Francuska uništila Dansku i vratila se na krov Evrope

Kaznena ekspedicija Kloda Oneste je fenomenalnom odbranom potpuno razbila domaćina prvenstva, a igrala je i spektakularno u napadu
8 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 18:36h

Najdominantnija rukometna nacija je opet na tronu - Francuzi su pregazili Dansku u finalu Evropskog prvenstva sa 41:32 i osvojili osmo zlato u XXI vijeku!

U reprizi finala Evropskog prvenstva u Austriji 2010. godine, kada su slavili tek nakon 70-minutnog rata, puleni Kloda Oneste su dominirali od starta.

Kaznena ekspedicija iz Francuske je fenomenalnom odbranom potpuno razbila domaćina prvenstva, a igrala je i spektakularno u napadu, pa je već sve bilo jasno na početku 22. minuta, kada je otkrovenje šampionata Valentan Port pogodio za 17:7.

U Herningu je vladala "grobna" tišina, 14.000 Danaca nije moglo da vjeruje šta gleda. Domaći su do kraja samo prijetili, ali nijednom nisu prišli na manje od minus šest.

Na kraju su, ipak, uspjeli da izbjegnu debakl kao prošle godine u finalu Svjetskog prvenstva, kada ih je domaća Španija savladala sa čak 35:19. Ali, i ovaj poraz, pred prepunom "Jiske bank boksen arenom" je vrlo bolan...

Mikael Gigu je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 10 golova, Port je dodao devet, Lik Abalo sedam, a Danijel Narsis je proradio u pravi čas i šest puta puta tresao mrežu, jednom više nego Nikola Karabatić.

Proradio kada je bilo najvažnije: Danijel Narsis

U timu Ulrika Vilbeka, koji se ovim porazom oprostio od nacionalnog tima, ubjedljivo najbolji je bio Mikel Hansen sa devet pogodaka, dok je Hans Lindberg dodao šest.

Tjeri Omeje je imao 12 odbrana, jednu je upisao Siril Dumulan, dok je na drugoj strani podbacio zvanično najbolji golman šampionata, Niklas Landin Jakobsen, koji je zaustavio samo četiri šuta, a primio čak 22 gola. Janik Gren je bio nešto bolji - odbranio je šest od 25 pokušaja "trikolora".

U meču za 3. mjesto, Španija je savladala Hrvatsku sa 29:28.

Galerija

Bonus video: