Obračun starih rivala za finale

U polufinalu Svjetskog prvenstva, „crvene” igraju sa timom protiv kojeg su na Evropskom prvenstvu upisale pobjedu i poraz
14 komentar(a)
Kadetkinje Crne Gore, Foto: Wch-mkd2014.mk
Kadetkinje Crne Gore, Foto: Wch-mkd2014.mk
Ažurirano: 01.08.2014. 09:38h

Uavgustu prošle godine, kadetkinje Crne Gore su se dva puta u četiri dana sudarile sa Rumunijom. Prva utakmica nije bila važna, polufinale Evropskog prvenstva je bilo nedostižno, pa su rukometašice Maje Savić izgubile sa 27:22. U meču za 5. mjesto, „crvene” su se revanširale i slavile sa 26:24.

Prvi dan avgusta ove godine daće definitivan odgovor koja je od ove dvije ekipe bolja. I to u kakvom meču - u polufinalu Svjetskog prvenstva u Makedoniji.

Đurđina Malović, Đurdina Jauković, Vanesa Agović i drugarice u polufinale ulaze kao jedini tim sa svih sedam pobjeda, od kojih je posljednja, protiv Brazila, došla golom u pretposljednjoj sekundi. Rumunke su, s druge strane, u grupi remizirale sa aktuelnim svjetskom prvakom Danskom, ali su u četvrtfinalu bile znatno ubjedljivije, pregazile su Holandiju sa čak 36:22.

"Rumunija je ozbiljnija ekipa ove nego prošle godine, jer je dodala dvije djevojke koje igraju u odbrani. U pitanju je sjajan napadački tim, ali je u odbrani nešto slabiji. Ako budemo dobre u defanzivi, možemo do pobjede. Pokušaćemo da iskoristimo to što one mijenjaju igračice za odbranu i napad, mada mislim da će sada više držati prvu postavu na terenu", naglašava Maja Savić.

U duelu sa Holandijom, Bjanka Marija Bazaliju je proslavila 17. rođendan sa čak 12 golova. Djevojka koju je crnogorska selektorka uporedila sa Kristinom Neagu nije, ipak, razlog zbog kojeg bi se strahovalo.

"Čula sam da je prvo poluvrijeme odigrala fantastično. Odgledala sam tu utakmicu i nisam to baš tako vidjela. Jeste opasna i dosta šutira, ali i mi igramo mnogo bolju odbranu nego Holandija".

U duelu sa Brazilom, 16 od ukupno 25 golova su dale dvije Đurđine - Jauković (devet) i Malović (sedam). Na pitanje da li je to znak da igra previše zavisi od lijevog i desnog beka i da to treba mijenjati, Savićeva odgovara:

"Igramo onako kako nam odbrana dozvoli. Eto, protiv Argentine je fantastično odigrala Vanesa Agović, a Đurđina Malović je bila nešto slabija. Naša snaga je u tome što u svakom meču neka druga iskoči u prvi plan. Ne smeta mi da neka igračica da i 30 golova, samo da dobijemo i da lopta dođe u ruke one koja je slobodna, zaključila je selektorka Crne Gore.

Bulatović: Uzbuđene smo

Za Rumunke su četiri igračice Crne Gore nepoznanica, kada se uporede mečevi na Evropskom prvenstvu. Među njima je i desno krilo Nina Bulatović, koja se povrijedila neposredno pred početak prošlogodišnjeg šampionata. Sad ima motiv do neba...

"Uzbuđene smo, kako ne bismo bile kada se igra polufinale. Rumunija je mnogo jaka, ne bi ni stigla dovde da nije tako. Umor je prisutan, ali to se zaboravlja kada se igra polufinale. Pobijediće bolji, pametniji i tim koji bude psihički spremniji", rekla je Bulatovićeva, koja je sa 23 gola treći strijelac Crne Gore u Makedoniji.

Obračun Crne Gore i Rumunije u dvorani „Biljanini izvori” počinje u 17 časova, a duel Danske i Njemačke zakazan je za 19.30 časova.

Bonus video: