"Crveni" protiv "vatrenih": Uvertira za utakmicu odluke

"Apsurdno bi bilo da prijetimo Hrvatima, ali je sigurno da se nećemo predati", poručuje kapiten Mladen Rakčević
49 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 12:14h

Od 1991. godine ih dijeli granica i potpuno drugačiji rukometni put. Hrvati su postali velesila, zapravo ostali ono što je bila SFR Jugoslavija - u prethodne dvije decenije osvojili su 12 medalja na velikim takmičenjima, uključujući dvije zlatne olimpijske i jednu nasjajniju na Svjetskom prvenstvu.

Crnogorci su, sa druge strane, u društvu sa Srbima dva puta bili bronzani na šampionatima svijeta, a jednom na Evropskom prvenstvu.

Od 2006. godine, kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, "crveni" su izborili nastup na tri velika takmičenja, a „vatreni” su se za to vrijeme čak šest puta peli na pobjedničko postolje.

Samo ovi podaci, bez isticanja godina, iskustva i razlike u klasi klubova za koje igraju puleni Zorana Kastratovića sa jedne, i Slavka Goluže sa druge strane, dovoljni su da se uvidi ko je apsolutni favorit u večerašnjem okršaju "naroda" ex-YU.

Uzgred, i rezultati 1. kola na 11. Evropskom prvenstvu jasno pokazuju na čijoj strani je klasa - Hrvati su "oduvali" Bjelorusiju (33:22), a Crna Gora je ubjedljivo poražena od Švedske (28:21).

Zbog toga je pred duel u hali "Brondbi", u pregrađu Kopenhagena, samo jedna želja realna - da se izgubi sa što manjom razlikom, kako se ne bi poremetila atmosfera u timu pred ključni duel sa Bjelorusijom u petak.

"Apsurdno bi bilo da prijetimo Hrvatima, ali je sigurno da se nećemo predati", poručuje kapiten Mladen Rakčević.

Pivot atinskog AEK-a je svjestan činjenice da Domagoj Duvnjak i drugovi nemaju nijednu slabu tačku.

"Gledali smo Hrvatsku protiv Bjelorusije i uvjerili se još jednom da imaju makar dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji. Non-stop igraju polufinala na velikim takmičenjima, a lijepo ih je vidjeti u istom hotelu sa nama, jer je to nevjerovatan sistem, oko njih je stalno 50 ljudi. Imaju i odličnog selektora, to je tim koji zaslužuje samo riječi hvale. Moramo se boriti što najbolje možemo da ih malo usporimo, da ne griješimo previše u napadu i dozvoljavamo im lake golove".

Crna Gora je u baražu za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske i u kvalifikacionim mečevima sa Njemačkom za šampionat Starog kontinenta zbunila rivale odličnom odbranom 3-2-1.

Taj faktor iznenađenja neće moći da se primijeni protiv "vatrenih", jer su oni navikli na taj sistem...

"Hrvati su velesila i na svaku odbranu imaju spreman odgovor. Njihova najveća snaga je baš odbrana, ali zona 6-0. Mijenjaju minimum jednog igrača, a imaju defanzivne specijaliste, koji su svi dvometraši. Biće veoma, veoma teško, ali nema predaje. Nadam se da ćemo odigrati kvalitetno i podići formu za odlučujuću utakmicu u grupi, u petak protiv Bjelorusije", naglasio je Rakčević.

Meč sa Švedskom, u kojem Crna Gora nije imala nikakvu šansu da iznenadi, već pripada prošlosti, ali "lavovi" žele da izvuku pouke.

"Nismo razočarali, ali mislim da je bilo prostora za malo bolju igru. Šveđani su bili bolji nego u ona dva meča baraža, ali mislim da je nama nedostajalo ideje u napadu. Nije bilo maštovitosti, sve lopte smo gurali u sredinu, gdje su oni najjači. I njihovi golmani su „poskidali” neke zicere, a poslije nam je bilo teško da jurimo razliku. To, svakako, nije rezultat za ponos, ali mislim da nismo razočarali, jer smo ipak namljađa ekipa na šampionatu", zaključio je Rakčević.

Grbović pod znakom pitanja

Nemanja Grbović je u finišu utakmice sa Švedskom ostao da leži, jer je dobio jak udarac.

Naime, bek Švedske Johan Jakobson je u skoku udario koljenom u rebra pivota Crvene zvezde, koji se nekoliko sati nakon utakmice požalio na jak bol.

Junak junske pobjede nad Njemačkom je juče bio na rentgenu, gdje je ustanovljeno da ništa nije slomljeno.

"Grboviću nije slomljeno rebro, ali je povrijedio međurebarni mišić. To ga boli i pod znakom pitanja je za meč sa Hrvatskom", rekao je za "Vijesti" Petar Kapisoda, koji je u Danskoj u ulozi v. d. direktora reprezentacije.

Ne želimo da nam bude krivo kada krenemo kući

Ubjedljiv poraz od Švedske nije ostavio previše traga na igračima. I sami su svjesni da su Skandinavci, kao i večerašnji rival, za klasu bolji i da bi šansu trebalo tražiti u petak protiv Bjelorusije.

"Pričao sam sa saigračima i shvatili smo da je bitno da protiv Hrvatske ostavimo što bolji utisak. Moramo da se borimo, da budemo pravi u odbrani, kako bismo napravili pravu uvertiru za ono što nas čeka u petak. Ovo je veliko takmičenje, to ćemo svi pamtiti, ali nema reprize. Ne želimo da nam bude krivo zbog bilo čega kada krenemo kući. Moramo da učinimo naš narod ponosnim, ako ni sa čim drugim, onda borbom do posljednjeg atoma snage. Uostalom, siguran sam da su svi svjesni da imamo 10 veoma mladih igrača, za koje radi vrijeme i ovo je odlična prilika da steknu rutinu i iskustvo", naglašava Rakčević.

Goluža: Cijenim Crnu Goru

"Izbornik" Hrvatske Slavko Goluža je poručio da se tim Zorana Kastratovića ne smije potcijeniti.

"Cijenim crnogorski rukomet, crnogorske rukometaše, igrao sam s pojedinima i imam jako visoko mišljenje o njima. Postoji respekt prema toj ekipi, jer je izbacila Njemačku i samim tim je ozbiljna reprezentacija. Neće nam biti lako, sigurno, ali nemamo čega da se bojimo - istakao je Goluža, koji je u Zagrebu igrao sa Petrom Kapisodom, Blažom Lisičićem i Goranom Đukanovićem. Nasljednik Lina Červara je istakao šta je glavni adut „crvenih”. - Motiv, mentalitet i kolektiv. Siguran sam da će dati sve od sebe", napomenuo je Goluža.

Galerija

Bonus video: