Ševaljević: Odmah „udariti“ na Šveđane

"Uz malo sreće nadam se da možemo da ostvarimo dobar rezultat", kaže Vasko Ševaljević
0 komentar(a)
Vasko Ševaljević, Foto: Savo Prelević
Vasko Ševaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2014. 12:28h

Crnogorski rukometaši će sjutra prijepodne odraditi posljednji trening, a onda otputovati za Herceg Novi, i tamo samo prenoćiti, da bi u subotu ujutro preko Dubrovnika i Zagreba nastavili put do Kopenhagena, gdje ih u ponedjeljak očekuje prvo iskušenje na Evropskom prvenstvu - protiv Švedske.

Učinak Crne Gore u Danskoj će dosta zavisiti i od učinka prvog „bombardera“ u ekipi – Vaska Ševaljevića. Za razliku od prethodnih akcija, kada je u bekovskoj liniji uvijek imao pomoć starijih kolega, ovoga puta će odgovornost beka njemačkog Hanovera biti veća.

"Silom prilika sam najiskusniji u toj prvoj, bekovskoj liniji, s obzirom na to da ne znamo kako će se odvijati situacija sa Stevanom Vujovićem i Mirkom Milaševićem. Ali, ja razmišljam da pokušam da odigram što bolje, da dam sve od sebe, i tako pomognem ekipi", kaže za „Vijesti“ Ševaljević, koji je na turniru u Skoplju, na meču sa Srbijom, zaradio lakšu povredu trbušnih mišića, ali ga to nije udaljilo od treninga.

Po mišljenju Ševaljevića, „s obzirom na mali fond igrača, posebno u bekovskoj liniji, Crna Gora treba da udari na Šveđane u prvom kolu i da sve od sebe da dođe do pozitivnog rezultata“.

"Evropsko je za nijansu kvalitetnije od Svjetskog prvenstva. Tu je vrh evropskog rukometa, igraćemo u grupi protiv tri odlične selekcije. Na papiru, možda je Bjelorusija najlakša, ali to je treći meč po redu. Ponavljam, mislim da treba u prvom meču da probamo da iznenadimo Švedsku, protiv kojih smo pokazali da možemo da igramo i sa kojima možemo da se nosimo. Uz malo sreće nadam se da možemo da ostvarimo dobar rezultat", dodaje Vasko.

Ševaljević je saglasan da je za mušku rukometnu reprezentaciju svaki plasman na veliko takmičenje uspjeh.

"Toga smo svi svjesni. Poslije SP u Španiji nemamo kredita nekome da prijetimo i obećavamo sigurne bodove. Svaki bod bi bio ogroman uspjeh".

Turnir u Skoplju je donio dosta pozitivnih stvari, smatra Ševaljević, ali i „stvari koje mogu da se poprave“.

"Tu prvenstveno mislim na igru u odbrani, koji moramo znatno da popravimo, i povećamo agresivnost i kvalitet te odbrane. Tako ćemo pomoći i golmanima da imaju veći procent odbrana nego što su imali u Skoplju. Sve smo rezultate pravili odličnom i fanatičnom borbenošću u odbrani. Naravno, i napad uvijek može bolje, toga smo svi svjesni", zaključio je Ševaljević.

Pejović: Kvalifikacije su druga priča

Rukometaši Crne Gore su tri ciklusa kvalifikacija za velika takmičenja na koja su se plasirali, dva evropska i jedno Svjetsko, odradili više nego dobro (ukupan skor je 16 pobjeda, remi i tri poraza), savladavši ili eliminisavši neke od velesila poput Švedske, Njemačke, Češke. Na velikim takmičenjima, međutim, bilans je poražavajući – pet poraza i remi na EP u Norveškoj 2008. godine, te šest poraza i pobjeda na SP u Španiji.

"Ima razlike u odnosu na kvalifikacije, i to ne male, jer su evropska i svjetska prvenstva turnirska takmičenja. U Danskoj nas čekaju tri veoma jake utakmice u pet dana, a mi imamo i problema sa povredama i mlade igrače u ekipi. Vidjećemo, sa optimizmom dočekujemo EP, sa željom prije svega da se borimo, da dokažemo da vrijedimo, a nadamo se da će ih toga proizaći i dobar rezultat", kaže za “Vijesti” srednji bek slovačkog Tatrana Žarko Pejović, kome u Danskoj debitovati na velikim takmičenjima.

Meč na startu protiv Švedske mogao je da nagovijesti mogućnosti podmlađenog “crvenog” tima na ovom Evropskom prvenstvu.

"Prva utakmica na velikom takmičenju je uvijek teška, kako nama, tako i njima. Možda smo mi malo veća nepoznanica Šveđanima, nego oni nama, pa ćemo pokušati to da iskoristimo i, što da ne, startujemo pobjedom. Hrvatska je jaka reprezentacija, uigrana, dugo igraju zajedno. Mi ćemo 100 odsto spremni dočekati i taj meč, a nakon toga nas očekuje Bjelorusija, koju svi željno isčekujemo, jer će umnogome odlučivati o prolasku u drugu rundu", ističe 27-godišnji Mojkovčanin.

Bonus video: