EVROPSKO PRVENSTVO: Jedan bedem mora da padne

Pobjednik će prenijeti četiri boda u Zagreb i povući možda i odlučujući potez u borbi za polufinale
5 komentar(a)
Marija Jovanović, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Marija Jovanović, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Ažurirano: 12.12.2014. 11:50h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Osijek - Najveći simbol Osijeka, Tvrđa, koju je sagradilo Austrougarsko carstvo nakon što je preotelo grad iz ruku Turaka 1687. godine, nema bedeme iako se naziva tvrđavom. Ali, odbrambeni bedemi će biti „sazidani” večeras u „Gradskom vrtu”, gdje će se sudariti rukometašice Crne Gore i Francuske.

Veliki rivali u posljednjih nekoliko godina su odigrali četiri zvanična meča i nijednom nije postignuto preko 45 golova. Prošle godine su srušene sve moguće granice, kada su „lavice” u grupnoj fazi na Svjetskom prvenstvu izgubile sa nesvakidašnjih 17:16.

Sličan obračun očekuje se i večeras (početak u 18 časova), a pobjednik će prenijeti četiri boda u Zagreb i povući možda i odlučujući potez u borbi za polufinale.

"Napravile smo veliki korak pobjedom nad Slovačkom, jer ona utiče na samopouzdanje, ali bi maksimalan broj bodova pred narednu fazu bio fenomenalan. Svjesne smo toga, kao što znamo da imamo kvalitet, energiju i odbranu kojom to možemo da ostvarimo", istakla je Marija Jovanović, koja je sa pet golova bila ubjedljivo najbolji strijelac čudnog meča u „Pioniru”.

Kapitenka Crne Gore je ubijeđena da će se u Osijeku gledati repriza beogradskog obračuna.

"Francuskinje su vrlo pokretne, fleksibilne i brze. Utakmica će biti jako teška, možda ne i lijepa za gledanje, jer će to biti sudar dvije veoma jake odbrane. Nadam se da ćemo biti spremnije od njih, jer ih već godinama poznajemo i pripremamo se, dok one više vode računa o svojoj igri".

Iskusna Danilovgrađanka od ove sezone igra u Isi Parizu i dobro zna tim za koji igra 13 rukometašica iz francuskog šampionata, uz dobro poznate internacionalke Alison Pino, Sirabu Dembele i Amandin Lejno.

"Francuskinje su izuzetno brze. Igram sa njima i kad se najmanje nadate tu su do vas, stižu sve. Na to nismo navikle, ali ni ne mislimo da će nam biti lako i da ćemo ih dobiti kontrama. Pobjeđujemo odbranom, to će i ovog puta biti presudno. Za našu javnost su neke igračice možda nepoznate, ali su u Francuskoj jako cijenjene. U klubovima su među najboljima, skrenula bih pažnju na srednjeg beka Niomblu, koja je jako nezgodna. Radi mnoge stvari drugačije od onoga na šta smo navikle, ima jako brzu fintu. Ali, znamo da nam niko ne može ništa kada smo u odbrani sve kao jedna, kada smo spremne na svaku njihovu kretnju i akciju", naglasila je Jovanovićeva, koja je na kraju otkrila šta je pričala sa večerašnjim rivalkama.

"Pitali su me u Francuskoj da li ćemo im se svetiti. Rekla sam im da ćemo se mi spremati za taj meč tek kada dođe red na njega, a i da bi one trebalo da se svete nama zbog Olimpijskih igara".

Kao što svi znaju, Crna Gora je u Londonu golom Katarine Bulatović iz sedmerca u posljednjoj sekundi savladala Francusku i ušla u polufinale. Ako i sada bude takav epilog, nova medalja će biti na vidiku...

"Utakmica će biti izuzetno zahtjevna. Očekujem novi „rat”, jer Francuskinje igraju jaku odbranu. Sigurna sam da meč biti na mali broj golova, kao i prethodni. Imamo vremena da na pravi način odgledamo sve što su one radile do sada i da odgovorimo na sve što pripreme za nas. Pobjeda otvara mnoga vrata, ali nam ne bi dozvolila da se opustimo", naglašava Anđela Bulatović.

Aktuelne šampionke još nisu u top formi, što se vidi i po učinku bekova, koji se nisu raspucali.

"Vjerujem da ćemo biti maksimalno spremne u glavnoj fazi i, nadam se, u Budimpešti. Do sada je bilo više prostora za krila i pivota, ali kada bude prilika za bekove, sigurna sam da ćemo ih koristiti. Bitno je da pobjeđujemo, da je energija dobra, a manje je važno ko daje golove".

Srednji bek Crne Gore upozorava da opasnost prijeti sa svih strana.

"Imaju jako brza krila, posebno Dembele i moraćemo brzo da se vraćamo poslije loših, ali i dobrih napada. Bekovi su odlični, Lakraber je u baš dobroj formi i moramo da obratimo posebnu pažnju na nju. Odličan je i srednji bek, kao i Pino", zaključila je Anđela Bulatović.

Kanto, a ne Kamto

Dragan Adžić je na jučerašnjem treningu spremao specijalnu taktiku za nezgodnog pivota Francuske i stalno govorio igračicama: „Morate da izgurate Kamto”.

Djevojka koju mnogi znaju pod tim prezimenom je zapravo Kanto. To nam je otkrio francuski kolega, Jan Heldvajn iz uglednog „L’Ekipa”, a razlog je krajnje bizaran - kada je 31-godišnjakinja rođena u Jaundeu doselila iz Kameruna u Francusku, državni službenik joj je pogrešno upisao prezime. Procedura promjene je bila previše komplikovana, pa se od toga odustalo... Njeno puno ime je Nina Kamto (tj. Kanto) Nđitam.

Port: Sve ekipe iz ex-YU veoma dobro znaju rukomet

Koliko je Francuska po nekim stvarima ispred svih u Osijeku, jasno pokazuje odnos prema medijima. Igračice sitnim, sporim koracima prolaze kroz miks zonu i prihvataju razgovor sa svima, a u hotelu „Osijek” je svakog dana brifing, koji traje sat i po!

Sve igračice i članovi stručnog štaba su juče bili na raspolaganju brojnim novinarima iz zemlje Gala, za koje je pripremljeno „i iće i piće”. Pojedini francuski pripadnici „sedme sile” su htjeli da intervjuišu i naše rukometašice, ali o brifingu nema ni govora. To nije ni čudno, jer zemlju evropskog prvaka u Osijeku predstavljaju samo dva novinara, koji se lako snađu...

I nije bio nikakav problem doći do selektora Francuske Alana Porta, koji najavljuje sličan meč onom sa Svjetskog prvenstva.

"Oba tima igraju odličnu odbranu, izuzetno su organizovana i agresivna. Neće biti puno golova, ali hoće mnogo borbe. Volim takav rukomet, velike ekipe imaju dobru odbranu", rekao je bivši trener rukometaša i rukometašica Nima.

Port je crna beštija crnogorskog rukometa - na Svjetskom prvenstvu u Španiji je sa Tunisom zaustavio „lavove” i tako im praktično zatvorio vrata osmine finala, a lani je sa Francuskom porazio „lavice” i poslao ih na Dansku.

"Nemam neku posebnu tajnu za utakmice sa Crnom Gorom. Neophodno je da odbrana bude dobra, a moramo i da igramo mozgom, jer je to ekipa iz bivše Jugoslavije, a sve one veoma dobro znaju rukomet. Obavezno moramo da igramo kolektivno, individualac ne može ništa da uradi".

Port je na kraju otkrio koga najviše cijeni od crnogorskih igrača. U obje konkurencije...

"Kod muškaraca mi se najviše sviđa Melić, a kod žena Bulatović, Knežević, pivot Lazović i Radičević. Mada, sve igračice Crne Gore su veoma dobre", zaključio je Port.

Bonus video: