Odbrana i kontre vode u polufinale

"Odbrana je uvijek prevaga. Uzgred, Brazilke se malo slabije vraćaju, pokušaćemo da ih napadnemo", kaže Maja Savić
51 pregleda 3 komentar(a)
Kadetkinje Crne Gore, Foto: Wch-mkd2014.mk
Kadetkinje Crne Gore, Foto: Wch-mkd2014.mk
Ažurirano: 30.07.2014. 10:38h

Crna Gora je šampion Evrope, Brazil je prvak svijeta. U seniorskoj konkurenciji. A u kadetskoj će danas u Ohridu pasti odluka da li će nasljednice Katarine Bulatović, Marije Jovanović, Milene Knežević, Jovanke Radičević... ići u borbe za medalje na planetarnom šampionatu, ili će se u polufinalu naći neke nove Eduarde Amorim, Alešandre do Nasimento...

U meč za koji svi treneri kažu da je najteži na svakom prvenstvu, jer pobjeda vodi ka pobjedničkom postolju, a poraz ka zaboravu, „crvene” ulaze kao blage favoritkinje. Tim Maje Savić je upisao svih šest pobjeda, što je uradila još samo Južna Koreja, koja je u grupi nadvisila upravo Brazil (36:29)...

"Brazilke su mnogo ozbiljnije nego što sam mislila", iskrena je Savić.

"Imaju nekoliko dobrih igračica, a srednji bek je najbolji. Lijevi bek je dobar šuter, ali je visok i slabije kreće. To možemo da „poklopimo”. Dosta proigravaju pivota, ali to može da se riješi odbranom. Gledala sam meč osmine finala sa Norveškom, koja je odigrala jako slabo u odbrani, nije imala pet faulova. Šveđanke su igrale mnogo bolje u defanzivi protiv njih, ali su promašile dosta zicera, zapravo su pogađale golmanku Brazila, iako je niska".

Selektorka Crne Gore hvali srednjeg i lijevog beka, koji su i u seniorskoj reprezentaciji Brazila ponajbolji igrači (Ana Rodrigeš i Amorim), ali kaže da njihove nasljednice ne igraju isti stil rukometa. Ipak, vuče zanimljivu paralelu.

"Srednji bek jeste jako dobar, kao i u seniorskoj reprezentaciji, a sve mlađe rukometašice pokušavaju da kopiraju starije koleginice. Eto, kod Rumunije sam vidjela igračicu koja baš liči na Kristinu Neagu.

Pobjednik će se u polufinalu sastati za boljim iz duela Rumunija - Holandija, a recept za uspjeh je jasan.

"Odbrana je uvijek prevaga, tako će biti i ovog puta. Uzgred, Brazilke se malo slabije vraćaju, pokušaćemo da ih u tom segmentu napadnemo. Osjeća se umor, putovale smo 10 sati u tri dana, ali vjerujem da će do utakmice sve biti kako treba", zaključila je Savićeva.

Ramusović: Ima treme, ali pozitivne

Pivot Crne Gore Ema Ramusović cijeni Brazil i ne želi ništa da obećava.

"Gledale smo već neke snimke, ali se još spremamo za meč. Ne mogu ništa unaprijed da obećavam, osim da ćemo dati sve od sebe. Brazil je dobra ekipa, ima jak kolektiv. Njeguju evropski stil igre, nemaju ništa specifično da se izdvaja", kaže Ramusović.

Djevojka koja je imala debi iz snova za seniorsku reprezentaciji na utakmici sa Poljskom smatra da je defanziva adut Crne Gore.

"Odbrana je najvažnija. Ako je odigramo kako znamo, možemo da napravimo rezultat. Dobile smo sve utakmice, nadam se da ćemo i ovu", istakla je Ramusović i priznala da su ona i saigračice uzbuđene zbog važnosti meča.

"Ima treme, ali pozitivne".

Bonus video: