Vardar prva stepenica ka snovima

"Za nas postoji samo ova utakmica, nijedna druga. Ovo je za nas finale, drugo ne postoji", ističe Adžić
68 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2014. 11:13h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Košarkaši Olimpijakosa 2012. i 2013. u Evroligi, rukometaši Hamburga 2013. u Ligi šampiona, igrači Cibone u ABA ligi prošlog vikenda... U te nepune dvije godine pokazalo se da su čuda u sportu moguća, pogotovo na fajnl-foru.

Prvi put u istoriji, i u Ligi šampiona za rukometašice igraće se završni turnir. Pravo da se bore za titulu prvaka Evrope stekle su igračice aktuelnog prvaka, Đera, te Budućnosti, Vardara i Midtjilanda. Mađarice su u Budimpešti apsolutne favoritkinje, a tri ostale ekipe će pokušati da krenu stazom koju su utabali Vasilis Spanulis, Domagoj Duvnjak, Dario Šarić....

Podgoričanke, ipak, ne mogu i ne smiju da razmišljaju o Đeru, timu sa kojim su dva puta remizirale, jer ih danas (17.30 časova) u “Laslo Pap areni” očekuje obračun sa Vardarom.

Makedonski drim-tim, sastavljen od zvijezda svjetskog rukometa, bio je prvi u svojim grupama i u prvoj fazi i u glavnoj rundi, ali je imao lakše rivale nego “plave”. Favorita nema, mada svi stručnjaci blagu prednost daju šampionu Evrope iz 2012. godine, zbog bolje uigranosti i većeg klupskog i timskog iskustva u igranju najvažnijih mečeva.

"Drago mi je što je Budućnost zaslužila da prisustvuje na prvom fajnl-foru, a pokušaćemo da se adaptiramo na taj sistem takmičenja i damo maksimum. Djevojke su čitave sezone vrijedno radile, proizvod toga je učešće na fajnl-foru. Nismo poraženi od 20. oktobra i učinićemo sve da tako ostane još koji dan. Neće biti lako, jer i ostale ekipe dolaze sa sličnim učinkom, ali će svakako ovo biti veliko iskustvo za dosta naših igračica, koje prvi put igraju ovakve utakmice. I na to smo spremni, toga smo bili svjesni i radili smo da se to što manje odrazi na učinak na terenu", istakao je Dragan Adžić na konferenciji za novinare održanoj neposredno pred put u glavni grad Mađarske.

Trener Budućnosti se osvrnuo na opštepoznatu činjenicu da je njegov tim tokom aprila mogao samo da trenira.

"Ne možemo da budemo u takmičarskoj formi, jer od 15. marta nismo odigrali pravu takmičarsku utakmicu, već samo tri lakša meča u Regionalnoj ligi. Takva je situacija i sa Vardarom i meč će biti specifičan sa tog aspekta ko će se bolje adaptirati i imati više živaca i energije da utakmicu odigra na vrhunskom nivou. Vjerujem da smo spremni, da smo svega toga svjesni i da ćemo odigrati dobar meč i anulirati neigranje Milene Knežević".

Da li adut Vardara može da bude činjenica da u timu ima tri crnogorske reprezentativke - Jovanku Radičević, Andreu Klikovac i Anu Đokić?

"Može da bude prednost, jer poznaju sistem odbrane, koji niko ne igra osim mi. Spremali smo se za to i mislim da neće biti iznenađenja, da će se sve svesti na naš dobar osjećaj na terenu, energiju... Ovaj meč treba da bude praznik za sve ove djevojke, jer su zaslužile da u takvom ambijentu igraju veoma važnu utakmicu, a poštovanje toga što radimo će dati rezultat, bez obzira na to što nas protivnik poznaje".

Koliko Vam pomaže činjenica da je ekipa Budućnosti duže na okupu nego rival?

"Sigurno je prednost što imamo šest-sedam igračica koje su iznijele Ligu šampiona u sezoni 2011/2012. i osvojile Evropsko prvenstvo nakon toga. Ali, nama su vodeće igračice u bekovskoj liniji Neagu, Bizdra i Dalbi, koje imaju jednaku dužinu boravka u Budućnosti kao šest bekova u Vardaru. Vjerujem, ipak, da smo mi dali više od rivala da budemo jedno i vjerujem da će to na kraju odlučiti pobjednika".

Može li ovom meču da se “prišije” epitet finala prije finala za Budućnost?

"Za nas postoji samo ova utakmica, nijedna druga. Ovo je za nas finale, drugo ne postoji dok se ne završi ovaj meč. Ako to bude podsvjesno kod neke igračice, nećemo gledati finale. Odnosno, gledaćemo ga, a nećemo učestvovati. Ovakav sistem takmičenja traži nevjerovatnu posvećenost, stabilnost i fokusiranost. Puno smo radili na tome, vidjećemo kakvi će biti rezultati".

Je li prednost Budućnosti to što igračice više “ginu” za svoj klub nego u nekim drugim timovima?

"Odnos prema klubu se gaji kod nas i sigurno je da u ovakvim utakmicama, u kojima smo van takmičarskog ritma, volja i želja mogu da budu presudni. Vjerujem da veća pripadnost klubu igračica Budućnosti nego Vardara može da donese potrebnu prevagu".

Od koga iz bekovske linije očekujete da vuče ekipu u odsustvu suspendovane Milene Knežević?

"Sve moraju da budu na višem nivou. I Neagu, i Dalbi, i Kinga, i Gjeorgijevska i Nikitina moraju da odigraju bolje nego na ijednoj utakmici u Ligi šampiona. To, naravno, neće biti lako, ali je to jedini put da se dođe do vrhunskog rezultata. Moraju da pruže najbolje partije u karijerama, a nijedna, sem Kristine Neagu, nije igrala završnicu Lige šampiona. To je pravi izazov, ali vjerujem da smo mu dorasli. S druge strane, u bekovskoj liniji Vardara su igračice koje su proglašavane za najbolje na svijetu, osvajačice medalja sa najvećih takmičenja i Lige šampiona. Zbog toga je najveći izazov da se napravi paritet u bekovskoj liniji, kako se naše neiskustvo ne bi osjetilo i da osjećaj igranja ovako značajnog meča u takvom ambijentu ne anulira njihov učinak. Mislim da smo u tome uspjeli u pripremi i da će to biti tako na utakmici".

Da li je moguće iznenađenje u prvom polufinalu, između Đera i Midtjilanda?

"Ovaj sistem takmičenja omogućava iznenađenja. U dva meča Midtjiland bi teško mogao da iznenadi Đer, a mislim i da bi Budućnost imala prednost u odnosu na Vardar da se igraju dva susreta. Neiskustvo igračica bi se sigurno anuliralo jednom utakmicom, jer bismo ih za drugi susret pripremili tako da se osjećaju kao da su 10 puta igrali takve mečeve. Na fajnl-foru su otvorene sve mogućnosti za iznenađenje, i u prvom i u drugom meču", istakao je Adžić.

Da sam birao, ne bih izabrao Vardar

Dragan Adžić je naglasio da Vardar ima fenomenalan sastav i odlične igračice na svim pozicijama.

"Uložili su puno, kupili su sve što su mogli, a mene nisu iznenadili plasmanom na fajnl-for, iako je javnost bila skeptična u pogledu njihove prve sezone zbog timskog, ali i Indirinog neiskustva. Vjerovao sam od početka da će doći do kraja, jer znam kakve pobjednice imaju, a takve igračice ne izlaze na teren da gube. Vrlo su ozbiljan protivnik i da sam mogao da biram, od ova tri tima sigurno ne bih odabrao Vardar. Ni u kom slučaju", zaključio je Adžić.

Voltering: Nismo završile posao

Do polufinala su ostali samo sati, rukometašice Budućnosti jedva čekaju da istrče na teren “Laslo Pap arene” i sudare se sa Vardarom. Iako je ulaskom među četiri najbolje ekipe Evrope ispunjen cilj za ovu sezonu, prvak Evrope iz 2012. godine želi da napravi makar još jedan korak i domogne se drugog finala Lige šampiona u klupskoj istoriji. A onda, što da ne, da pokuša da još jednom dodirne zvijezde...

Možda i najveći adut na tom putu ka besmrtnosti, ovoj generaciji će biti Klara Voltering. Fenomenalna Njemica je ove sezone ubjedljivo najbolja golmanka elitnog takmičenja i neko od koga strahuju svi rivali.

"Najveća želja pred početak sezone nam je bila da se plasiramo na fajnl-for. Zadovoljne smo ostvarenim, ali nismo završile naš rad. Želimo da se borimo u narednih 60 minuta i da damo sve od sebe. Vardar je jak protivnik, biće nam izuzetno teško, ali sam ubijeđena da će svaka od nas dati sve što ima u ovom meču. Sigurna sam da smo spremne, dobro smo trenirale, a imamo i veoma dobar tim", naglasila je 31-godišnjakinja iz Minstera.

Voltering izuzetno cijeni golmane Vardara Inu Susljinu i Amandin Lejno, a svjesna je i da su Makedonke taktički spremne za današnji okršaj.

"Ima nekoliko igračica iz crnogorske reprezentacije, koje su ranije nastupale za Budućnost i znaju nas veoma dobro. Ali, i mi odlično poznajemo rivala. Vardar ima dosta kvalitetnih igračica, a jedna od jačih strana mu je fleksibilnost, jer mnoge mogu da igraju na nekoliko pozicija. Neće nam biti lako, ali mislim da će ključni faktor biti naša odbrana, kao i cijele sezone. Uvjerena sam da će djevojke ispred mene uraditi sve što mogu, a nadam se da i ja mogu da im pomognem. Za igračice koje su na fajnl-foru, jedna od najvećih želja je bila do dođu dovde, a za svaki tim je ovo šansa da osvoji Ligu šampiona", poručila je kapitenka Budućnosti.

Radmila Petrović je srećna što je konačno došao dan da zaigra u Budimpešti.

"Pune smo samopouzdanja i optimizma, nadam se da ćemo na terenu sprovesti sve što smo radile prethodnog mjeseca. Spremne smo i fizički i taktički, znamo sve prednost i mane Vardara, kao što sigurno i oni znaju naše. Ubijeđena sam da će biti jako težak meč", naglasila je 26-godišnja Nikšićanka, koja je napomenula da je najveći adut njenog tima odbrana.

"Uvijek se naša igra bazirala prvenstveno na defanzivi, a onda na kontri i organizovanom, kolektivnom napadu. Odbrana i veća energija će odlučiti meč".

Sistem takmičenja ne ide naruku timovima, jer se svi prvi put susreću sa fajnl-forom.

"Teže je kada se igra završni turnir. Prihvatile smo, ipak, da je sve tako kako je, spremile smo se za dva najveća meča u našim karijerama u dva dana i ne bi trebalo da razmišljamo i trošimo energiju na to. Moramo da igramo i da se borimo, pa što ko ponese", napomenula je Petrovićeva.

Dva čartera ka Budimpešti

Dva čartera poletjela su juče iz Podgorice ka Budimpešti. Na prvom letu kompanije "Budapest aircraft service" u malom "Embraeru 120" bili su ekipa i stručni štab, a većim "Embraerom 195" Montenegro Erlajnza" poletjeli su uprava, sponzori, bivše igračice, prijatelji kluba i novinari 10 crnogorskih redakcija.

RASPORED

Danas

Đer - Midtjiland (15.00)

Vardar - Budućnost (17.30)

Sjutra

Finale - 17.00

Meč za 3. mjesto - 14.30

Bonus video: