Tim Maje Savić

Kadetkinje na Svjetskom prvenstvu: Od Francuske idu u pohod na svijet

Izuzetno talentovana generacija, koju predvodi Maja Savić, na otvaranju šampionata planete u Makedoniji igra protiv Francuske
56 pregleda 0 komentar(a)
Đurđina Malović, Foto: Luka Zeković
Đurđina Malović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.07.2014. 10:17h

Prije četiri godine u Južnoj Koreji, juniorke Crne Gore su osvojile bronzu na Svjetskom prvenstvu, koja je bila uvod u velike rezultate seniorske rukometne reprezentacije - srebra na Olimpijskim igrama u Londonu i zlata na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

Generacija Milene Knežević, Majde Mehmedović, Marine Vukčević, Andree Klikovac, Sare Vukčević, Jelene Despotović i ostalih je klasu već dokazala i u seniorskoj konkurenciji, a sada je pravo vrijeme da i njihove nasljednice zablistaju - generacija 1996, koju mnogi smatraju ponajboljom u istoriji crnogorskog rukometa, danas počinje nastup na Svjetskom prvenstvu u Makedoniji.

Tim koji predvodi legendarna Maja Savić će se boriti za osminu finala u veoma jakoj grupi D, sa Portugalom, Hrvatskom, Francuskom, Angolom i Kinom. Sigurno je, ipak, da nikome nije milo što će se sudariti sa „crvenima”, koje su u slabijem sastavu (bez prvog pivota Eme Ramusović i startnog desnog krila Nine Bulatović) bile pete na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

"Jako dobro smo radile u prethodnom periodu. Naša velika prednost je što smo dugo zajedno. Uzgred, jako dobro poznajemo i analiziramo sve protivnike. Mislim da će nam se sav taj trud i rad isplatiti. Jedva čekamo da prvenstvo počne, ali ne želim da pričam o očekivanjima, niti da namećem neki pritisak igračicama. Idemo da uživamo", poručuje Đurđina Malović.

Veoma talentovanom desnom beku, koji je debitovao i za seniorsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Srbiji, ne smeta što su rivali u grupi kvalitetni.

"Možda je i bolje tako, jer najbolje igramo protiv jakih protivnika. Nikoga ne bi trebalo da potcjenjujemo, već da u svaku utakmicu uđemo stopostotno. To je najvažnije".

Prvi rival u dvorani „Biljanini izvori” u Ohridu danas u 18. časova je Francuska, baš kao i na otvaranju prošlogodišnjeg šampionata Starog kontinenta. Crna Gora je lani slavila 27:26, golom upravo Malovićeve iz sedmerca pet sekundi prije kraja.

"Analizirale smo njihov sastav i vidjele da nekoliko igračica od prošle godine nema na spisku. Sastav je, ipak, sličan, ali je drugi selektor. Spremne smo na sve, znamo kako dišu. To što sam ja dala posljednji nema nikakve veze. Bitno je ono šta smo uradile tokom 60 minuta te utakmice. Tada sam ja odlučila, sljedeći put će neka druga".

Mlada Nikšićanka, koja je 5. maja postala punoljetna, smatra da je sezona u Danilovgradu mnogo donijela ovoj selekciji.

"U Regionalnoj ligi smo stekle veliko iskustvo, igrale smo sa veoma jakim protivnicima. Jeste da smo puno gubile, ali to je veliko iskustvo za sve nas. Dosta smo ojačale, a sada smo bliže jedna drugoj kako na terenu, tako i van njega", zaključila je djevojka koja je na EP u Poljskoj dala 49 golova na sedam utakmica, od čega čak 13 protiv današnjeg rivala".