Rukometaši počeli pripreme za Evropsko prvenstvo

"Volio bih da afirmišemo još neke mlade igrače, da vide gdje su u odnosu na kvalitetne protivnike. Što se rezultata tiče, nema posebnog imperativa", naglasio je selektor Kastratović
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 21:38h

Trojica stižu krajem sedmice, trojica se danas priključuju, a 16 izabranika Zorana Kastratovića juče je počelo pripreme za treće veliko takmičenje u istoriji crnogorskog muškog rukometa - Evropsko prvenstvo u Danskoj.

Na prvom treningu u Budvi zbog klupskih obaveza nije bilo kapitena Draška Mrvaljevića, Vaska Ševaljevića i Nebojše Simića. U toku dana u Crnu Goru su doputovali Mladen Rakčević, Mirko Milašević i Bogdan Petričević, koji će ujutro početi da rade sa ekipom.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Španiji, gdje su „crveni” zauzeli tek 22. mjesto, nema mnogo iskusnih igrača - penzionisanog Petra Kapisode, Fahrudina Melića (oprostio se od reprezentacije), te Vladimira Osmajića, Zorana Roganovića, Gorana Lasice i Marka Pejovića, koje Kastratović nije pozvao.

Nastavljeno je podmlađivanje reprezentacije, tako da su jutros ispred prostorija RSCG ka hotelu „Maestral” u Pržnu krenuli 20-godišnji Vladan Lipovina, Miloš Vujović i Filip Jočić (njihov vršnjak je Simić), godinu stariji Nemanja Malović, te igrači rođeni 1990. - Stevan Vujović, Nemanja Grbović, Milan Popović, Ivan Perišić, Mirko Radović i Igor Radojević.

Kako su već sada ozbiljni aduti momci koji imaju još mnogo dobrih sezona pred sobom - Ševaljević, Marko Lasica (po 25 godina), Marko Simović (26), Žarko Pejović (27) i Milašević (28) - jasno je da bi šampionat u zemlji evropskog prvaka mogao da posluži za uigravanje, kako bi Crna Gora i u budućnosti nastupala na velikim takmičenjima.

Iskusni Rade Mijatović, Mrvaljević, Rakčević, Igor Marković i Marko Rajković biće tu da im pomognu da stasaju, ali i da učine „crvene” opasnima za svakog rivala.

U odnosu na novembarske prijateljske mečeve sa Makedonijom, „novo” lice u timu je Simović, koji se oporavio od neugodne povrede.

"Marko je imao povredu ramena i nije bio u takmičarskoj formi za novembar zbog igre u oba pravca, pogotovo u fazi odbrane. Ovdje je sa nama, dobiće šansu da se nametne i eventualno bude u sastavu za Evropsko prvenstvo", istakao je selektor Kastratović.

Crna Gora će u Danskoj igrati u grupi D sa Švedskom, Hrvatskom i Bjelorusijom. Jasno je da se šansa za prolazak u glavnu fazu mora tražiti u meču sa selekcijom iz bivše SSSR.

"Volio bih da afirmišemo još neke mlade igrače, da vide gdje su u odnosu na kvalitetne protivnike. Što se rezultata tiče, nema posebnog imperativa. Trudićemo se da budemo pravi kao i u kvalifikacijama, a volio bih da jednom pobjedom obezbijedimo plasman u drugi krug".

"Prva utakmica protiv Švedske biće bitan test za nas, nadam se da će nam dati pokazatelje da li možemo da računamo na osvajanje bodova protiv Bjelorusije i plasman u drugu fazu", naglasio je Kastratović.

Bjelorusima će od obnavljanja nezavisnosti ovo biti tek četvrto veliko takmičenje, ali drugo uzastopno. Za to je najzaslužniji jedan od najboljih igrača svijeta Sergej Rutenka, koji je preko „svojih” Slovenaca (igrao za „deželu” od 2005. do 2007) stigao do vize za Dansku.

"Bjelorusija je u posljednjim kvalifikacijama eliminisala četvrtoplasiranu selekciju sa Svjetskog prvenstva, a u njenim redovima igra po mom mišljenju najkvalitetniji lijevi bek, Sergej Rutenka".

"Imaju još kvalitetnih igrača, koji za Dinamo iz Minska nastupaju u Ligi šampiona. Sigurno je da su sve tri reprezentacije u odnosu na našu favoriti, ali se nećemo predati", zaključio je Kastratović.

Na pripreme je sa povredom lista stigao Stevan Vujović, dok je Marko Lasica na terapijama kod fizioterapeuta Alena Pepića riješio problem sa mišićem lijeve ruke, koji je bio pogoršan neadekvatnim liječenjem u Mađarskoj.

Odmor između utakmica nam odgovara

Ono što Petar Kapisoda u šali zna da kaže, da Crna Gora u baraž mečevima može da eliminiše čak i Francusku, a da joj ne leže turnirska takmičenja, najbolje se potvrdilo na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Tim koji je eliminisao kasnijeg osvajača olimpijskog srebra, Švedsku, nije mogao da istrpi jak tempo utakmica u Granoljersu, ali će u Kopenhagenu biti drugačije.

Prvi meč sa Švedskom je zakazan za 13. januar, duel sa Hrvatskom je dva dana kasnije, a grupa D se završava obračunom sa Bjelorusijom 17. decembra.

"Ti dani između utakmica značiće nam puno na oporavku ekipe. Mali je fond naših reprezentativaca koji u ovom momentu igraju na vrhunskom nivou. Nadam se da će nam maltene 48-časovno pauze omogućiti da svježije ulazimo u svaku narednu utakmicu. Ovaj sistem nam sigurno više odgovara nego onaj na Svjetskom prvenstvu", istakao je Kastratović.

Bonus video: