Obradović: Ova ekipa će za nekoliko godina juriti medalje

“U podmlađenom smo sastavu, u koji maksimalno vjerujemo da ima veliku perspektivu. Moramo da krenemo u novi ciklus, u nove pobjede hrabro i odlučno”, rekao je Obradović.
77 pregleda 10 komentar(a)
Ljubomir Obradović, Foto: Savo Prelević
Ljubomir Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2014. 14:50h

Do podneva su preuzimali opremu, u 16 časova će trenirati u dvorani “Reks” u Kokotima, a već sjutra u 8.30 časova kreću ka Beogradu, gdje u srijedu veče igraju prvu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

U pitanju su, naravno, rukometaši Crne Gore, koji će sa svega dva treninga izaći na megdan “orlovima”. To ne bi bio problem da je ekipa već dugo na okupu, da se igrači “znaju u dušu”, ali je situacija potpuno drugačija - selektor Ljubomir Obradović za duele sa Srbijom i Islandom nije pozvao šest momaka koji su nastupili u junskom baražu sa Bjelorusijom (Zorana Roganovića, Stevana Vujovića, Žarka Pejovića, Dušana Tomića, Nebojšu Simića i Ivana Perišića), a zbog povrede ni Mladena Rakčevića.

Zbog problema sa koljenima su otkazali Igor Marković i Marko Pejović, Vasko Ševaljević će se možda priključiti za duel sa Islandom ako mu se supruga porodi, a dugogodišnji kapiten Draško Mrvaljević nije naknadno pozvan, iako je u međuvremenu opet zaigrao za Minden. Nema ni Gorana Lasice, koji se penzionisao...

Crna Gora će se, dakle, rivalima suprotstaviti sa veoma mladim timom, u kojem tri igrača nemaju ni klub. Jasno je da su zbog toga, ali i mnogo većeg rejtinga, stalni učesnici velikih takmičenja favoriti, ali Obradović ne želi da se preda i čak najavljuje pohod na medalje sa ovim timom u doglednoj budućnosti.

“U podmlađenom smo sastavu, u koji maksimalno vjerujemo da ima veliku perspektivu. Moramo da krenemo u novi ciklus, u nove pobjede hrabro i odlučno”.

“Vidjećemo rezultat na kraju svega, a sigurno ga očekujemo. Tim momcima treba podrška da bi mogli normalno da se razvijaju u ono što mi očekujemo da mogu da postignu - da za nekoliko godina počnu da jure medalje”.

“Bićemo ravnopravni sa evropskim ekipama, koje takođe moraju da uđu u taj proces, kad-tad”.

“Imamo jako perspektivan sastav, uz neke probleme, povrede i druge privatne probleme kod igrača. Kad se to kompletira, još će biti bolje”, istakao je Obradović.

Vremena za pripremu je malo.

“Nezadovoljni smo zbog toga, ne samo mi, vjerovatno i sve reprezentacije. Momci završili juče ili prekjuče svoje prvenstvene utakmice, pa imamo samo jedan trening ovdje i jedan u Beogradu”.

“Taj kalendar se nikom ne sviđa, ali nijmo tu da biramo. Tako je kako je. Moramo da izdržimo. Svima je tako”, dodao je Obradović.

Selektor je odgovarao na pitanja o sastavu ekipe - zašto nije pozvao Mrvaljevića, Žarka Pejovića...

“Rakčević je povrijeđen, kao i Marković. Mrvaljević je dugo bio povrijeđen, tek je krenuo. Svjesno ulazimo u smjenu generacija”.

“Nikom vrata reprezentacije nisu zatvorena, normalno. Međutim, sad smo se odlučili za ovaj sastav, za ovu mladost i budućnost. Imamo maksimalno povjerenje u ove momke”.

“Ako bude neophodno, nije nikakav problem da pozovemo nekog od nabrojanih, jer su to dobri igrači i momci. Sigurno da postoji nezadovoljstvo, ali i oni treba da podrže ovu reprezentaciju”.

Zbog čega ste se odlučili za Mijuškovića, a ne za Simića?

“Selektor ima pravo na procjenu. Mijuškovića pratim četiri-pet godina, dovukao je Kangas na 4. mjesto španske lige. Brani izvrsno i u tandemu sa Mijatovićem može, po mom mišljenju, da napravi veliki pomak”.

“Mislim da je taj tandem jači od Mijatović - Simić, a vrijeme Borilovića dolazi. Nije u prvom planu, tu je da se vaspita u duhu A selekcije”.

“Nama je cilj da vaspitamo momke, jer imamo dosta otkaza. Razgovarao sam sa Osmajićem, obećao je, pa je odustao. Tako je bilo i sa Muratovićem. Nisam ih pitao za razloge”.

Zašto nema Stevana Vujovića?

“Vujović zbog igara protiv Bjelorusije trenutno nije u prvom planu. Na njemu je da se dokaže, neka izvoli i to uradi sa igrama u klubu. Nisu mu vrata zatvorena, mlad je”.

Šta očekujete u duelu sa Srbijom?

“Mi imamo svoje adute, vjerovanja, cilj. Ne završavaju se kvalifikacije u srijedu. Ima šest utakmica, pa ćemo na kraju da saberemo, oduzmemo, da vidimo ko je tu prvi, ko drugi”, naglasio je Obradović.

Bonus video: