Evropsko prvenstvo: Ozbiljan pristup za nove bodove

53 pregleda 0 komentar(a)
Sonja Barjaktarović, Foto: Ehf-euro.com
Sonja Barjaktarović, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 10.12.2014. 09:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Osijek - I za drugog rivala na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj, rukometašice Crne Gore vežu više nego lijepe uspomene - nakon Srbije, koju su savladale i u polufinalu prethodnog šampionata Starog kontinenta, „lavice” će igrati sa Slovačkom, timom protiv kog su i teoretski izborile plasman na svoje prvo veliko takmičenje, EP u Norveškoj i Danskoj.

O tome ko je favorit je suvišno trošiti riječi. Sasvim je dovoljno kazati da Crna Gora brani titulu, a da je Slovačka samo dva puta od sticanja nezavisnosti 1992. godine igrala na velikim takmičenjima, i to

1994. na EP u Njemačkoj (posljednja) i 1995. na SP u Austriji i Mađarskoj, kada je bila na 12. mjestu.

"I ranije smo je spominjale, ali nismo smjele previše da pričamo o Slovačkoj dok ne prođe meč sa Srbijom. To je veoma dobra reprezentacija, koja je pružila odličan otpor Francuskoj. Očekuje nas fizički još zahtjevnija utakmica nego protiv Srbije, jer imaju 16 igračica koje se stalno mijenjaju", upozorava Sonja Barjaktarović.

Sjajna golmanka priznaje da će njenom timu biti lakše da igra naredne mečeve pošto je upisala pobjedu u 1. kolu.

"Očekivale smo da će biti teško, jer je Srbija veoma jaka reprezentacija. Psihološki nam je sada lakše, jer je bilo naporno igrati sa Srbijom. Dobro je što smo dobile prvu utakmicu, to nam daje vjetar u leđa. Ekipa se osjeća sigurnije i ulazi jače i spremnije u naredne duele".

Kao i na gotovo svim prethodnim utakmicama u dresu sa državnim grbom, 28-godišnja Beranka je bila odlična. Zasluge, ipak, prepušta saigračicama i upozorava da ništa još nije uradila.

"Drago mi je što sam imala 15 odbrana, ali prvenstvo je tek počelo. Odbrana je bila na nivou, puno su mi pomogle koleginice ispred mene - skromna je čuvarka mreže ruskog Rostova.

Radmila Petrović je svjesna da njen tim nije blistao u ponedjeljak veče u „Gradskom vrtu”.

"Možemo mnogo bolje. Bilo je mnogo grešaka i u napadu i u odbrani, ali je u odlučujućim trenucima do izražaja dolazila želja, kao i Sonja koja je vrhunski branila. Ubijeđena sam da ćemo iz meča u meč podizati fomu. Nije mala stvar pobijediti Srbiju, reprezentaciju za koju sam sigurna da će dobro proći na ovom šampionatu", napominje desno krilo.

Prije dolaska u Osijek, pobjeda nad Slovačkom je već bila upisana. Ali, nakon 1. kola, u kojem je tim Dušana Poloza dugo odolijevao Francuskoj i izgubio sa svega 21:18, jasno je da opuštanja ne smije da bude.

"U pitanju je kvalitetna ekipa, i Francuska se namučila sa njom. Nema prostora za potcjenjivanje, ne smijemo da pomislimo da ćemo lako sa Slovakinjama. Neće nam biti lako, ali vjerujem da ćemo doći do druge pobjede", naglasila je Petrovićeva.

Jedan od aduta Crne Gore u granitnoj odbrani svakako je Andrea Klikovac, pored koje „muva ne može da proleti”. Igračica Vardara priznaje da nije gledala ni djelić meča Francuska - Slovačka, jer se pripremala za obračun sa komšinicama.

"Čula sam jedino rezultat, jer sam bila fokusirana samo na Srbiju. Tijesna pobjeda Francuske mi nije iznenađenje, jer su sve ekipe na Evropskom prvenstvu jake i za očekivati je da će da bude iznenađenja", poručila je Klikovac.

Poloz: Nismo došli da bismo samo učestvovali

Da Slovačka pred svojim navijačima nije iščupala bod protiv bezbrižne Francuske u 5. kolu kvalifikacija, na Evropskom prvenstvu bi igrao Island.

Ali, tim Dušana Poloza je baš protiv Alison Pino i drugarica pokazao da nije zalutao u Osijek i da nije nimalo naivan rival. Selektor Slovakinja čak najavljuje da je moguća i senzacija protiv Crne Gore.

"Čeka nas silan protivnik, možda čak i jači od Francuske. Ali, nismo došli na prvenstvo samo da bismo uživali što učestvujemo na njemu, već da pokušamo da nađemo način da dobijamo mečeve u neizvjesnim završnicama. Djevojke su počele da vjeruju da mogu da igraju protiv ovako jakih rivala i polako im raste samopouzdanje", naglasio je Poloz.

„Sportske novosti” ne zanima EP u rukometu

Koliko je ženski rukomet u Hrvatskoj na marginama, dovoljno pokazuje naslovna stranica „Sportskih novosti”.

Jedini sportski list u zemlji je samo u zagrebačkom izdanju najavio poraz „vatrenih” od Švedske, i to vrlo malim slovima u zaglavlju, a zauzeo je dvostruko manje prostora od najave meča rukometne Lige šampiona Zagreb - PSŽ.

U centru pažnje je fudbal i privatizacija Dinama, najavljena za 2016. godinu.

Na naslovnoj stranici izdanja za Slavoniju nema nikakve najave poraza od Švedske, a Evropskom prvenstvu je povjerena strana i po od ukupno 24.

I ne pominje se duel Crne Gore i Srbije, iako je završen u isto vrijeme kad i meč Hrvatska - Švedska.

Bonus video: