Ništa od glavne faze, Bjelorusija savladala Crnu Goru

U meču u kojem im je odgovarao i bod, "crveni" su poraženi od Bjelorusije sa 29:23
74 komentar(a)
Vasko Ševaljević, Foto: EPA
Vasko Ševaljević, Foto: EPA
Ažurirano: 17.01.2014. 21:23h

Sanjala se glavna faza, veliki uspjeh je bio na vidiku, ali će morati da se čeka neka nova prilika - u odlučujućem obračunu za plasman među 12 najboljih ekipa Evrope, rukometaši Crne Gore su poraženi od Bjelorusije sa 29:23, zbog čega su šampionat završili na posljednjem, 16. mjestu.

U meču u kojem im je odgovarao i bod, „crveni” su dugo bili u igri, ali se u finišu osjetilo sa koliko se problema suočio tim Zorana Kastratovića u pripremnom periodu. Povrede i nedovoljna spremnost nekoliko ključnih igrača je surovo kažnjena sa tri vezane kontre od 49. do 51. minuta, kojima je rival stekao nedostižnih 25:20.

Trebalo bi, ipak, bit realan i reći da je Crna Gora izgubila od bolje ekipe, koja je u prednosti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da ima velikog Sergeja Rutenku...

Predvođeni hrabrim Markom Simovićem, koji je zaigrao uprkos povredi ramena i raspoloženim Radem Mijatovićem (odbranio tri sedmerca u prvom poluvremenu), „lavovi” su bili više nego ravnopravni, a u dva navrata su imali plus dva (5:3 i 12:10 nakon šestog pogotka Simovića).

Na odmoru je bilo 13:13, a u nastavku je tim iz eks SSSR republike brzo stekao tri gola viška i nije dozvolio Mladenu Rakčeviću i drugovima da makar jednom izjednači.

Tračak nade se pojavio na početku 45. minuta, kada je Vasko Ševaljević prvi i jedini put iz igre savladao raspoloženog Vitalija Čarapenku za 19:18, i to u napadu sa igračem manje.

Nažalost, ovaj 17. januar nije bio taličan kao isti datum 2008. godine, kada je Crna Gora remijem sa Rusijom u Dramenu trasirala put ka glavnoj fazi. Bjelorusi su se brzo vratili na plus tri, a onda su za svega 130 sekundi Ivan Brovka dva puta, a jednom Viktor Zajcev tresli mrežu nemoćnog Mijatovića za 25:20.

Posljednja šansa se pojavila na početku 55. minuta, kada je isključen Maksim Babičev pri rezultatu 26:22, ali je sve bilo uzalud - Denis Rutenka i Baris Puhovskij su pogodili u napadima sa igračem manje i najavili ubjedljivu pobjedu...

I pored poraza, epitet heroja svakako pripada Simoviću, koji je zaigrao na svoju odgovornost i pored povrede mišića i tetive desnog ramena i dao osam golova. Isto koliko i čuveni Sergej Rutenka, i to uz tri sedmerca iz šest pokušaja (dva puta ga je zaustavio Mijatović, jednom Nebojša Simić).

Nažalost, izostao je pravi učinak Vaska Ševaljevića, kojeg su Bjelorusi neutralisali odličnom odbranom. Bivši igrač Dinama iz Minska je upisao samo dva pogotka, po jedan iz igre i sa sedmerca, a flaster na njemu je bio toliko „jak” da je uputio svega četiri šuta...

Bjelorusija - Crna Gora 29:23 (13:13)

Kopenhagen - Hala „Brondbi”. Gledalaca: 3.400. Sudije: Gjeding i Hansen (Danska). Sedmerci: Bjelorusija 8 (4), Crna Gora 1 (1). Isključenja: Bjelorusija 12, Crna Gora 8 minuta.

Bjelorusija: Kotlinskij, ČARAPENKA (13 odbrana), BROVKA 7 (1), BABIČEV 1, Zajcev 2, Kamišik, PUHOVSKIJ 5, S. RUTENKA 8 (3), D. RUTENKA 3, Nikuljenkov, ŠILOVIČ 3, Nežura, Čistabajev, Baranov, Titov, Semjonov.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (šest odbrana i tri sedmerca), Simić (jedan sedmerac), RAKČEVIĆ 3, Borozan, MILAŠEVIĆ, MARKOVIĆ 3, Radović 2, M. Vujović, Grbović, Pejović 2, S. Vujović, ŠEVALJEVIĆ 2 (1), Perišić, PETRIČEVIĆ, SIMOVIĆ 8, LASICA 3.

Bonus video: