Evropski šampion na prekretnici

Pobjeda bi otvorila put ka Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj, eventualni poraz bi natjerao "crvene" da se preispituju
5 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2014. 08:58h

Sto i jedan dan nakon eliminacije od Danske u osmini finala Svjetskog prvenstva u Srbiji, rukometašice Crne Gore se nalaze na novom početku, pred utakmicom koja može da im odredi dalju sudbinu...

Tim Dragana Adžića danas (16.20 časova) u Mostu gostuje Češkoj. Pobjeda bi otvorila put ka Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj, eventualni poraz bi natjerao "crvene" da se preispituju, da sumnjaju u svoj kvalitet...

Jasno je ko je favorit, ali to mora da se dokaže na terenu.

Radičević: Nadam se vraćanju samopouzdanja

"Okupile smo se sa novom energijom nakon Svjetskog prvenstva, spremne smo da vratimo ono što nas je krasilo tokom Olimpijskih igara i šampionata Evrope. Iskreno se nadam da ćemo protiv Češke vratiti samopouzdanje na terenu, kolektiv i jedinstvo koji su nas uvijek krasili. Želimo da pokažemo da vrijedimo i da savladamo Češku. Neće biti lako, jer je to izuzetna reprezentacija, ali vjerujem u nas i u nove pobjede", istakla je Jovanka Radičević.

Na pitanje novinara „Vijesti da li je ekipa gledala prethodne mečeve Češke, desno krilo Vardara se šeretski nasmijalo i odgovorilo:

"Što misliš?"

Radičević je, naravno, aludirala na temeljnu pripremu, po čemu je Adžić poznat, što dokazuju i njene naredne riječi.

"Naravno da smo gledale Čehinje. I to više utakmica, jer smo analizirale duele sa Njemačkom, Srbijom i Poljskom. Tako se pripremamo za svakog protivnika. Znamo da imaju odličnu ekipu, vrhunske bekove šutere, opasnost prijeti sa svih strana. Ali, kada uzvratimo našom dobrom i agresivnom odbranom, problem nam nisu predstavljali ni mnogo jači bekovi nego češki, pa neće ni oni", zaključila je djevojka koja će sa Vardarom u polufinalu Lige šampiona igrati protiv Budućnosti.

Bulatović: Nosile smo se sa mnogo jačim ekipama

Da je pred Crnom Gorom veoma bitan meč, možda i bitniji nego što je sama borba za plasman na 11. šampionat Starog kontinenta, dokazuje i stav Katarine Bulatović.

"Mislim da će to kako budemo igrale ove dvije utakmice biti reper za sve što nas čeka. Ako shvatimo Češku dovoljno ozbiljno, shvatićemo i sve ostale. Nosile smo se sa mnogo jačim ekipama nego što je ova, tako da vjerujem da neće biti problema", poručio je desni bek mađarskog Đera.

Na spisku selektora Jana Bašnija nalazi se čak 14 igračica iz domaće lige (pet iz praške Slavije, četiri iz Banika iz Mosta, tri iz Zore iz Olomuca, te po jedna iz Veselog i Sokola), kao i četiri internacionalke - golmanka Meca Barbora Ranikova, te bekovi Tiringera Iveta Luzumova, Tulona Helena Šterbova i Kristijanstada Martina Crhova.

"Imaju dobru bekovsku liniju, nekoliko igračica koje su nastupile u Ligi šampiona, a jedna je iz Tiringera. Njihovi bekovi dosta šutiraju, ali se nadam da smo spremne i da nam to neće predstavljati problem. Što mi ne zaustavimo u odbrani, nadam se da će golmani uhvatiti. Biće dosta šuteva spolja, a ni krila se ne libe da pucaju sa bekovskih pozicija", naglasila je Bulatović.

Prije tri godine, Crna Gora je pregazila Češku u baražu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i slavila sa ukupno 23 gola razlike.

Današnji rival je od tada napredovao, igrao na dva velika takmičenja, a na Svjetskom prvenstvu u Srbiji je gubio od Mađarske, Njemačke, Rumunije, kao i u osmini finala od Norveške. Dobio je samo Tunis i Australiju.

Godinu ranije je na istom mjestu na EP savladao Ukrajinu, a gubio od Norveške, Srbije, Danske, Švedske i Francuske.

"Ova ekipa je pokazala da je jako kvalitetna. Srbija se mučila sa njima, jedva ih je dobila, neću ni da kažem kako. Dugo je zajedno, ima dosta igračica iz domaće lige, koje se dobro poznaju, a mi više nemamo prednost koju smo imale kada smo bile u Budućnosti, kada smo samo mijenjale dres. Nemamo, ipak, pravo na alibi", - naglasila je Bulatović.

Bonus video: