Katarina Bulatović u konkurenciji za najbolju rukometašicu svijeta u 2013.

Pored Katarine, u konkurenciji su još Norvežanke Hajdi Loke i Katrin Lunde, Srpkinja Andrea Lekić i Mađarica Anita Gorbic
9 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: Savo Prelević
Katarina Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2013. 18:07h

Desni bek crnogorke reprezentacije i mađarskog Đera Katarina Bulatović u konkurenciji je za najbolju rukometašicu svijeta u 2013. godini, objavila je danas Svjetska rukometna federacija (IHF).

Pored Katarine, za prestižno priznanje u ženskoj konkurenciji su još Norvežanke Hajdi Loke i Katrin Lunde (Đer), Srpkinja Andrea Lekić (Đer, Vardar) i Mađarica Anita Gorbic (Đer), odlučio je specijalni žiri IHF-a.

Svih pet igračica su članice ili su igrale prošle sezone za Đer, koji je u maju osvojio titulu prvaka Evrope.

Od igračica koje su ove godine u konkurenciji, Hajdi Loke je jedina osvajala titulu najbolje na svijetu, i to 2011. godine.

Zahvaljujući najvećem broju glasova (31 posto), prošle godine je to priznanje, nezasluženo, otišlo u ruke Brazilke Alešandre do Nasimento (u 2012. godini nije imala uspjeha na klupskom, niti reprezentativnom planu, iako je birana u idealnu postavu na Olimpijskim igrama u Londonu).

Drugo mjesto, zajedno, sa Loke, podijelila je Bojana Popović, dok je na trećem mjestu završila Katarina Bulatović.

Bojana i Katarina su u dresu Budućnosti bile prvakinje Evrope, osvojile su olimpijsko srebro, a Katarina i zlato na EP u Srbiji.

Kaća je na oba takmičenja sa reprezentacijom bila najbolji strijelac, član idealne postave, ali ni sve to nije bilo dovoljno da pobijedi jedna od dvije Crnogorke…

Što se muške konkurencije tiče, nominovani su Čeh Filip Jiha (Kil), Hrvat Domagoj Duvnjak (Hamburg), Francuz Danijel Narsis (PSŽ), Danac Mikel Hansen (PSŽ) i naturalizovani Španac Arpad Šterbik (Barselona).

Samo Duvnjak nije bio najbolji na svijetu, pošto je Šterbik bio najbolji 2005. godine, Jiha 2010, Hansen 2011. i Narsis 2012. godine.

Kako je objavio IHF, glasanje fanova i novinara širom svijeta traje do 17. januara, a rezultate glasanja će 26. januara, posljednjeg dana Evropskog prvenstva za muškarce u Danskoj, saopštiti Hasan Mustafa, predsjednik Svjetske rukometne federacije.

Glasanje je on-line, na sajtu IHF-a.

Bonus video: