Francuska bolja od Hrvatske, magični preokret Poljaka

"Vatreni" su vodili od starta, ali je onda Klod Onesta povukao jedini potez koji mu je preostao - na klupu je povukao Sirila Dumulana, a ubacio legendarnog Tjerija Omejea...
5 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 21:29h

U velikom derbiju grupe 2 na 11. Evropskom prvenstvu, Francuska je savladala Hrvatsku sa 27:25.

"Vatreni" su vodili od starta, ali je onda Klod Onesta povukao jedini potez koji mu je preostao - na klupu je povukao Sirila Dumulana, a ubacio legendarnog Tjerija Omejea.

Najbolji igrač svijeta u 2008. godini je "spustio roletnu" i sa 11 odbrana omogućio "trikolorima" da dođu nadomak polufinala. Heroj je bio i Nikola Karabatić, koji je sedmi gol postigao sedam sekundi prije kraja, i to pošto je ugrabio loptu nakon što je pogodio stativu.

I Mihael Gigu je sedam puta tresao mrežu, baš kao i Marko Kopljar na drugoj strani.

Kada je dva minuta i 45 sekundi prije kraja Ivan Brovka iz sedmerca povisio na 30:27, činilo se da Bjelorusima ne može da izmakne makar remi, a kamoli pobjeda protiv Poljske.

Sergej Rutenka i drugovi su, međutim, ostali bez ičega - Mihal Jurecki, Marijuš Jurkijevič i Patrik Kuhčinski su izjednačili, a magični preokret je dvije skunde prije posljednje sirene kompletirao upravo Jurkijevič.

Slavlje Poljaka (Foto: EPA)

Poljake, koji su pobjedom ostali u igri za polufinale, predvodili su heroji Jurkijevič sa osam, Kuhčinski sa šest i Jurecki sa pet golova, koliko je dao i Kšištof Lijevski.

Ne može da vjeruju da im je izmakla pobjeda: Vitalij Čarapenka (Foto: EPA)

Sergej Rutenka je bio najefikasniji igrač meča sa devet pogodaka, a po četiri su dodali njegov brat Denis, Dmitrij Nikuljenkov, Serhej Šilovič i Maksim Babičev.

I drugi meč u grupi 2 je bio izuzetno uzbudljiv. Šveđani su vodili protiv Rusa 19:11, koji su preokrenuli na 26:25, ali je selekcija "tri krune" u finišu ipak bila koncentrisanija i slavila 29:27.

Meč prepun uzbuđenja: Žitnjikov u duelu sa Jernemirom i Zahrisonom (Foto: EPA)

"Zbornaja" nije dala gol u posljednja četiri minuta, a na drugoj strani su precizni bili Lukas Karlson i Fredrik Petersen iz sedmerca.

Johan Jakobson je predvodio pobjednika sa sedam golova, a četiri više na drgoj strani je dao Konstantin Igropulo.

Grupa 2 (Arhus)Francuska - Hrvatska 27:25 (18:17)Poljska - Bjelorusija 31:30 (14:13)Rusija - Švedska 27:29 (13:20)

Tabela: Francuska 6, Hrvatska, Švedska, Poljska 4, Rusija, Bjelorusija 0.

UtorakRusija - Hrvatska (15.45)Francuska - Bjelorusija (18)Poljska - Švedska (20.15)

Galerija

Bonus video: