Prijestonica se nijednom nije oglušila o zahtjeve igrača ili rukovodstva

"Nastupao sa postojećom, ili drugačijom ekipom, u RK „Lovćen“ u predstojećem periodu uslijediće organizaciona i finansijska stabilizacija
4 komentar(a)
RK Lovćen, Foto: Prijestonica
RK Lovćen, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 18.02.2014. 22:50h

Povodom odluke rukometaša Lovćena da stupe u štrajk i čekaju formiranje nove uprave kluba kako bi nastavili sa radom, saopštenjem su se danas oglasili iz cetinjske opštine.

Reagovanje Prijestonice prenosimo u cjelosti.

"Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović nije se juče sastao sa kapitenom RK „Lovćen“ Igorom Markovićem i članom rukovodstva Ratkom Markovićem.

Od decembra prošle godine, kada je preuzela koordinaciju nad funkcionisanjem kluba, Prijestonica Cetinje obezbijedila je prvotimcima RK „Lovćen“ dvije mjesečne zarade. Takođe, gradska uprava pravovremeno se uključila u organizaciju utakmica RK „Lovćen“ u SEHA Ligi, kako u pogledu finansija, tako i u tehničkom dijelu.

Prvotimci RK „Lovćen“ sasvim dobro znaju da nepostojanje Upravnog odbora ni u jednom momentu nije predstavljalo prepreku ka ispunjenju klupskih obaveza – Prijestonica Cetinje nijednom se nije oglušila o zahtjeve igrača ili rukovodstva, bilo da su u pitanju novčana primanja, ili organizacioni momenti.

Stoga, nepostojanje UO ni u jednom pogledu nije moglo uticati na funkcionisanje kluba, s obzirom da su Rukometnom klubu „Lovćen“, sve vrijeme, na raspolaganju bili gradonačelnik Bogdanović, Kabinet gradonačelnika i Uprava za sport Prijestonice Cetinje.

Prijestonica Cetinje mogla je obrazovati Upravni odbor u bilo koje vrijeme privremenog rukovođenja klubom. Ipak, naša orijentacija bila je da formiramo UO čiji će svaki član pojedinačno doprinijeti radu kluba u finansijskom pogledu na mjesečnom nivou. Zbog toga, za uspostavljanje novog UO bilo je neophodno više vremena.

No, još jednom ponavljamo – nepostojanje UO ni u jednom pogledu nije moglo uticati na funkcionisanje RK „Lovćen“, jer su vrata Prijestonice Cetinje, uključujući i njena finansijska sredstva, uvijek bila otvorena i dostupna svim prvotimcima kluba.

Postavljanje ultimatuma - shodno kojem je veći dio prvotimaca iskazao stav da neće trenirati dok im ne budu isplaćene tri mjesečne zarade - momenat je kojim nijedno suštinsko pitanje vezano za funkcionisanje kluba neće biti riješeno.

Otud, ukoliko ultimatum i dalje ostane na snazi – Prijestonica Cetinje neće imati drugu mogućnost izuzev da predloži aktuelnim članovima rukovodstva RK „Lovćen“ da igračima koji budu odbijali da treniraju, uruči ispisnice.

Jer, ukoliko je Prijestonica Cetinje u prethodnom periodu iskazala odgovornost, time što je – uprkos brojnim barijerama, uključujući i onim koje se tiču finansijskog poslovanja RK „Lovćen“ – u decembru i januaru servisirala zarade prvotimcima, pri čemu su već obezbijeđena sredstva i za zaradu koja slijedi ovog mjeseca, onda očekujemo i odgovornost sa druge strane.

Kada je riječ o novom UO RK „Lovćen“, sa budućim članovima već su obavljeni razgovori i do formiranja je preostao završetak pravne procedure. Već je postignut dogovor i sa budućim predsjednikom UO, koji će uskoro biti i zvanično imenovan na tu funkciju.

Ukoliko govorimo o sponzorima, Prijestonica Cetinje je u proteklom razdoblju mnogo ulagala u sport i godišnji izdaci u tu svrhu iznose gotovo deset odsto gradskog budžeta. Takav podatak vjerovatno je jedinstven u čitavoj državi. Stoga, ne treba objašnjavati u kojoj je mjeri angažman sponzora i u interesu naše gradske uprave. Upravo zato, već smo ugovorili saradnju sa tri sponzora, iz čijih će redova dolaziti i dio članova novog Upravnog odbora.

Otud, jasno je da gradska uprava, u periodu otkad je RK „Lovćen“ ostao bez uprave, nije sjedjela skrštenih ruku. Naprotiv. Tako će biti i ubuduće. Nastupao sa postojećom, ili drugačijom ekipom, u RK „Lovćen“ u predstojećem periodu uslijediće organizaciona i finansijska stabilizacija.

Jer, boljitak i uspjeh cetinjskih sportskih kolektiva iza čijeg imena stoje izuzetna dostignuća i tradicija, cilj je kojem ćemo uvijek biti posvećeni.

Uostalom, dovoljno je sjetiti se kako je izgledao februar 2013. u cetinjskom sportu. Fudbalski klub “Lovćen” bio je suočen sa beznadežnom situacijom, već otpisan iz trke za prvoligaški opstanak.

Na isti datum ove godine, isti klub nalazi se u krugu glavnih konkurenata za plasman na evropsku scenu. Poruka je jasna - ukoliko postoji volja, uz ozbiljnost u radu i klupskoj organizaciji, svaka teška situacija može se prevazići.

Ovim putem, apelujemo i na dio sportske javnosti da se suzdrži od licitiranja imenima u pogledu budućeg predsjednika UO RK „Lovćen“, s obzirom da već ’proglašeno’ rješenje, prezentirano posredstvom dijela medija, predstavlja tek puku dezinformaciju", navodi se u saopštenju Prijestonice.

Bonus video: