Budućnost nadigrala Đer, ali nije mogla više od remija

Sumnjive sudijske odluke, pogotovo poništena dva čista gola Milene Knežević, na kraju su omogućile prvaku Evrope da spriječi prvi poraz u Ligi šampiona
0 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: Aleksandar Đorović
Rukometašice Budućnosti, Foto: Aleksandar Đorović
Ažurirano: 01.02.2014. 19:32h

Da je bilo pravde, Budućnost bi napravila dva koraka ka prvom fajnl-foru u istoriji Lige šampiona za rukometašice.

Klara Voltering i drugarice su, međutim, morale da se zadovolje jednim, jer im je za pobjedu u zemlji koja će biti domaćin završnog turnira nedostajalo tako malo.

Prije svega, malo više sudijske korektnosti, jer su Ruskinje Alpaidze i Berezkina gurale Đer koliko god su mogle...

Ali, razloga za kukanje nema, to su i pokazale Podgoričanke kada su zaigrale pobjednički oro na centru dvorane „Ištvan Sečenji”.

Tim Dragana Adžića je na gostovanju prvaku Evrope potvrdio ne samo da može da se domogne fajnl-fora, već da u Budimpešti može da bude više nego ozbiljan kandidat za titulu.

Ne računajući nekoliko minuta „praznog hoda”, kada su Mađarice došle do plus dva (5:3), Budućnost je uglavnom bila u prednosti. Prvi strah je doživljen u 25. minutu, pri rezultatu 9:7 - samo 12 sekundi nakon što je isključena Suzana Lazović, drugi put je na dvominutno hlađenje morala organizatorka igre i jedan od najvećih aduta u odbrani, Milena Knežević.

Đer nije znao da iskoristi veliku brojčanu prednost, a pri rezultatu 10:9 Adžić je pozvao tajm-aut. Njegov kolega Ambros Martin je govorio svojim izabranicama da Budućnost ne igra ništa specijalno, ali je brzo demantovan - Knežević i Kristina Neagu su odlično proigrale Radmilu Petrović, koja je povisila na 11:9, pa 12:9, da bi Dragana Cvijić iskoristila još jednu Mileninu lucidnu asistenciju i pogodila za plus četiri na odmoru.

Đer je u nastavku boljom igrom u odbrani polako topio prednost, ali je onda dobio otvorenu podršku sudija. Pri rezultatu 17:15, poništen je potpuno čist pogodak Knežević (naknadno dosuđen faul), a istoj igračici je „otet” i gol za 19:17, ovog puta zbog bloka Cvijić.

Mađarice su iskoristile pad koncentracije ljutih protivnica i preokrenule na 19:18 preko Bernadet Bognar-Bodi i Katarine Bulatović.

Podgoričanke su se, ipak, smirile i fenomenalnim golom iz cepelina Majde Mehmedović na pas Elene Gjorgijevjske stigle do 22:20 početkom 54. minuta. Domaćin je izjednačio preko Anite Gorbic i Amorim, a Adžić je nepuna tri minuta prije kraja pozvao treći tajm-aut i govorio svojim izabranicama da se ne bave suđenjem nijedne sekunde.

U napadu, međutim, nije bilo rješenja, a dva minuta prije kraja je Brazilka mogla da donese potpuni preokret, ali je pogodila prečku. Budućnost je krenula u napad, u kojem je Knežević pogodila spoljnji dio mreže, a nakon šuta dobila izuzetno jak udarac od Hajdi Loke.

Možda lopta jeste bila za Đer, ali je Norvežanka zbog grubog starta morala da bude isključena. Kakav je bio intenzitet prekrašaja, najbolje govori činjenica da je bek Budućnosti nakratko ostao bez svijesti!

Sudije su, ipak, ostale nijeme, ali je nevjerovatna Voltering upisala 22. odbranu i omogućila svom timu da opet povede. Šansu je iskoristila Kinga Bizdra, koja je 47 sekundi prije kraja zatresla mrežu Katrine Lunde.

Martin je pozvao tajm-aut, nakon kojeg je Amorim izjednačila na 23:23. Budućnost je imala tačno pola minuta da kreira atak za trijumf i nije uspjela, jer je Gjorgijevska izblokirana.

Lunde je iz očaja pokušala da „kopira” Denisa Šefika i preko čitavog terena savlada Voltering, ali je kapitenka Budućnosti lagano uhvatila loptu u ruke...

Krim se osvetio Larviku

Krim se, makar djelimično, osvetio Larviku za eliminaciju u polufinalu prošlogodišnje Lige šampiona. Prvak Slovenije je u Ljubljani savladao Norvežanke sa 24:18, a blistale su Sergeja Stefanišin sa 20 odbrana i Andrea Penezić sa sedam golova.

Anđela Bulatović je jednom zatresla mrežu. Na drugoj strani je najbolja bila Nora Merk sa šest pogodaka, dok je oporavljena Sesilija Leganger zaustavila 16 šuteva.

Mnogo više uzbuđenja bilo je u dansko-švedskom obračunu, u kojem je domaći Midtjiland golom Fie Voler 43 sekunde prije kraja savladao Savehof.

Đer - Budućnost 23:23 (9:13)

Đer - Dvorana „Ištvan Sečenji”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Alpaidze i Berezkina (Rusija). Sedmerci: Đer 2 (1), Budućnost 2 (2). Isključenja: Đer 6, Budućnost 12 minuta.

Đer: LUNDE (11 odbrana), Her, LOKE 3, Hornjak, KORŠOŠ 1, GORBIC 3 (1), Kovačič 3, AMORIM 6, REDEI-ŠOŠ, Tervel, ORBAN 1, Širijan, Bočko-Hornjak, Bulatović 4, Bognar-Bodi 2.

Budućnost: VOLTERING (23 odbrane), M. Vukčević, Žderić, PETROVIĆ 5 (2), NEAGU 4, Nikitina, Gjorgijevska, DALBI 2, Ježić, CVIJIĆ 6, MEHMEDOVIĆ 4, Despotović, Pavićević, Bizdra 1, KNEŽEVIĆ 1, Lazović.

Rezultati

Grupa 1

Midtjiland - Savehof 25:24 (12:14)

Sjutra

Vardar - Tiringer (18)

Grupa 2

Đer - Budućnost 23:23 (9:13)

Krim - Larvik 24:18 (12:10)

Bonus video: