Neki novi klinci na ispitu u Beogradu

Selektor Ljubomir Obradović se nakon junskog neuspjeha protiv Bjelorusije, malo prinudno, a više namjerno, odlučio na rez
86 pregleda 0 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: EPA
Rade Mijatović, Foto: EPA
Ažurirano: 29.10.2014. 10:02h

Vaterpolo dueli su odavno tradicija, sastajali su se i košarkaši i košarkašice, rukometašice su rastužile prepunu „Kombank arenu” u polufinalu Evropskog prvenstva, a sada je došao red i na rukometaše Crne Gore da se „izmjere” sa nekadašnjim zemljacima.

Na startu kvalifikacija za šampionat Starog kontinenta u Poljskoj, večeras (20 časova) u „Pioniru” se sastaju Srbija i Crna Gora.

Jasno je da su „orlovi” apsolutni favoriti. Tim koji odnedavno vodi legendarni golman Dejan Perić je volšebno ostao bez vize za Svjetsko prvenstvo u Kataru (u Nišu savladao Češku sa 23:15, a potom izgubio u Brnu 33:21), a večeras će na svojoj strani će imati sve - i vatrenu podršku sa tribina vjerovatno najakustičnije evropske dvorane, i kvalitet, i iskustvo, i uigranost...

Imena Momira Ilića, Marka Vujina, Ivana Nikčevića i ostalih su svima dobro poznata, a Crna Gora je na početku stvaranja neke nove generacije.

Selektor Ljubomir Obradović se nakon junskog neuspjeha protiv Bjelorusije, malo prinudno, a više namjerno, odlučio na rez. Sada će Vuko Borozan, Vladan Lipovina, Božo Anđelić i još mnogo drugih mladih igrača biti u prvom planu, kako bi „crveni” za nekoliko godina ispunili Obradovićev naum da se bore za medalje.

Zbog toga ne treba sumnjati da će dati sve od sebe da se dokažu na najvećoj sceni i, ako ništa drugo, makar namuče favorizovanog rivala.

"Nadam se da ćemo, prije svega, maksimalno motivisano ući u meč. Jasno je da ne možemo govoriti o uigranosti i posebnim prohtjevima u igri, jer nemamo vremena za bilo šta. Imali smo samo dva treninga, što je premalo da bismo uspjeli da nešto pripremimo. Jedino ogromnom željom možemo da se suprotstavimo Srbiji, o čijem kvalitetu je suvišno govoriti. Zna se kakve svjetske rukometne zvijezde igraju za tu reprezentaciju. Nadam se najboljem, ali nismo u prilici da dajemo obećanja koja ne možemo da ispunimo", jasan je Rade Mijatović.

Kapiten i jedini igrač u reprezentaciji koji je u četvrtoj deceniji života (33 godine) je ubijeđen da rukometaši na koje računa selektor Ljubomir Obradović imaju kvalitet da za nekoliko godina budu veoma ozbiljan tim.

"Vjerujem da ovi mladi momci mogu da pruže maksimum, bar u smislu požrtvovanja, odgovornosti i borbenosti i da pokažu da vrijede i da im mjesto u ovoj reprezentaciji. Ako tako odigraju na početku ovog novog ciklusa, pokazaće da se na njih može ozbiljno računati. Vjerujem da za nekoliko godina potencijal koji posjeduju može da dođe do izražaja i da mogu da predstavljaju, da ne kažem čudo, već otkriće na rukometnoj mapi Evrope", zaključio je Mijatović.

U drugom meču grupe 4, Island od 18.30 časova dočekuje Izrael.

Ilić: Ovo je međurepublički derbi

Kapiten Srbije Momir Ilić upozirava da njegov tim ne smije da potcijeni rivala.

"Crna Gora je promijenila generaciju. Sigurno neće doći u Beograd da izgubi, nego će dati sve od sebe da pobijedi. Vjerovatno ima neki pritisak, jer je ovo, tako da kažem, međurepublički derbi i imaće poseban smisao", rekao je Ilić na konferenciji za medije.

V. d. selektora „orlova” Dejan Perić je istakao da su igrači spremni i svjesni šta ih čeka.

"Željno očekujemo početak kvalifikacija. Vjerujem da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu, na svom nivou. Crna Gora dolazi u izmijenjenom sastavu. Igrači se ne dijele na stare i mlade, već na dobre i manje dobre. Riječ je o borbenoj naciji. Imam veliki respekt prema muškom i ženskom rukometu u Crnoj Gori i svemu onome što su uradili u prošlosti", poručio je Perić.

Legendarni golman se posebno osvrnuo na činjenicu da „lavove” vodi srpski stručnjak, Ljubomir Obradović, kojeg svi u rukometnim krugovima zovu Profesor.

"Ljuba je jedan od prvih trenera sa kojima sam sarađivao u karijeri. Jako ga cijenim i radovao sam se njegovim uspjesima gdje god da je radio".

Bonus video: