Igra i Zoran Roganović, srcem i glavom ruše Bjelorusiju

Kako je njegova Lahvija ispala iz Princ kupa u Kataru, više nije bilo prepreka da 36-godišnji Cetinjanin ispuni obećanje koje je dao da će igrati u baražu ako bude potreban Crnoj Gori
4 komentar(a)
Zoran Roganović, Foto: Savo Prelević
Zoran Roganović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2014. 02:15h

Odiseja je završena - iz drugog pokušaja, u dvije ture (jedna preko Rima, a druga preko Beograda i Beča), rukometaši Crne Gore su stigli u Minsk. Nevolje sa avionom „Austrijan erlajnsa”, što je na dan uslovilo odlaganje puta ka Bjelorusiji, napravile su velike probleme Ljubomiru Obradoviću i njegovim izabranicima...

Crnogorsku delegaciju je u glavnom gradu Bjelorusije dočekalo jedno poznato lice - Zoran Roganović. Iskusni desni bek se javio selektoru Ljubomiru Obradoviću i poručio mu da je spreman da pomogne „crvenima”.

Kako je njegova Lahvija ispala iz Princ kupa u Kataru, više nije bilo prepreka da 36-godišnji Cetinjanin ispuni obećanje koje je dao da će igrati u baražu ako bude potreban Crnoj Gori...

„Crveni” će danas u 9 časova izaći na teren „Minsk arene” i odraditi prvi trening nakon gotovo 48 sati. Već sedam sati kasnije, u 16 časova po našem vremenu (17 po lokalnom), Crna Gora će protiv Sergeja Rutenke i još 15 Bjelorusa na terenu i više od 10 hiljada navijača na tribinama, juriti vizu za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Zadatak, naravno, neće biti nimalo lak, jer razlika iz prvog meča praktično ne postoji. Prije sedam dana u „Morači”, Fahrudin Melić je u pretposljednjoj sekundi donio jedino vođstvo „lavovima”, koji su zbog toga prinuđeni da razmišljaju o još jednoj pobjedi.

"Jedino što nas je brinulo ovih dana je igra, a pozitivno je što smo dobili samo jedan razlike. Znajući nas, da se završilo tri, četiri ili pet golova, došlo bi do opuštanja i bilo bi opasnije. Ovako, moramo da idemo na pobjedu", ističe Vasko Ševaljević.

Bek Hanovera je svjestan da i on i saigrači moraju mnogo bolje nego u Podgorici.

"Poslije meča sam rekao da je jedina pozitivna stvar što smo pobijedili. U to smo se uvjerili nakon analiza koje smo obavili sa selektorom. Sve je „škripalo” - igra u odbrani, polukontra, pozicioni napad... U Minsku moramo da prikažemo dvostruko bolju igru ako želimo da pobijedimo".

Jedini Kotoranin u reprezentaciji dobro poznaje prilike u Bjelorusiji, jer je sezonu 21012/2013. proveo u sada ugašenom Dinamu iz Minska. Tada su mu saigrači bili današnji rivali Ivan Brovka, Maksim Babičev, Denis Rutenka i Dmitrij Nikuljenkov.

"Rukomet u Bjelorusiji nema tradiciju. Reprezentacija je tek u posljednjih nekoliko godina došla do izražaja, i to od trenutka kada se vratio Sergej Rutenka. Ljudi nisu veliki poznavaoci rukometa, ali će sigurno biti organizovane grupe navijača".

Ključ za pobjedu je dobra igra u odbrani i strpljiva u napadu, što je izostalo u „Morači”.

"Bjelorusi su izuzetno uigrani. Pripremali su zonu 5-1, koju su igrali protiv nas na Evropskom prvenstvu, a siguran sam da su nakon žrijeba nastavili da forsiraju samo tu odbranu. Vidi se da znaju da je igraju. Imaju visoke rukometaše u sredini, a prednji igrač Vanja Brovka je jako brz i nezgodan. Pripremali smo se za to, ubacili neke nove stvari i znamo da nam je potrebno dosta kretnji da raširimo njihovu odbranu. Valjda će nas i šut poslužiti, ali je čvrsta odbrana ključ. Golove ćemo nekako dati, ali se treba odbraniti", zaključio je Ševaljević.

Mladi Vuko Borozan je ubijeđen u uspjeh.

"Imamo velike šanse da prođemo na Svjetsko prvenstvo. U prvom meču nismo pokazali ništa od onoga što smo spremali i uvjeren sam da ne možemo gore da odigramo. Spremili smo se dobro, gledali ih i uvjeren sam da ćemo igrati bolje. Na snimcima smo vidjeli rupe u njihovoj odbrani. Previše smo napadali ka sredini, a dogovor je bio da idemo između pozicija 1 i 2 i 5 i 6, kako bismo širili zonu. Ništa od toga nismo ispoštovali, nadam se da sada hoćemo", poručio je 203 centimetra visoki lijevi bek skopskog Metalurga.

Znajući nas, da se završilo tri, četiri ili pet golova, došlo bi do opuštanja i bilo bi opasnije. Ovako, moramo da idemo na pobjedu - ističe bek „lavova” Vasko Ševaljević

Bonus video: