Kadetkinje ponizile Portugal, u osmini finala sa Argentinom

U duelu dva do večeras neporažena tima, rukometašice Crne Gore su pregazile Portugal i slavile sa čak 29:11
5 komentar(a)
Kadetkinje Crne Gore, Foto: Www.wch-mkd2014.mk
Kadetkinje Crne Gore, Foto: Www.wch-mkd2014.mk
Ažurirano: 26.07.2014. 21:00h

Danska je u 1. kolu dala 60 golova nesrećnom Uzbekistanu, Norveška je jedva izvukla bod protiv Japana, ali se to neće pamtiti kao ono što su kadetkinje Crne Gore uradile sinoć u Ohridu - u direktnom obračunu za 1. mjesto u grupi D, izabranice Maje Savić su ponizile Portugal, slavile sa čak 29:11 (?!) i izborile lakog rivala u osmini finala, Argentinu.

Prije samo 11 mjeseci, tim sa krajnjeg zapada Evrope je savladao „crvene” sa 21:20 i završio šampionat Starog kontinenta na 4. mjestu, tik ispred Đurđine Malović i drugarica.

U posljednje kolo u Ohridu je ušao sa četiri pobjede i boljom gol-razlikom, bio mu je dovoljan i bod za 1. mjesto, ali je doživio nokaut od kojeg će se teško oporaviti do duela sa Njemačkom.

Samo u uvodnim minutima, rivali su bili ravnopravni. Sve nakon toga bilo je u znaku djevojaka koje su sinoć igrale u crnim dresovima, jer su nakon 7:6 ubacile u veću brzinu i nemilosrdno gazile protivnice.

Serija 8:0 je donijela nedostižnih 15:6, a ubrzo je bilo i 20:7, 27:9... Zanimljivo, Crna Gora je čak pet puta poražena u mlađim kategorijama od Portugala - u tri navrata se to dogodilo generaciji 1994, a dva puta ovoj, 1996. Sada je sve naplaćeno...

„Vraćamo sve dugove. Ovo je prva pobjeda ove generacije protiv Portugala, a isto smo uradili i u duelu sa Hrvatskom. Prošle godine smo poražene od Portugala sa 21:20, to smo upamtile i igračice i ja”.

„Imala sam motiv da dobijemo što većom razlikom, jer je selektorka Portugala (Sandra Fernandeš, prim.a) vrlo nekorektna, unosi se u lice protivničkim igračicama”.

„Razumijem kad neko voli svoje, ali ona je iritantna i podmukla. Sve je to dovelo do toga da je igračica Portugala nakon isključenja ugrizla za prst Đinu Malović”, rekla je Maja Savić za „Vijesti”.

Pobjeda nad Portugalom je otvorila vrata četvrtfinala, jer je u duelu sa Argentinom, koji se igra sjutra u Strumici, u pobjednik praktično poznat. A u borbi za polufinale, Crnu Goru će (opet u Ohridu) čekati bolji iz duela Norveška - Brazil.

„Želja nam je bila da budemo prve u grupi, da igramo sa što lakšim protivnikom. Uzgred, htjele smo da pokažemo Portugalu da samo jača ekipa i da smo mnogo napredovali. Ali, sada se to zaboravlja, sve misli skrećemo na Argentinu”.

Da li je Crna Gora ovakvom pobjedom poslala poruku rivalima da je jedan od glavnih kandidata?

„Ne želim da sada pričam o bilo čemu sem o meču sa Argentinom. Ova generacija je stvarno dobra, ali se zna da samo jedan kiks može puno da košta. Mislimo samo o Argentini, samo nas ona zanima. Niko više”, zaključila je Savićeva.

Portugal - Crna Gora 11:29 (6:13)

Ohrid - Dvorana „Biljanini izvori”. Gledalaca: 400. Sudije: Lah i Sok (Slovenija). Sedmerci: Portugal 2 (1), Crna Gora 2 (1). Isključenja: Portugal 12, Crna Gora 10 minuta.

Portugal: Nunješ, Fereira (10 odbrana i sedmerac), Žezus 1, Guveja 1, B. odrigeš, P. Rodrigeš 3 (1), Neveš, Rezende, Ramoš, Silva 1, Fernandeš, Santjago 3, Tavareš 1, Oliveira, Souza 1, Magro.

Crna Gora: Nenezić (osam odbrana), Rajković (10 odbrana i sedmerac), Bulatović 3, Ujkić 1, Grbić 3, Arsenijević 1, Ramusović 4, Pejović 1, Čavlović 1, Senić, Brnović, Pavićević 1 (1), Prelević, Jauković 7, Agović 3, Malović 4.

Bonus video: