donese povratak Suzane Lazović, možemo da izvučemo utakmicu. Vrlo težak i nezahvalan protivnik, ali vjerujemo u pravilo da drugu utakmicu sa nekim rivalom odigramo još bolje, jer kad ga upoznamo na terenu osjećamo se još moćnije i kvalitetnije. Nadam se da će stići satisfakcija za nevjerovatan trud i odricanje djevojaka, a za mene bi ova bronza bila veća od srebra na Olimpijskim igrama i zlata u Srbiji, u odnosu na to koliko su one sebe dale”, poručio je Dragan Adžić.

Crna Gora je u posljednja dva meča dugo jurila rivale. Švedsku je stigla i prestigla, Španiju nije, ali je jasno da više nema snage za takve napore. Zbog toga je neophodno da dobro počne.

“Problem ulaska u meč je posljedica malog broja igračica u rotaciji i zamora. Kada je igrač umoran, potrebno mu je vrijeme da dostigne temperaturu i izbaci umor. Taj problem moramo da prevaziđemo, kako bi ulazak u meč bio bolji nego protiv Holandije, Švedske i Španije. Nekoliko igračica Švedske su nam bile nepoznanica, a sada znamo koliko su opasne i kako brzo trče. Drugo poluvrijeme prvog meča je pokazalo da imamo recept i za to”.

Adžić je na kraju ponovio šta njemu i njegovom timu znači ovaj meč i koliki je motiv.

“Utakmica za bronzu je apsolutno kao za zlato. Kvalitet i izjednačenost ekipa na ovom prvenstvu je fascinantan, sami dolazak u Budimpeštu je veliki uspjeh, a bronza bi ga fenomenalno zaokružila”.

Katarina Bulatović je razočarana što neće igrati finale, ali joj ne pada na pamet da odustane od medalje.

“Za nas bi bila velika stvar kad bismo uzele bronzu. Niko ne pamti ko je bio četvrti. Vjerujem da možemo još jednom da obradujemo sve koji su nas podržavali dosad, koji su prevalili ne znam koliko kilometara da dođu da nas gledaju i one koji su se nervirali pored malih ekrana. Vjerujem da imamo snage za to”, poručio je desni bek „crvenih”.

Šta je potrebno za pobjedu?

“Da od početka do kraja odigramo kako možemo. Imaćemo pomoć od Suze Lazović, vidjele smo i same koliko nam je falila. Vjerujem da možemo da odigramo svih 60 minuta kako treba i da idemo kući boljeg raspoloženja nego sada”.

Jesi li spavala nakon poraza od Španije?

“Nisam, ali naspavaću se kad se sve ovo završi. Nijedna od nas nije rekla ni da nismo spavale, ni koliko smo sati bile na terapijama. Sve smo to zaboravile i prevazišle, ne tražimo alibi u umoru ili bilo čemu. Želimo da odigramo za sve ljude, za nas, jer bi medalja bila veliki uspjeh”, kazala je 186 centimetra visoka ljevakinja.

Jovanka Radičević još nije prežalila poraz u polufinalu, ali se nada da će se rana zaliječiti novom medaljom.

“Sigurno je da ćemo izvući posljednje atome energije i snage. Pobjeda protiv Švedske bi bila zlata vrijedna, ali znamo da nam neće biti jednostavno i lako. Moramo da se povratimo od izgubljenog polufinala. Dale smo sve i čiste smo pred sobom. Ne možete uvijek da pobijedite, ali mi je žao što prvo poluvrijeme nismo odigrale kao drugo, sigurno bi rezultat bio drugačiji. Ponosna sam što sam dio ovog tima, jer uvijek dajemo sve od sebe, ali ponekad to nije dovoljno za pobjedu”, istakla je igračica Vardara.

I Radičevićeva poručuje da sve zavisi od prvih 30 minuta.

“Trudićemo se da krenemo dobro od početka. Nemamo svježinu da možemo da stižemo rivala u drugom poluvremenu, kao u prethodnim mečevima. Koliko god da smo umorne, vjerujem da ćemo imati dovoljno snage i sigurno se nećemo predati, jer želimo pobjedu”, naglasilo je jedno od najboljih krila svijeta.

Mirjana Milenković u sastavu

Ako Crna Gora osvoji bronzu, „penzionerke” će postati tri juniorke - Đurđina Malović, Ema Ramusović i Đurđina Jauković, kao i Mirjana Milenković.

Golmanka Podravke će biti u sastavu umjesto Jaukovićeve, a razlog je baš da bi stekla pravo na penziju nakon 40. godine života. Nekadašnja članica Budućnosti je ove sezone imala mnogo veću minutažu od Marine Rajčić, ali su 21-godišnja Podgoričanka i Sonja Barjaktarović dobile prednost kao i na svim prethodnim takmičenjima.

Žrijeb za baraž za Svjetsko prvenstvo u 13 časova

U Budimpešti će danas biti održan i žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Danskoj

Pravo nastupa, uz organizatora, od evropskih ekipa dobiće samo šampion, Norveška ili Španija. Preostalih 18 ekipa će se u junu boriti u baražu.

Crna Gora je u prvom šeširu, a mogući rivali su joj ekipe koje su zauzele od 12. do 16. mjesta na EP - Slovačka, Hrvatska, Rusija, Srbija i Ukrajina, te pobjednici pretkvalifikacija - Austrija, Island, Češka i Slovenija.

Uz tim Dragana Adžića, u prvom šeširu su poraženi finalista, Švedska, Francuska, Mađarska, Holandija, Rumunija, Njemačka i Poljska.

Torstenson: Nisam ljuta na Lazović, to je dio igre

Lijevi bek Švedske Linea Torstenson očekuje meč veoma sličan onom od prije četiri dana u Zagrebu.

“Čeka nas veoma naporna i teška utakmica. Obje ekipe će se boriti za bronzu i ubijeđena sam da će biti veoma uzbudljivo”, naglasila je 31-godišnja igračica Bukurešta.

Mnogo prašine se podiglo oko starta Suzane Lazović nad tobom. Da li si joj zamjerila na tome?

“Ne. Na sudijama je da održe kontrolu nad utakmicom, što su i uradile. Nisam ljuta na nju, to je dio igre. Ako želite da igrate jako u odbrani, to se ponekad dešava. Ako sudija uradi svoj posao, sve je u redu”.

Šta može da bude vaš adut u meču za 3. mjesto?

“Odbrana i golmanke. Moramo da spriječimo Jovanović, Bulatović i Knežević da postižu lake golove. Nadam se da ćemo pomoći golmankama, koje nisu zaustavile puno šuteva u prvoj utakmici. Ali, za to je uvijek potreban timski rad, a nikada nije samo jedna igračica kriva”.

Bonus video: