Lavice ne žele alibi: U napad na finale

Trupe Dragana Adžića su tri puta „bombardovale” Španiju, preko „ratnica” došle i do finala Olimpijskih igara
78 pregleda 94 komentar(a)
Crnogorske rukometašice, Foto: Ehf-euro.com
Crnogorske rukometašice, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 19.12.2014. 09:46h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Rivalstvo sa Norveškom je 2012. poprimilo epske razmjere, Rusija i Francuska su po nekoliko godina bile neizbježni suparnici, ali je jedan rival konstanta gdje god da krenu rukometašice Crne Gore.

Ratovi sa Španijom doživjeće i peto izdanje večeras u polufinalu Evropskog prvenstva. Trupe Dragana Adžića su tri puta „bombardovale” rivala, preko „ratnica” došle i do finala Olimpijskih igara, mada im je put do Londona bio posut trnjem baš zbog poraza od te iste Španije u osmini finala Svjetskog prvenstva u Brazilu...

Ali, sve što je bilo u prošlosti i ostaje u prošlosti. Nakon veličanstvenog preokreta protiv Švedske u Zagrebu, „lavice” su rekle svoje - u Budimpeštu idu da brane tron. I neka im bude, neka i u drugoj metropoli na Dunavu podignu šampionski pehar.

A baš zbog te želje, „crvenima” ne pada na pamet da se žale na umor. Pred njima je još (minimum) 120 minuta u kojima će se ispisivati stranice istorije sporta jedne od najmanjih zemalja Evrope...

"Ne pomišljamo na to kako se osjećamo, moramo da budemo dobro. Igramo najvažniju utakmicu na prvenstvu i razmišljamo samo kako da se što bolje pripremimo za Španiju. Moramo odlično da odigramo u odbrani, jer Španjolke dosta dobro napadaju i nezgodne su, ali će i ovog puta sve biti na nama", samouvjerena je Milena Knežević.

Crna Gora je dobila posljednja dva meča na velikim takmičenjima, možda ima i blagu prednost zbog toga, ali lucidni bek smatra da to sada ništa ne znači.

"U tim trenucima smo imale prednost, sada je nemamo. I mi i one smo dobro igrale na prvenstvu, ova utakmica će pokazati ko je u boljem psihološkom stanju. Imaju dobru ekipu, ali borićemo se za ono što želimo".

Fokus najbolje odbrane na svijetu će biti na bekovskoj liniji tima Horhea Duenjasa.

"Koliko dobro fintiraju, toliko dobro neke znaju i da šutnu. Tu su Mange, Makarena Agilar, Barbosa, Pena, ne zna se koja od koje ima bolju fintu. Trebaće nam dosta pripreme za njih, mada smo igrale dosta sa njima i znamo šta kako koja od njih radi. Najbitnije je da sastavimo odbranu, onda ništa neće doći u pitanje".

Onaj čuveni meč u Brazilu je obilježila Silvija Navaro sa gotovo nemogućom 31 odbranom. Omalena golmanka je znala da čini čuda i između stativa Ićaka protiv Budućnosti.

"Nekad je ona bila problem za Crnu Goru ili Budućnost, nekad mi za nju. Vidjećemo ko će koga ovog puta nadigrati. Ne razmišljamo puno o njoj - poručila je Kneževićeva na kraju".

U odsustvu suspendovane Suzane Lazović, teret na poziciji pivota će morati da podijele krila Jovanka Radičević i Majda Mehmedović.

"Uvijek biramo teži put. Nema Suzane, moraćemo da se rotiramo Joka i ja, Ema... Nije nemoguće, odigrale smo skoro čitavu utakmicu protiv Švedske bez nje, tako da ćemo se truditi da tako bude i protiv Španije. Biće stvarno teško, jer biti na liniji i dobijati toliko batina, a onda igrati odbranu je mnogo isrcpljujuće", naglasila je Mehmedović.

Je li bolje što vam je rival Španija, koju ste odavno skenirale?

"Olakšava nam pripremu, jer znamo individualno igračice, ali znamo i da će nam biti teško, jer su dugo zajedno. Igraju brz rukomet, imaju dobre finte, ali se nadam da ćemo im se suprotstaviti, kao i prošlog puta".

Hoće li vam predstavljati problem njihova duboka, kombinovana odbrana?

"Ako budemo koncentrisane da nas ne iznenade brzim izlascima iz odbrane, mislim da neće biti problema. Jedino da ne budemo u grču zbog samog polufinala. Ali, nadam se da ćemo opet da se borimo kao lavice".

Vjeruješ li da Crna Gora može opet do zlata?

"Vjerujem, ali mi je veće zlato ono što sija među nama, kakvi smo mi borci i lavice, nego prvo mjesto. Ali, naravno da je titula san svakog sportiste".

Na prethodnom Evropskom prvenstvu posljednja četiri meča nisi igrala zbog povrede. Da li imaš dodatni motiv da se dokažeš u mečevima za medalje?

"Kod nas, izgleda, neko mora da odmara u polufinalu. Nadam se da u finalu, ako dođemo do njega, niko neće nedostajati. Jedva sam čekala ovaj dan da i ja igram polufinale i, ako bog da, finale", zaključila je 24-godišnja Baranka.

Sa ekipom Ivan Knežević, Mendi i kćerka

Umor bi mogao da bude odlučujući faktor u večerašnjem duelu, jer su oba tima dosadašnji šampionat odigrala sa malo rukometašica u rotaciji.

Na taj problem, kao i izostanak suspendovane Suzane Lazović, Crnoj Gori su se nadovezale i muke sa prevozom.

„Lavice” su od 350 kilometara udaljenog Zagreba do hotela „Helija” u Budimpešti putovale čak pet i po sati. Na granici između Hrvatske i Mađarske su svi morali da izađu iz autobusa, kao da su u pitanju šverceri, a ne evropski prvaci...

Ali, sve je to igračicama lakše palo zbog specijalne gošće - jednogodišnje kćerke fudbalera Mladosti Ivana Kneževića i bivše igračice Budućnosti Klodin Mendi.

Brat Milene Knežević i povremena francuska reprezentativka su gledali meč sa Švedskom i biće podrška prvaku Evrope i u „Laslo Pap areni”.

Čarter stiže, dvije karte po cijeni jedne

Crna Gora će imati bar stotinjak navijača na večerašnjoj utakmici, jer po oprobanom receptu iz Podgorice stiže čarter „Montenegro erlajnsa”.

Vjerovatno će u njemu biti ista „ekipa” kao i uvijek - bivši i sadašnji rukometni čelnici, nekadašnje igračice, političari, „mlade snage”...

Možda će se i drugi navijači zaputiti ka Budimpešti, jer su organizatori odlučili da snize cijenu karata. S obzirom na to da Mađarska nije dogurala do polufinala, iz EHF-a su se sjetili da se dvije ulaznice prodaju po cijeni jedne.

Tako će dvoje na finale, zavisno od sektora, moći da uđu za 9.900 forinti (31,5 eura), 14.900 (47)... Za danas su neznatno jeftinije.

Danas

Polufinale

Crna Gora - Španija (18.00, TV)

Norveška - Švedska (20.30)

Za 5. mjesto

Mađarska - Francuska (15.30)

Bonus video: