Magičan preokret Crne Gore, sa plus jedan u Minsk

Vuko Borozan je 12 sekundi prije kraja izjednačio na 27:27, a Fahrudin Melić neposredno pred posljednje oglašavanje sirene donio Crnoj Gori trijumf u prvom meču baraža
67 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2014. 20:09h

Preokret kakav su večeras režirali rukometaši Crne Gore do sada je mogao da se vidi samo u američkim filmovima sa sportskom tematikom, gdje se čuda dešavaju u posljednjim sekundama.

Čudo iz „Morače” pamtiće se dugo, dugo - Vuko Borozan je 12 sekundi prije kraja izjednačio na 27:27, a Fahrudin Melić potom presjekao loptu koju su izveli Bjelorusi i nakon „duplog pasa” sa Igorom Markovićem neposredno pred posljednje oglašavanje sirene donio Crnoj Gori trijumf u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo.

Nestvarna pobjeda rezultatski ne znači mnogo, jer će Bjelorusi za sedam dana u Minsku imati veliku šansu da se domognu vize za Katar. Fenomenalni Sergej Rutenka i drugovi su pokazali da su bolji, iskusniji i jači, ali u sportu često odlučuje srce.

A pulenima Ljubomira Obradovića je ono u završnici bilo veće od Lovćena i pokrilo je brojne greške u napadu, odbrani...

Izabranici Jurija Ševcova su reprizu meča za plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva počeli mnogo bolje i već u 9. minutu natjerali Obradovića da traži tajm-aut pri rezultatu 4:1.

U 18. minutu je bilo 8:3, kada je Dmitrij Nikuljenkov pogodio sa igračem manje, pošto je Vasko Ševaljević prokockao dva napada šest na pet.

Gosti su bez problema održavali razliku do poluvremena, a nakon izlaska iz svlačionica kao da su se pojavili neki drugi momci u crvenim dresovima - izuzetno agresivnom igrom u odbrani, Crna Gora je napravila seriju 3:0 i već na isteku 32. minuta prišla na 14:13, a uz to je dobila i igrača više zbog isključenja Rutenke.

I opet nije znala da ga iskoristi, ali je Božo Anđelić u 45. minutu izjednačio na 19:19 i „zapalio” atmosferu na polupraznim tribinama. Tada je do izražaja došlo neiskustvo Borozana, koji je zaradio isključenje i dozvolio Nikuljenkovu da pogodi za 20:19.

Bjelorusi su održali lekciju „crvenima” kako se koristi brojčana nadmoć i pobjegli na 22:19, a uskoro je bilo i 23:19.

Činilo se da pomoći nema, da Rutenka, Puhovskij i ostali hitaju ka Kataru, ali je magična završnica prebacila psihološku prednost na stranu Crne Gore i pokazala Mladenu Rakčeviću i društvu da Bjelorusi nisu nepobjedivi. Čak ni u Minsku...

Crna Gora - Bjelorusija 28:27 (10:14)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 1.500. Sudije: Brunovski i Kanda (Slovačka). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Bjelorusija 4 (2). Isključenja: Crna Gora 8, Bjelorusija 10 minuta.

Crna Gora: Mijatović (15 odbrana i sedmerac), Simić (jedna odbrana), Rakčević 3, Melić 6, Popović, Lipovina 2, Lasica 1, Borozan 2, Anđelić 1, Marković 3, Radović, Grbović 1, Pejović, Tomić 2, Vujović 2, Ševaljević 5 (2).

Bjelorusija: Mackevič (tri odbrane i sedmerac), Čarapenka (11 odbrana), Brovka 1, Babičev 1, Zajcev, Kamišik, Astrašapkin, Puhovskij 6, Bačko, Knjažev, S. Rutenka 8 (2), D. Rutenka 1, Nikuljenkov 4, Šilovič 4, Nijažura, Baranov 2.

Galerija

Bonus video: