Zlatna prilika super generacije

Crna Gora igra u grupi D sa Portugalom, Hrvatskom, Francuskom, Angolom i Kinom...
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 16:34h

Generacija Marije Jovanović, Jovanke Radičević, Anđele Bulatović i Sonje Barjaktarović je uhvatila zamah, zatim su na scenu stupile Radmila Petrović, Milena Knežević, Majda Mehmedović i Suzana Lazović, koje su uz obilatu pomoć Bojane Popović, Maje Savić i Katarine Bulatović dovele Crnu Goru u vrh svjetskog rukometa. Ali, čudo o kojem priča Evropa ne bi trebalo da traje kratko, jer stasava fenomenalna generacija 1996, koju brusi legenda crnogorskog rukometa - Maja Savić.

Čuveno krilo, koje se oprostilo od rukometa nakon srebra na Olimpijskim igrama u Londonu, dobilo je „u amanet” Đurđinu Malović, Đurđinu Jauković, Emu Ramusović, Itanu Grbić, Vanesu Agović... Sjajna ekipa je već pokazala kvalitet, osvojila 5. mjesto na Evropskom prvenstvu i zlato na Mediteranskom šampionatu, a sada kreće u pohod na svijet. Do početka planetarnog šampionata u Makedoniji ostalo je pet dana, a Maja i njene učenice u ex-YU republiku idu sa potajnom željom da se bore za medalje...

"Dobro smo radile, ali ne bih govorila samo o pripremama za ovo prvenstvo. Od januara prošle godine, kada sam preuzela ovu ekipu, djevojke su pokazale veliki karakter, pobjednički mentalitet, želju i htjenje. Možda je prerano ovo reći, ali mislim da će ova generacija biti najbolja do sada, da će „izbaciti” najviše igračica za prvi tim, što je najbitnije", kaže 38-godišnja Beranka.

Najveći adut Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Makedoniji, gdje su rivali u grupi Portugal, Hrvatska, Francuska, Angola i Kina, trebalo bi da bude uigranost, jer većina reprezentativki igra za Danilovgrad. O medalji se, ipak, ne razmišlja previše, jer selektorka ne želi da opterećuje svoj tim.

"Jako je bitno da djevojke dobro rade i da izrastaju u vrhunske igračice. Ne želim da se opterećujem rezultatom, jer bih tako prenijela to na njih. Imamo kvalitet, dobru ekipu, ali to nije presudno. Bitno je da se niko ne povrijedi, jer nemamo preveliki fond igračica koje mogu da igraju na vrhunskom nivou. Kad nemate 16 reprezentativki koje su približnih kvaliteta, teško je odraditi ovakav turnir. Ako djevojke budu igrale na nivou na kojem mogu, sigurno će biti dobro plasirane. Da li će to biti medalja ili neće, to mi je sada najmanje bitno".

Problem u grupi D, čiji se mečevi igraju u Ohridu, biće činjenica da nema loših rivala. Portugal je u ovom uzrastu zvanično četvrti u Evropi, Hrvatska je osma, Francuska jedanaesta, a Angola je najdominantnija afrička nacija. Jedini nešto lakši protivnik je Kina.

"Nema kalkulacija, nijedna ekipa nije toliko loša da mogu da koristim samo igračice sa klupe, a da dobijemo. Svaku utakmicu ćemo morati da igramo od početka do kraja. Prošle godine na Evropskom prvenstvu su baš odskakale Švedska i Rusija. Želim da sada vidimo gdje smo u odnosu na te ekipe".

Savićeva na kraju napominje da je ekipa jača nego na šampionatu u Poljskoj, ali da joj nedostaje jedna igračica...

"Žao mi je što nema Esme Muratović, koja je prošle godine bila četvrti bek. To nam je problem, moram da koristim krilo Itanu Grbić, kao i neke mlađe koje nemaju iskustvo. Ali, naravno da smo jači zbog povratka Eme Ramusović i desnog krila Nine Bulatović, koja se povrijedila pred samo Evropsko prvenstvo", zaključila je Maja Savić.

Galerija

Bonus video: