Pljačka koju je vidio cijeli svijet: Lino Červar ne može da obuzda bijes

"Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći", kazao je Červar nakon meča
2157 pregleda 2 komentar(a)
Lino Červar, Foto: AP/BETA
Lino Červar, Foto: AP/BETA

Selektor rukometne reprezentacije Hrvatske Lino Červar rekao je danas da su sudije oštetile njegov tim u meču protiv Njemačke na Svjetskom prvenstvu i istakao da je suđenje bilo skandalozno.

Ni dan nakon poraza od Nemačke (21:22) u Kelnu i oproštaja Hrvatske od polufinala Svjetskog prvenstva ne smiruju se reakcije na suđenje danskog para Hansen-Gejling na toj utakmici.

Červar je teško podnio poraz i odluke danskih sudija, posebno u završnici utakmice.

"Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći", kazao je Červar nakon meča.

I danas je ogorčen...

"Ono što nas ohrabruje jeste da smo dobili brojnu podršku, čak su i domaćini kazali da je sudjenje bilo skandalozno. Oštećeni smo od strane sudija. Još gore je što se radi o paru koji je kao najbolji na svijetu, a već tri utakmice na ovom prvenstvu sude Njemačkoj, što je vrlo indikativno", rekao je Červar, prenosi Hina.

"Ne mogu nas sudije amateri učiti rukometu. Pa, sinoć smo primijetili detalj iz šestog minuta da je njemački igrač, vodivši loptu, napravio čak sedam koraka i to je smiješno. Postoje bar tri sporne situacije koje su snimljene. Rukomet je zbog ovakvih stvari u padu", dodao je selektor Hrvatske.

Hrvatska u posljednjem kolu Grupe I u Kelnu sjutra igra protiv Francuske i u tom meču će pokušati da osvoji bar bod kako bi osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

U kvalifikacije za OI plasiraće se prvih sedam ekipa sa Svjetskog prvenstva, a postoji šansa da to osigura i osmoplasirana ekipa ako na sljedećem Evropskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj evropski prvak bude jedna od tih sedam selekcija.

Francuzi su već osigurali polufinale.

"U složenoj smo situaciji, dijelom i zbog poraza od Brazila... Francuska je svjetski prvak, a mi smo načeti, tako da danas nema treninga. Trebalo bi osvojiti bod, ali su oni favoriti, pojačani Nikolom Karabatićem koji im puno znači, bez obzira što još nije u formi zbog povrede. Oni imaju širi odabir igrača, za razliku od nas, stvarno su skoro bez mane, a nama ostaje da se borimo i ponovimo partiju kao i protiv Njemačke", rekao je Červar.

Bonus video: