U grotlu „Morače” su padali i jači

U Podgorici su gubile i Švedska i Njemačka, „crveni” žele i skalp Bjelorusije, u prvom meču baraža za SP
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 23:28h

Zemlja u kojoj svi muški rukometni klubovi grcaju u dugovima, iz koje samo jedan tim može donekle da parira osrednjim evropskim ekipama, postoji i jedna svijetla tačka - reprezentacija.

Rukometaši Crne Gore učestvovali su na posljednja dva velika takmičenja, a večeras u vreloj „Morači” kreću u pohod na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Rival je Bjelorusija, selekcija koja zaustavila „lavove” u ključnom meču za plasman u drugu fazu na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

Sa novim selektorom Ljubomirom Obradovićem, značajno izmijenjenim sastavom i potpuno drugačijim stilom igre, „crveni” će pokušati da se osvete i da u dva meča, večeras u Podgorici i za sedam dana u Minsku, izbore vizu za prebogatu zemlju na Arabijskom poluostrvu.

"Sigurno je da neće biti lako. Bjelorusija je ozbiljna, iskusna i kvalitetna reprezentacija. Poznajem nekoliko igrača još iz 2000. godine, kada sam protiv njih vodio Jugoslaviju u finalu Evropskog prvenstva za juniore. To su sada momci od 33-34 godine i biće to ozbiljan izazov za nas. Momci su orni i spremni, a vidjećemo šta će biti u ove dvije utakmice", naglasio je Obradović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u hotelu „Nikić”.

Mladen Rakčević, jedan od desetorice rukometaša iz ovog sastava koji su igrali tu utakmicu sa Sergejom Rutenkom i drugovima u Kopenhagenu, vjeruje da Crna Gora može da bude bolja u dvomeču.

"Da ne mislimo da možemo da izborimo vizu za Katar ne bismo ni došli, jer bi to bio uzaludan trud. Bjelorusija je dobar tim, nije atraktivan protivnik kao što su bili Njemačka i Švedska, ali nije ništa gori. Prednost im je što su dugo zajedno, sa istim selektorom. Cilj je prolazak na Svjetsko prvenstvo, što bi bio fenomenalan rezultat za ovu reprezentaciju", kaže stameni pivot.

„Crveni” priželjkuju što ubjedljiviju pobjedu, ali su svjesni da se ništa ne odlučuje večeras.

"Ako dobijemo i pet razlike ili izgubimo jedan, ništa neće biti riješeno. Odluka će pasti u Minsku. Moramo da budemo mirni i koncentrisani. Imaju fenomenalne igrače, prije svega Rutenku, ali nije on jedini. Iskusan je, bezobrazan, pokušaće sigurno na hiljadu stvari da dobije neke situacije, ali smo i na to spremni. Pozivam publiku, ovo je jako bitan trenutak da nas podrži, jer se zna da dajemo i više od maksimum kada je navijanje pravo".

Nije, međutim, sigurno da će tribine biti pune, jer karta košta tri eura. Rukometni navijači na to nisu navikli...

"To je pitanje za druge, ali onaj ko nas voli sigurno će doći. Biće vruće, ali ako se svi ljudi koji su dolazili protiv Njemačke i Švedske sjete nekoliko minuta ili sati poslije utakmica, naše zajedničke radosti, siguran sam da će ih to povući da ponovo dođu. Mi smo prva selekcija koja je nakon obnavljanja države otišla na veliko takmičenje. Ne tražimo medalje za to, ali nam je potrebna podrška navijača. Neka dođu, siguran sam da ih makar borbenošću nećemo razočarati", dodaje Rakčević.

U duelu u glavnom gradu Danske, Crna Gora je bolje počela i bila ravnopravna u prvom poluvremenu, ali je u nastavku bilo previše grešaka u napadu.

"Dosta problema nam je zadavala njihova odbrana, a sa takvim tehničkim greškama je nemoguće zaustaviti protivnikov kontranapad. Probali smo to da promijenimo i napravimo raznovrsniji napad, da budemo sigurniji i konkretniji. Cilj je, prije svega, dobra odbrana, jer se bez nje ne mogu dobijati utakmicu. I, naravno, ne smijemo da žurimo", zaključio je Rakčević.

Na golu će stajati Rade Mijatović, koji odlično poznaje Bjeloruse, jer je sezonu 2012/2013. proveo u Dinamu iz Minska.

"Dolaskom novog selektora je stigao i novi sistem, na koji svi pokušavamo da se priviknemo. Nadam se da će to na terenu izgledati onako kako smo zamislili i da ćemo se kvalifikovati za Katar. Vjerujem da to možemo da uradimo. Mislim da uspjeh neće izostati, jer svaki dobar rad na kraju mora da donese rezultat", naglasio je Mijatović.

Ševcov: Crnogorci su u Danskoj bili slabo fizički pripremljeni

“Puno smo razgovarali o pobjedi nad Crnom Gorom u Danskoj, zahvaljujući kojoj smo bili u prvom šeširu i izbjegli težeg protivnika. Ali, igrači moraju to da zaborave. To je bila treća utakmica na EP, a Crnogorci su, po mom mišljenju, bili vrlo slabo fizički pripremljeni. Utakmica je dugo bila neizvjesna, a tek u posljednjih 10 minuta, kada je protivnik bio vidno umoran, došli smo do prednosti. Ako sada budu dobro pripremljeni, to se ne može ponoviti”, rekao je Jurij Ševcov, selektor Bjelorusije.

Bonus video: