Recept iz Beograda za novu pobjedu

U „Areni Zagreb” danas (15.45) će se sudariti dva tima koja su prošle godine odigrala spektakularan duel u beogradskom „Pioniru”. „Lale” su u prvom poluvremenu igrale gotovo perfektno i vodile 18:14 na velikom odmoru, ali je u drugih 30 minuta do izražaja došla odbrana i „suvi” kvalitet izabranica Dragana Adžića, koje su slavile sa 27:25.
6 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Dragan Adžić, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Ažurirano: 16.12.2014. 09:31h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Zagreb - Staloženost ili brzina, iskustvo iz velikih utakmica ili mladalačka poletnost, granitna odbrana ili perfektan kontranapad, Crna Gora ili Holandija - ako odgovor na ta četiri pitanja bude prvi od ponuđenih, aktuelni prvak Evrope će nastaviti san o polufinalu. U suprotnom, ostaće bez završnog vikenda u Budimpešti, gdje će se naći šest najboljih ekipa Starog kontinenta.

U „Areni Zagreb” danas (15.45) će se sudariti dva tima koja su prošle godine odigrala spektakularan duel u beogradskom „Pioniru”. „Lale” su u prvom poluvremenu igrale gotovo perfektno i vodile 18:14 na velikom odmoru, ali je u drugih 30 minuta do izražaja došla odbrana i „suvi” kvalitet izabranica Dragana Adžića, koje su slavile sa 27:25.

"Očekujem vrlo nadahnutu i zahtjevnu Holandiju. Od završetka prethodne utakmice mijenjamo pristup, pošto imaju drugačiji stil i karakteristike od Njemačke, koju uzgred i puno bolje poznajemo. Vjerujem da će nam to iskustvo iz prošle godine, kao i to što znamo nekoliko ključnih igračica, pomoći da se dobro spremimo i smirimo njihovu poletnost", jasan je Dragan Adžić.

Holandija perfektno trči kontre, što je najbolje demonstrirala protiv Slovačke, koju je razbila izuzetno brzom igrom.

"Daju po 40 odsto golova iz kontri. Jako su zahtjevne, jer su niže i brže igračice. Veoma dobro su tehnički obučene za tranziciju. U napadu moramo da budemo maksimalno odgovorni i spremni da se što prije vraćamo u 6-0 odbranu.

Plan igre je jasan - uraditi isto što u Beogradu, ali samo ono što je viđeno nakon velikog odmora.

"Trebalo bi ponoviti drugo, a nikako prvo poluvrijeme. U nastavku tog meča je sve „leglo”, imali smo kompaktnost u odbrani i nismo im dozvolili brze golove, već smo ih natjerali da igraju kako nama odgovara. I mi smo koristili njihove greške u napadu i davali golove iz kontri. To je recept".

Igra tima Henka Grenera vrti se oko bekovske trojke i dvije odlične kružne napadačice.

"Naša javnost najbolje poznaje Grot iz Midtjilanda, koja je sjajan srednji bek. Lijevi i desni bek Polman i Van der Hejden su sličnih karakteristika, a igraju zajedno u danskom Esbjergu. Imaju i vrhunske pivote Broh i Snelder. Tu je skoncentrisan njihov kvalitet. Odlično se poznaju, sve su u tri-četiri godine, a bile su zajedno u internatu. Holandija odlično radi sa mlađim kategorijama, ali im jedino fali da budu zajedno čitave godine, kao što su bile do punoljetstva", zaključio je Adžić.

Prije tačno 368 dana, 13. decembra 2013. godine, Holandija je dugo vodila protiv Crne Gore, ali je u drugom poluvremenu perfektna bila Katarina Bulatović i sa osam golova donijela Crnoj Gori trijumf.

"Na našoj strani bi trebalo da bude iskustvo. Znamo kako smo igrale u Beogradu sa njima, zato moramo da budemo koncentrisane od prvog do posljednjeg minuta. Vjerujem da možemo da pobijedimo, iako Holandija igra odličnu odbranu i ima dobru tranziciju. Nema previše rotacije, kao što nemamo ni mi. Ne bih voljela da bude kao u Beogradu, da imamo minus na poluvremenu, pa da ga jurimo u nastavku. Ako od početka do kraja odigramo kako treba, vjerujem u nova dva boda", naglašava desni bek Crne Gore.

„Crvene” su sve dosadašnje rivale rušile odbranom, ali se Holandija, prije svega, dobija staloženim napadom, koji je onemogućuje da lako trese mrežu.

"Ako dobro odigramo u napadu, one neće moći da vuku kontre. Protiv Njemačke smo dobro igrale odbranu, ali smo i pred protivničkim golom bile za nijansu bolje nego u prethodnim utakmicama. Dale smo nekoliko lakih golova iz kontri, što bi trebalo da uradimo i sada. Dakle, prvo dobrom odbranom, a onda staloženim napadom moramo da ih spriječimo da trče, jer daju puno golova i prija im ta jurnjava. Mi na to nisme navikle i ne smijemo da upadnemo u njihov ritam, već one u naš".

Katarina Bulatović upozorava na odličnu saradnju Nike Grot i Ivet Broh.

"Imaju fenomenalnu bekovsku liniju i visokog pivota, koji hvata loptu i lijevom i desnom rukom. Fino se kreće, a mislim da su ona i srednji bek najbolje igračice Holandije. Moramo da ih zaustavimo i svedemo na što manji broj golova i više izgubljenih lopti - zaključila je igračica koja je sa tri različita kluba osvajala Ligu šampiona".

Polman: Imamo planove B, C, D, E, F...

Najveće ime u reprezentaciji Holandije je Nike Grot. Srednji bek Midtjilanda savršeno komanduje igrom tima Henka Grenera, ali je svjesna da nju i saigračice čeka najteži zadatak do sada.

"Ako želimo da savladamo Crnu Goru, moramo da stojimo veoma dobro u odbrani. Njihova defanziva je odlična, tako da nam je neophodno mnogo kontri", jasna je 26-godišnjakinja iz Alkmara.

Ko je najveća prijetnja za vas?

"Crna Gora ima mnogo dobrih igračica, ali su do sada na turniru najbolje bile Bulatović i Knežević. Na njih ćemo se fokusirati".

Izgubile ste prošle godine na Svjetskom prvenstvu od Crne Gore. Vjerujete li u osvetu?

"Nadam se da možemo da se revanširamo. Igramo malo bolje nego lani, vjerujem da ćemo to i pokazati".

Igrala si često za Midtjiland protiv Budućnosti i znaš šta te čeka. Imate li rješenje za igru Adžićevog tima u odbrani?

"Veoma su snažne i igraju veoma jako. Zbog toga moramo da budemo pametne".

Prva golgeterka „lala” je Estavana Polman iz danskog Esbjerga, koja je u odsustvu povrijeđene Lois Abing prebačena sa srednjeg na lijevog beka. I igra odlično, pošto je 24 puta tresla mrežu u četiri utakmice.

"Biće nam veoma teško. Crna Gora je sjajan tim, ima veoma jake igračice, ali ćemo gledati video i pokušati da se što bolje spremimo. Naši aduti su brzina i timska igra".

Slovačkoj ste dale premnogo golova iz kontri. To protiv Crne Gore vjerovatno neće biti moguće. Imate li plan B?

"Nadam se da je moguće. Potrudićemo se da tako bude. A ako ne upali plan A, imamo i B, C, D, E, F...

Rukomet nije popularan u Holandiji. Kako se nosite sa tim što ste u drugom planu?

"Imale smo navijače u prvoj fazi, ali ih sada nema. Nadam se, ipak, da ćemo na ovom prvenstvu učiniti rukomet popularnim u našoj zemlji", poručila je 22-godišnjakinja koja je sa juniorskom reprezentacijom bila vicešampion Evrope, kao i njene sadašnje saigračice, golmanka Tes Vester i srednji bek Lin Knipenborg.

Bonus video: