Domagoj Duvnjak i Andrea Lekić najbolji rukometaši svijeta

U glasanju putem sajta IHF-a, srednji bekovi Hrvatske i Srbije su dobili najviše glasova i prvi put u karijerama osvojili priznanja
107 pregleda 18 komentar(a)
Andrea Lekić i Domagoj Duvnjak, Foto: EHF Euro
Andrea Lekić i Domagoj Duvnjak, Foto: EHF Euro
Ažurirano: 26.01.2014. 16:23h

Najbolji rukometaši svijeta za 2013. godinu su Domagoj Duvnjak i Andrea Lekić.

U glasanju putem sajta IHF-a, srednji bekovi Hrvatske i Srbije su dobili najviše glasova i prvi put u karijerama osvojili prestižna priznanja.

Osim Lekićeve, u konkurenciji su bile i crnogorska reprezentativka Katarina Bulatović, Mađarica Anita Gorbic, kao i Norvežanke Hajdi Loke i Katrin Lunde-Haraldsen, dok je Duvnjak "pobijedio" naturalizovanog Španca Arpada Šterbika, Francuza Danijela Narsisa, Čeha Filipa Jihu i Danca Mikela Hansena.

Duvnjak je u 2013. godini osvojio bronzu sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu u Španiji, a bio je junak Hamburga, koji je iznenadio sve i osvojio Ligu šampiona.

"Predivan je osjećaj biti njabolji rukometaš svijeta, ali ostaje gorčina nakon poraza od Španije u borbi za bronzu na Evropskom prvenstvu".

"Zahvaljujem svim navijačima, saigračima u reprezentaciji i klubu, te trenerima. Ali, ovo nije vrhunac karijere, to će biti zlato na velikom takmičenju sa reprezentacijom", poručio je budući igrač Kila nakon poraza od Španije u meču za 3. mjesto na Evropskom prvenstvu.

I Lekić je osvojila Ligu šampiona sa Đerom, a potom je prešla u Vardar, sa kojim je ušla u glavnu fazu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja. Uzgred, i ona je u 2013. osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu, ali srebrnu.

Zanimljivo, i Lekić i Duvnjak su osvojili 33 odsto glasova u izboru u kojem je učestvovalo nešto preko 35 hiljada navijača,

Iza 26-godišnje Srpkinje bile su Gorbic (27 odsto), Lunde-Haraldsen (20%), Bulatović (13) i dobitnica iz 2011. Loke sa sedam odsto glasova.

Duvnjaku u leđa gledaju sve sami bivši laureati - Hansen (dobitnik 2011. godine, 27%), Šterbik (2005, 20%), Jiha (2010, 13%) i Narsis (2012, 7%).

Bonus video: