Crna Gora u grupi sa Srbijom, Islandom i Izraelom

Plasman na šampionat Evrope u Poljskoj izboriće po dvije prvoplasirane i najbolja trećeplasirana reprezentacija iz svih sedam grupa
69 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 10:58h

Baš kao i u košarci u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, rival Crne Gore u borbi za odlazak na šampionat Starog kontinenta za rukometaše u Poljskoj (17. do 31. januara 2016. godine) biće Srbija.

Osim timova iz zemalja koje su do 2006. bile u državnoj zajednici, u jakoj grupi 4 igraće i Island i stari poznanik „lavova”, Izrael.

Žrijeb u Varšavi, na kojem su imena timova od četvrtog do prvog šešira redom izvlačili reprezentativci Srbije Petar Nenadić, Hrvatske Ivan Čupić, Španije Đulen Aginagalde i Poljske Slavomir Šmal, mogao je da donese ekipi Ljubomira Obradovića lakše rivale.

„Nesrećne” ruke su posebno bili Čupić i Žan Brio, jer su Crna Gora i Austrija ostale posljednje u kugli iz koje su se žrijebali timovi iz 3. šešira.

Sjajno hrvatsko krilo je izvuklo kuglicu sa imenom Crne Gore, a predsjednik EHF sa onom na kojoj je pisalo grupa 4, u kojoj je već bio Izrael, a ne sedmicu, gdje je „čekala” Finska.

"Na žrijebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nema lakih protivnika, posebno u prvom i drugom šeširu. Možemo da budemo zadovoljni grupom, jer smo mogli da prođemo gore, ali i bolje. Znamo protivnike, bitno je kako ćemo da se spremimo i da uđemo u kvalifikacije", rekao je selektor Obradović za „Vijesti”.

Da li će Vam biti teško kada budete predvodili ekipu protiv zemlje iz koje ste Vi, Srbije?

"Neće. Zašto bi? Island, Srbija ili Izrael, svejedno je. Sve su to rivali, samo je drugačije ime. Moramo da isključimo svako iznenađenje i da ga mi napravimo protiv Islanda, koji je jako ozbiljna reprezentacija", rekao je Obradović, a onda se osvrnuo na stanje u crnogorskoj reprezentaciji.

"Mora da dođe do smjene generacije. Dosta igrača koji su pobijedili Njemačku i Švedsku je već napustilo ili hoće da napusti tim, ali ima mnogo dobrih momaka u juniorskoj reprezentaciji i među ovim novim koje sam zvao za EHF nedjelju. Oni moraju da poprave individualnu odbranu, rekao sam im šta bi trebalo da rade u klubovima u ovom periodu kada nismo zajedno. Uzgred, naši reprezentativci moraju da se izbore da igraju i budu nosioci igre u svojim klubovima", zaključio je šesti selektor „lavova”.

Iz drugog šešira je izvučen vjerovatno najteži rival, jer je Island jedna od najboljih ekipa u toj konkurenciji, a uzgred tradicionalno ne odgovara jugoslovenskom rukometu. „Ribari” su na posljednjem Evropskom prvenstvu u Danskoj osvojili 5. mjesto, godinu ranije na Mundijalu u Španiji su bili dvanaesti, a najveći uspjeh ostvarili su na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, kada su igrali finale protiv Francuske.

Posljednja je u grupu 4 „upala” Srbija, što je bolje nego da je izvučena Danska, Francuska, Španija ili Hrvatska. Crna Gora će krajem oktobra prvi meč igrati baš u komšiluku, a nekoliko dana kasnije dočekuje Island.

U aprilu 2015. se igra dvomeč sa Izraelom (prvo na strani, pa kući), a za jun su planirane druge utakmice sa Srbijom i Islandom.

Grupe

Grupa 1

Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska

Grupa 2

Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH

Grupa 3

Slovenija, Švedska, Slovačka, Letonija

Grupa 4

Srbija, Island, CRNA GORA, Izrael

Grupa 5

Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina

Grupa 6

Francuska, Makedonija, Češka, Švajcarska

Grupa 7

Španija, Njemačka, Austrija, Finska

Bonus video: