Kad stasaju biće strah i trepet

"Da je bilo malo više razumijevanja i uigranosti između nas, ubijeđen sam da bi utakmica bila zanimljivija i neizvjesnija", rekao je Miloš Božović.
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2014. 10:52h

Od Evropskog prvenstva u Norveškoj 2008. do juna 2012. godine i baraža za Svjetsko prvenstvo u Španiji, rukometaša Crne Gore praktično nije bilo nigdje na mapi.

Nizali su se porazi, neuspješne kvalifikacije, povrede, otkazi, prelasci u druge reprezentacije..., ali se vjera u „lavove” nakratko vratila plasmanom na dva uzastopna velika takmičenja.

U januaru ove godine je, međutim, nastup na Evropskom prvenstvu bio gotov nakon tri utakmice, a tadašnji selektor Zoran Kastratović je smijenjen zbog veoma ružnog razloga - pobune igrača i razmjene teških riječi, doduše mejlovima na adresu predsjednika RSCG Predraga Boškovića.

U baražu za planetarni šampionat protiv Bjelorusije, šansu je dobio Ljubomir Obradović, ali ni popularni Profesor nije mogao da razdrma tim kojem je nedostajao vođa na terenu i kreator svih velikih rezultata reprezentacije - Draško Mrvaljević.

Zbog toga je Obradović povukao potez koji je Kastratović mogao i morao ranije - napravio je rez, potpuno se posvetio momcima rođenim u posljednjoj deceniji prošlog milenijuma i, čini se, pogodio. Makar se takav zaključak može izvesti nakon prve utakmice, u kojoj je veoma mlada ekipa dugo bila ravnopravna Srbiji.

I sada je treba istrpjeti, jer ako je Crna Gora mogla da dozvoli da pet godina bude bez velikog takmičenja, može i sada da propusti neki šampionat da bi stvorila zalog za budućnost. Mada, nije isključeno da će i ova selekcija, uz još nekog iskusnijeg igrača, u januaru 2016. biti u Poljskoj...

Jedan od velikih potencijala je 19-godišnji Miloš Božović, koji je sa četiri gola i autoritativnom igrom u napadu u „Pioniru” pokazao zašto ga je kao dijete doveo nekadašnji velikan evropskog rukometa, Sijudad Real.

"Jako se lijepo osjećam, ovo je bio moj debi. Ekipa je potpuno podmlađena, ali smo dali smo sve od sebe. Da je bilo malo više razumijevanja i uigranosti između nas, ubijeđen sam da bi utakmica bila zanimljivija i neizvjesnija", istakao je sin trenera juniora Crne Gore, Brana Božovića.

Član slovenačkog Gorenja je zadovoljan svojom igrom u porazu protiv Srbije (21:25), ali napominje da je ekipa tek na početku i da ne smije da se zadovolji.

"U meču protiv Srbije sam se opustio. I trener mi je dosta pomogao, ali je i situacija bila pogodna za moje dobro izdanje. Sada nas čekaju velika borba i rad, jer hoćemo da damo sve od sebe da nastavimo gdje su ovi momci stali i da to ostavimo nekim narednim generacijama", zaključio je Božović.

Nemanja Grbović najavljuje da će Crna Gora u nedjelju protiv Islanda pokazati mnogo bolju igru nego u duelu sa Srbijom.

"Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice, ali je bilo grešaka. Ima dosta prostora za napredak, jer nismo imali vremena da se uigramo. Odradili smo samo dva treninga, a sada imamo nekoliko dana da se spremimo za Island. Ubijeđen sam da ćemo mnogo bolje izgledati u tom meču", naglasio je 24-godišnji pivot.

Čutura: Siguran sam da će Crna Gora biti odlična reprezentacija

Dalibor Čutura se vratio u reprezentaciju Srbije na poziv vršioca dužnosti selektora Dejana Perića, iako je u junu proslavio 39. rođendan. Koliki je jaz između njega i reprezentativaca Crne Gore, najbolje pokazuje činjenica da neki od njih nisu bili ni rođeni kada je on debitovao u seniorskoj konkurenciji.

A možda su upravo Vladan Lipovina, Vuko Borozan, Stefan Čavor i ostali gledajući baš Čuturu kada je igrao za Lovćen od 1999. do 2001. godine, i odlučili da se posvete rukometu. Na pitanje da li mu je bilo neobično da igra protiv djece koja su bila u predškolskom uzrastu kada je bio na Cetinju, samo se nasmijao i odgovorio:

"Kada se čuje prvi sudijski zvižduk, onda smo svi isti. Prije utakmice smo se pozdravili, sigurno im je drago što su dočekali da igraju protiv mene, jer su nekad navijali za mene. To su dobri momci i siguran sam da će Crna Gora biti odlična reprezentacija u budućnosti", rekao je Čutura za „Vijesti”.

Kako komentarišete utakmicu?

"Bilo je teško, takav je svaki početak. Crna Gora je mlada reprezentacija, ali ima kvalitetne igrače. Nije imala šta da izgubi, zato smo se malo pribojavali utakmice. Rezultat možda nije kakav smo očekivali, priželjkivali smo veću razliku, ali je bitno da smo kvalifikacije počeli pobjedom".

Do kada planirate da igrate?

"Ne planiram ništa. Zdravlje me služi, tu sam na terenu 20 puta 40, još sam zaljubljen u ovaj sport. Kad mi bude teško da idem na treninge, onda ću ga ostaviti", rekao je Čutura.

Galerija

Bonus video: