Šta je Veselin Vujović napisao za Dugu nakon povrede tetive 1987. godine

339 pregleda 8 komentar(a)
Veselin Vujović, Foto: Duga/Dušan Vranić
Veselin Vujović, Foto: Duga/Dušan Vranić
Ažurirano: 07.11.2014. 10:27h

Legenda crnogorskog, jugoslovenskog i svjetskog rukometa, Veselin Vujović, danas trener Zagreba, osim po nebrojeno mnogo titula koje je donio Jugoslaviji, ostaće zauvijek upamćen kao najbolji i najharizmatičniji igrač ne samo na ovim prostorima, već i u svjetskim okvirima.

Rođeni Cetinjanin je prve rukometne korake napravio u crnogorskoj prijestonici, ali je prve uspjehe i potpunu igračku afirmaciju doživio u šabačkoj Metaloplastici, klubu njegovog života, sa kojim se u dva navrata na krov Evrope, 1985. i 1986. godine, sa čuvenom generacijom "vanzemaljaca".

Bilo je opšte mišljenje da je zbog savršene tehnike i kontrole svih aspekata ofanzivne igre upravo Vujović najkompletniji igrač koji se do tada pojavio u svijetu rukometa.

U riznici trofeja nalaze se i sedam titula prvaka Jugoslavije, četiri pehara prvaka Španije, kao i 11 nacionalnih kupova.

Najljepše stranice ispisao je nastupajući za Jugoslaviju, predvodivši je do zlata na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. i srebra u Seulu 1988. godine, zatim do jedne titule prvaka svijeta, bronze na SP 1982. i bronze na EP 1995.

Prije nekoliko godina, u anketi časopisa Svjetske rukometne federacije izabran je za najboljeg rukometaša svijeta svih vremena.

Tokom karijere je imao i teških povreda, od kojih je posebno teška bila povreda tetive desne noge 1987. godine, o kojoj je u autorskom tekstu u Dugi govorio 1987. godine.

Tekst možete pročitati na ovom linku.

Bonus video: