Prvo od tri finala za polufinale

Obračun sa Klarom Voltering i drugaricama zakazan je u dvorani koja na rukometnim utakmicama može da primi 15.200 gledalaca, ali će vjerovatno biti sablasno prazna zbog debakla Hrvatske
5 komentar(a)
rukometašice Crne Gore, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
rukometašice Crne Gore, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Ažurirano: 14.12.2014. 08:09h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Zagreb - Na putu do titule prvaka Evrope prije dvije godine u Srbiji, rukometašice Crne Gore su izgubile samo jedan meč - od Njemačke.

Hoće li se istorija ponoviti, da li će poraz od Francuske i ostati jedini? Odgovor na to pitanje mogao bi da ponudi duel baš sa Njemačkom, prvim rivalom „lavica” u „Areni Zagreb”.

Obračun sa Klarom Voltering i drugaricama zakazan je za 15.45 časova u dvorani koja na rukometnim utakmicama može da primi 15.200 gledalaca, ali će vjerovatno biti sablasno prazna zbog debakla Hrvatske.

Ali, kakva god da bude atmosfera, izabranice Dragana Adžića moraju da zaborave na to, da iz pamćenja izbrišu i poraz od Francuske i u duelima sa ekipama koje nisu top klasa (Njemačka, Holandija i Švedska) upišu tri pobjede i izbore plasman u polufinale.

To nije, naravno, nedokučiv cilj, ali je kristalno jasno da Crna Gora i može i mora mnogo bolje kako bi se domogla Budimpešte.

"Nadale smo se da ćemo prenijeti četiri boda, ali smo protiv Francuske napravile dosta grešaka u odbrani, a napad je najslabije funkcionisao. To moramo da ostavimo iza sebe i da se spremimo za Njemačku. Sa velikom vjerom i željom ćemo ući u meč. Najbolja stvar je što zavisimo same od sebe. Vjerujem na možemo da skupimo snage i savladamo sve tri reprezentacije u glavnoj fazi”, naglašava Radmila Petrović.

Od svih rivala u grupi 2, „crvene” najbolje poznaju baš Njemice. Sa njima su se sastale na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i šampionatu Evrope u Srbiji, a prvak te zemlje je godinama rival Budućnosti, pa i Vardara, za koji igraju Jovanka Radičević i Andrea Klikovac.

Olakšavajuća okolnost za Adžićev tim je što nema Suzan Miler, prve golgeterke SP u Srbiji, koja je odigrala samo meč sa Hrvatskom i vratila se kući da liječi povredu prsta.

"Igrale smo za Budućnost protiv Tiringera, a i Klara je sa nama u klubu. Dobro ih poznajemo. Ne mislim da su mnogo slabije zbog izostanka Suzan Miler, jer imaju dosta bekova, i to različitih. Neki su visoki i dobro šutiraju, a neki niski i dosta fintiraju i „navlače”. Njemačka će sigurno imati šta još da pokaže, ali se nadam da joj mi to nećemo dozvoliti. Uvjerena sam da ćemo ovog puta odbranu odigrati na vrhunskom nivou. Svjesne smo da jedino sa pravom igrom pred svojim golom možemo da dođemo do pobjede”, zaključila je 26-godišnja Nikšićanka.

I pored poraza od Francuske, u taboru Crne Gore vjeruju da imaju kvalitet za polufinale i da im ono neće izmaći.

"Žalimo što nismo uzele još dva boda, jer bi nam sve bilo lakše, igrale bismo rasterećenije. Ali, znajući kakvog smo karaktera, išle bismo na sve tri pobjede i da smo savladale Francusku. To, dakle, ne mijenja puno u našem pristupu”, poručuje Biljana Pavićević.

Lijevo krilo Budućnosti, koje je ove sezone izašlo iz sjenke neprikosnovene Majde Mehmedović, ističe da je Francuska bolja od svih ekipa sa kojima će se susresti u glavnom gradu Hrvatske.

"Francuska je jača od Njemačke, Holandije i Švedske, ali one igraju rukomet na koji nismo previše navikle. Brze su, šutiraju sa 10-11 metara, pa ćemo morati da još produbimo odbranu. Sigurno ćemo ostavljati više prostora, zato ćemo morati da vodimo računa da nam krila ne utrčavaju, jer bi nas to poremetilo. Nadam se da ćemo na terenu pokazati koliko vrijedimo i doći do cilja kojem svi stremimo”.

Pavićevićeva je na kraju otkrila da u glavnoj fazi najviše strahuje od „lala”.

"Holandija ima posebnu energiju, pa onda Švedska. Ne mogu reći da je Njemačka najslabija, ali je bolje poznajemo i znamo kako funkcioniše. Sa druge dvije selekcije smo se manje susretale, tako da to može da bude manji problem. Ali, ako i mi i one damo maksimum, pobjede će biti naše”, samouvjerena je druga članica generacije 1988.

Nadgornaja: Nema zamjene za Suzan

Pošto su ekipe iz grupe C imale kraći put od Varaždina do Zagreba, nego Crna Gora, Francuska i Slovačka od Osijeka, rukometašice Njemačke su imale sasvim dovoljno vremena da se sklone po sobama hotela "Panorama” prije dolaska crnogorskih novinara.

Jedna od rijetkih u holu je bila Nađa Nadgornaja, druga golgeterka tima sa 15 pogodaka, koja očekuje težak meč.

"Crna Gora je veoma jak tim. Znam neke igračice iz duela protiv Budućnosti i Vardara, veoma su dobre. Moramo da damo maksimum da bismo imale šansu da pobijedimo. Uradićemo sve da to ostvarimo”, rekao je lijevi bek Tiringera za „Vijesti”.

Njemice se ne snalaze baš najbolje bez desnog beka Suzan Miler, koja je na Svjetskom prvenstvu u Srbiji bila najbolji strijelac, sa čak 62 gola na sedam utakmica.

"Nismo još našle najbolju soluciju. Igramo sa dešnjakinjom na toj strani i vidi se da nam Suzan nedostaje, jer je veoma važan dio ovog tima. Trudimo se da je zamijenimo, ali nam zasada ne ide baš najbolje. Još nismo shvatile kako da se nosimo sa tim problemom. Moramo da se potrudimo više, jer želimo da pobjeđujemo za djevojke koje nisu mogle da budu sa nama".

Iako iz Varaždina nije donijela ni bod i ima samo teoretske šanse da se domogne polufinala, Njemačka ni ne pomišlja na predaju.

"U ovom trenutku samo želimo da igramo dobro. U prvoj fazi smo odigrale dva veoma loša meča, protiv Holandije i Švedske, tako da nam je prvi cilj da ponovo budemo na pravom nivou. Ako tako bude, u sportu je sve moguće”, poručila je djevojka koja je 1988. godine rođena u Kijevu.

Divljaku glava „proključala” na 15 „stupnjeva” Celzijusa

U Zagrebu je juče bilo nesvakidašnje toplo za ova doba godine, pošto je živa u termometru dostizala i preko 15 „stupnjeva” Celzijusa.

Možda je izuzetno velika temperatura za mjesec koji Hrvati zovu prosinac uticala i na divljaštvo jednog momka na zagrebačkim ulicama.

Dok su crnogorski novinari čekali da im se otvori zeleno svjetlo na semaforu, u Ulicu grada Vukovara su pokušala da se uključe dva vozača.

Stariji čovjek u „mercedesu” je otišao malo šire, a mlađi u „poršeu” je na vrijeme prikočio.

I umjesto da nastavi put, izašao je iz kupea i počeo da udara dvostruko starijeg čovjeka od sebe! Vozač „mercedesa” se ulazud branio, ali je srećom sve trajalo kratko.

U toj ulici je, inače, Ministarstvo unutarnjih poslova...

Igračice pjesmom čestitale rođendan selektoru Adžiću

Dragan Adžić je juče proslavio 45. rođendan. Selektoru Crne Gore igračice su priredile iznenađenje, pošto su saslušale šta ima da im kaže prije treninga, a onda se zagrlile i počele horski da pjevaju „Danas nam je divan dan... ”.

Ta scena je oduševila nekoliko inostranih novinara u „Areni Zagreb”, koji su tražili da neka od igračica to ponovi pred kamerama. Izbor je pao na Majdu Mehmedović.

Bonus video: