Bez snage za preokret, sa Švedskom za bronzu

Na 67 sekundi do kraja, sve je bilo gotovo, jer je Majdi Mehmedović dosuđen faul u napadu nad Karmen Martin...
9 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Despotović, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Rukometašice Crne Gore, Despotović, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Ažurirano: 19.12.2014. 21:57h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Barueri se ponovio u Budimpešti, Španija je kao i tri godine ranije raspršila snove rukometašicama Crne Gore.

I opet je scenario bio isti kao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu - „ratnice” su od starta nametnule svoj ritam, brzo stekle veliku prednost i imale koga da im je sačuva.

„Crna beštija” od nedjelje već bivšeg prvaka Evrope i ovog puta je bila Silvija Navaro, koja je primila svega 18 golova, a imala je 17 odbrana...

Umorne, iscijeđene „lavice” nemaju kad da kukaju nad sudbinom, da proklinju teške utakmice sa Holandijom i Švedskom i predug put dan kasnije od Zagreba do Budimpešte.

Moraju da odmore, što prije saberu misli, shvate gdje su griješile i sjutra u meču za 3. mjesto, sa Suzanom Lazović u timu, ponovo poraze Švedsku, koja je u drugom polufinalu izgubila od Norveške.

Bilo bi sjajno da u Podgoricu donesu bronzu, jer 4. mjesto i tzv. „drvenu” medalju svi sportisti mrze iz dna duše...

Bile su svjesne izabranice Dragana Adžića da ne smije da im se ponovi loš početak meča kao protiv Švedske, da više nemaju ni svježine, ni dovoljno igračica u rotaciji za još jedan magičan preokret.

Ali, ponovo su prespavale start, a Španija im nije dala da se probude. Nemoć „crvenih” najbolje oslikava podatak da je prvi gol postignut tek iz 10. napada, nakon osam minuta i osam sekundi!

Prije toga su se ređali promašaji, probijanja (jedno, doduše, bilo nepostojeće), izgubljene lopte, a nije pomogla ni igračica više...

Poslije tog gola Jovanke Radičević, ubrzo je precizna bila i Biljana Pavićević za 3:2, pa se pomislilo da je priključak uhvaćen.

Ali, odgovor „ratnica” je bio pravi, pa je 192 centimetra visoka Elisabet Ćaves dva puta pogađala za plus pet (7:2 i 8:3). Isti rezultat je, zanimljivo, bio i prije tri godine u Brazilu...

Na 4:8 nova serija i na početku 23. minuta nestvarnih 4:11, za gol više nego u Barueriju!

Adžić je pokušavao sve, nakratko ubacio i Emu Ramusović, ali je bilo očito da za odličnu odbranu i „brazilski” raspoloženu Navaro nema rješenja.

Do velikog odmora je zaostatak smanjen na pet golova, koliko je bilo i dva dana ranije protiv Švedske.

Tada je Crna Gora preokrenula i pokazala da je sve moguće, zato je tinjala nada da se opet može dogoditi čudo.

Početak nastavka je pokazao da je preokret moguć, mada je „crvena furija” još tri puta stizala do plus pet. Ali, od gola Elisabet Pinedo na isteku 37. minuta, Španija je na naredni pogodak čekala čak 14 minuta i 38 sekundi, a Marina Vukčević je odbranila svih pet šuteva.

Nažalost, u napadu nije bilo adekvatnih rješenja, jer je bilo očito da Adžićeve izabranice nemaju snage.

U tom periodu perfektne igre u odbrani su čak šest puta izgubile loptu, u tri navrata im je branila Navaro, a po jedan šut je izblokiran i završio na prečki.

Samo su dvije lopte završile u mreži. Umor je najviše „slomio” Milenu Knežević, koja je imala šut 7-0 i četiri izgubljene lopte.

Jedna od najboljih rukometašica Crne Gore nije zaboravila da igra, vjerovatno bi našla rješenje i za agresivnu odbranu protivnica, ali je bilo očito da je potpuno „izdušila”.

Tračak nade se, ipak, pojavio kada je Jovanka Radičević dva minuta i dvije sekunde prije kraja smanjila na 18:17.

Agresivna odbrana je držala bekove Španije daleko od gola, ali je Marta Mange vidjela Pinedo, koja se savršeno ubacila sa lijevog krila na poziciju pivota, dodala joj loptu, a igračica Bera Bere je pogodila za 19:17.

Na 67 sekundi do kraja, sve je bilo gotovo, jer je Majdi Mehmedović dosuđen faul u napadu nad Karmen Martin...

Crna Gora - Španija 18:19 (8:13)

Budimpešta - „Laslo Pap arena”. Gledalaca: 2.000. Sudije: Brunovski i Kanda (Slovačka). Sedmerci: Crna Gora 3 (2). Isključenja: Crna Gora 2, Španija 4 minuta.

Crna Gora: Rajčić (sedam odbrana), BARJAKTAROVIĆ (pet odbrana), Petrović 2, PAVIĆEVIĆ 2, RADIČEVIĆ 6 (1), JOVANOVIĆ 2, A. Bulatović 1, Klikovac, Jauković, Malović, K. BULATOVIĆ 4 (1), Ramusović, MEHMEDOVIĆ 1, Despotović, KNEŽEVIĆ.

Španija: NAVARO (16 odbrana i sedmerac), Temprano, Lopes, MARTIN, Nunjes, Fernandes 1, MANGE 4, Agilar 1, ĆAVES 3, PINEDO 5, Eskribano, PENA 3, Gonsales, Elorsa, Egozke, KABRAL BARBOSA 2.

Bonus video: