Pobjednik dobija mnogo poraženi gubi još više

Skriveni adut Crne Gore mogle bi da budu dvije tinejdžerke i imenjakinje - Đurđina Malović i Đurđina Jauković
3 komentar(a)
Marija Jovanović, Foto: Savo Prelević
Marija Jovanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2014. 12:17h

Da Sonja Barjaktarović nije zaustavila šut Biljane Filipović 15 sekundi prije kraja nezaboravnog polufinala, možda bi sada Srbija sa oreolom evropskog prvaka došla u Mađarsku i Hrvatsku da brani tron.

Ali neće, jer ta čast pripada Crnoj Gori. A sudbina kao da je htjela da se poigra sa „lavicama”, koje će u odbranu pehara krenuti baš duelom sa Srbijom.

Repriza najposjećenijeg meča u istoriji evropskih prvenstava za rukometašice odiraće se sjutra veče u osječkom „Gradskom vrtu”. Pobjednik će dobiti mnogo, poraženi izgubiti još više...

Zbog toga i ne čudi što su aktuelne vladarke Starog kontinenta jako oprezne i najavljuju neizvjesnu borbu do posljednje sekunde.

“Srbija je izvanredan protivnik. Biće izuzetno teška utakmica, posebno zbog činjenice da je prva. Srpkinje sada imaju i samopouzdanje i iskustvo, a protiv nas uvijek i dodatni motiv. To nam je jedna od najtežih utakmica i bila bih jako srećna kada bismo pobijedile. A što se tiče njihovih povreda, iskreno mislim da će sve biti spremne, jer će dati sve od sebe da se nađu na prvenstvu”, aludira Marija Jovanović na činjenicu da su prvu sedmicu priprema olimpijskog vicešampiona preskočile Dragana Cvijić, Andrea Lekić, Sanja Damnjanović...

Crna Gora se u drugoj fazi ukršta sa tri tima iz grupe u kojoj su Hrvatska, Njemačka, Holandija i Švedska.

Zna se da „vatrene” ne leže timu Dragana Adžića, kojem su, uzgred, Klara Voltering i drugarice nanijele jedini poraz prije dvije godine u Srbiji, ali to ne opterećuje kapitenku.

“Jako nam je teška grupa u prvoj fazi, kao i ona sa kojom se spajamo. Ali, i 2012. smo se ukrštale sa veoma dobrim reprezentacijama. Možda je tako bolje. Nadamo se da ćemo se naći u Budimpešti, iako znamo da je to veoma teško da se ostvari. Svaka pobjeda će biti velika, jer sve reprezentacije imaju veliki kvalitet i očekuju da se domognu polufinala”, dodaje lijevi bek Isi Pariza.

Kada se pomenu rivali u grupi D, svi govore o Srbiji i Francuskoj. Pobjeda protiv Slovačke se podrazumijeva, a znajući mentalitet balkanskih ekipa, možda taj meč bude najkomplikovaniji...

“Uveliko se spremamo za sve suparnike, ali nam je izuzetno bitna baš prva utakmica sa Srbijom zbog samopouzdanja. Za Slovačku se manje pripremamo nego za ostale, a možda će nam biti to najteža utakmica. Osvojila je bod protiv Francuske u kvalifikacijama, igra veoma dobro, a i ekipe koje nemaju pritisak su rasterećenije”, upozorila je 28-godišnja Danilovgrađanka.

Navijači Crne Gore mnogo očekuju od Milene Knežević, koja je polufinale sa Srbijom i finale sa Norveškom u "Kombank areni” odigrala spektakularno i bila možda i najzaslužnija za zlato.

Svjesna je da je put do trona ovog puta posut trnjem...

“Sigurno će nam biti mnogo teže nego u Srbiji, jer smo tamo bile iznenađenje, niko nije očekivao takav naš uspjeh. Sada se već svi posebno pripremaju za nas i bolje će igrati, jer žele da pobijede šampiona Evrope. Ali, sigurno je i da ćemo se mi dobro pripremiti za to i pokušati da ponovimo igru sa prethodnog Evropskog prvenstva. Za svaku utakmicu se spremamo kao da je finale. Bilo bi sjajno da prenesemo četiri boda, jer bi nam u drugom dijelu bilo mnogo lakše. Tako je bilo i prije dvije godine, jer smo već nakon prve utakmice u glavnoj fazi imale sreću da obezbijedimo siguran prolaz u polufinale”, priziva istoriju bek Budućnosti.

Skriveni adut Crne Gore mogle bi da budu dvije tinejdžerke i imenjakinje - Đurđina Malović i Đurđina Jauković.

Visoke Nikšićanke su nepoznanica za sve rivale, a igrama u kadetskoj reprezentaciji i Danilovgradu, gdje imaju veliku slobodu, pokazale su da Adžić na njih može ozbiljno da računa.

“Kada sam bila mlađa, najbolja stvar je bila što me ekipe nisu poznavale. Prve godine sam bila iznenađenje za sve i to sam dobro iskoristila. Sigurna sam da će Đine to još bolje da urade nego ja. Igraju dosta dugo zajedno, imaju slobodu u Danilovgradu, odlično šutiraju i ubijeđena sam da će iskoristiti to što su nepoznanica za sve”, naglasila je Milena, koja je uvjerena da će Srpkinje dati sve od sebe da skinu skalp prvaku Evrope:

“Imaju dosta problema, ali će sigurno sve biti spremne. Znamo da vole da igraju protiv nas i da imaju ogromnu želju da nam se revanširaju”.

Zaboravljeni derbi u centru pažnje prvog dana EP

U Hrvatskoj će se prve utakmice na Evropskom prvenstvu igrati sjutra, a u Mađarskoj se već danas igraju mečevi 1. kola.

Prvi dan će obilježiti pomalo zaboravljeni derbi evropskog rukometa, Mađarska - Rusija.

Domaće su oslabljene neigranjem fenomenalne Anite Gorbic, koja je završila sezonu zbog trudnoće, a „zbornaja” želi da se iskupi za propuštanje Svjetskog prvenstva u Srbiji.

Mađarska i Rusija (ne računajući SSSR) su odigrale 13 utakmica na velikim takmičenjima, a tim iz najveće zemlje svijeta je bolji, jer ima osam pobjeda, četiri poraza i remi.

Zanimljivo, Ruskinje su slavile u posljednjih pet susreta, uključujući i polufinale Olimpijskih igara u Pekingu 2008.

Norveška i Danska su favoriti protiv Rumunije, odnosno Ukrajine, a uzbudljiv duel očekuje se u meču Španija - Poljska.

Danas - grupa A (Đer): Španija - Poljska (18), Mađarska - Rusija (20.30). Grupa B (Debrecin): Norveška - Rumunija (18.15), Danska - Ukrajina (20.30).

Sjutra - grupa C (Varaždin): Njemačka - Holandija (18), Švedska - Hrvatska (20.15). Grupa D (Osijek): Francuska - Slovačka (18), Crna Gora - Srbija (20.15).

Sara Vukčević ne ide na prvenstvo zbog povreda

Na Evropsko prvenstvo u rukometu ne putuje jedna od zlatnih djevojaka iz Beograda, Sara Vukčević. Selektor Dragan Adžić je tako odlučio jer je procijenio da kružna napadačica Erda nije spremna za ovakav turnir.

“Sara se nije dovoljno oporavila nakon operacije ramena. Dala je sve od sebe, bila je profesionalna kao i uvijek, ali nije spremna za ovakav tip takmičenja”, rekao je Adžić za „Vijesti”.

Djevojka koja je trebalo da bude možda i prvi izbor u napadu na poziciji pivota vuče i povredu kvadricepsa, koja je takođe uticala na odluku da ne ide u Osijek.

A u avionu, koji danas u 9 časova leti u Beograd, naći će se 17 igračica, a selektor će na dan utakmice sa Srbijom (sjutra u 20.15) odlučiti koja će od njih biti na tribinama „Gradskog vrta”, zato što u protokolu može da bude samo 16 rukometašica.

Bonus video: