Adžić: Da još jednom učinimo crnogorski narod ponosnim

"Vjerujem da smo vratili sinergiju i energiju i podigli nivo uigranosti za utakmice koje slijede, jer duboko vjerujem da nećemo nastupati samo 15. decembra", kaže Adžić
92 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 12:33h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Trinaestog decembra prošle godine, rukometašice Crne Gore su u novosadskom „Spensu“ nakon majstorskog preokreta srušile Španiju, potvrdile 1. mjesto u grupnoj fazi i najavile pohod na evropsko zlato. Tačno 12 mjeseci kasnije, u još jednoj dvorani koja je bila dika SFRJ, beogradskom „Pioniru“, „zlatne lavice“ su pokazale da se nikada ne predaju i svom selektoru Draganu Adžiću za 44. rođendan poklonile trijumf nad Holandijom, koja je dugo vodila i diktirala tempo...

I onda, 14. decembra i 2012. i 2013. godine, odradile su prvi trening u beogradskoj „Kombank areni“, koja je trebalo da bude najveći ponos nekadašnje države i domaćin Svjetskog prvenstva u košarci 1994. Rat „naroda i narodnosti“ i besparica su učinili ruinom ono što je sada velelepno zdanje u novobeogradskom Bloku 25.

Sport je, ipak, „osvojio“ mjesto gdje je Crna Gora ispisala jednu od najljepših stranica istorije, u arenu na koju sama pomisao izaziva jezu kod Marije Jovanović i saigračica, stručnog štaba, navijača...

A kako simbolici nikad, obično, nema kraja, tako će junakinje nacije i ovog 15. decembra u „Kombank areni“ igrati meč za istoriju. Prije 365 dana su u paklenom okršaju savladale Srbiju i osigurale novi obračun u finalu sa Norveškom, kojoj su se na Evropskom prvenstvu osvetile za poraz na Olimpijskim igrama, a sada će se sudariti sa Danskom u osmini finala šampionata svijeta.

Prava na grešku sada nema, jer je sistem takmičenja surov. Nema više grupne faze i mogućnosti da se kiks ispravi - pobjednik ide u Novi Sad na četvrtfinalni duel sa Njemačkom ili Angolom, poraženi se vraća kući.

"Možda druge reprezentacije nisu došle sa takvom namjerom, ali nama je grupna faza bila priprema za ovo što nas sada čeka. Vjerujem da smo vratili sinergiju i energiju i podigli nivo uigranosti za utakmice koje slijede, jer duboko vjerujem da nećemo nastupati samo 15. decembra", samouvjereno je poručio Adžić crnogorskim novinarima na jučerašnjem treningu.

Večerašnji rival (meč počinje u 20.45 časova) je bio tek treći u grupi B u Nišu, jer je prvo izgubio od Srbije (23:22), a potom i od Brazila (23:18). Najjače oružje izabranica Jana Pitlika su kontre, a u prvih pet utakmica realizovale su 33, manje samo od Rumunije (41), Poljske (39) i Južne Koreje (34). Ako se zaustavi taj segment, jasno je da će pobjeda biti jako blizu...

"Dansku dobro znamo, jer Budućnost svake godine igra protiv vrhunskih ekipa iz te zemlje, a sa Dankinjama smo se sreli i na pretposljednjem Evropskom prvenstvu. Jako cijenim njihovog selektora, koji iza sebe ima vrhunske rezultate i radi dugoročno i kvalitetno. To je ujednačena reprezentacija, koja ima karakteristike danskog rukometa - ima vrhunska krila, želi da postigne što više lakih golova, a u posljednje vrijeme je tendencija kod svih reprezentacija da se više posvećuje pažnja odbrani i ima više discipline u pozicionom napadu", napominje Adžić.

Da li je forma ekipe dovoljna za pobjedu u osmini finala?

"Zadovoljan sam kako su djevojke iznijele prvu fazu i kakav su odnos imale. Usputne povrede su nas remetile u podizanju forme, ali eliminacione utakmice se igraju više na karakter, srce i iskustvo, koje imamo veće nego Danska. Vjerujem da će nam iskustvo sa Svjetskog prvenstva, a potom i Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva, pomoći da odigramo najkvalitetnije i najsmirenije, kako bismo bili bolji od Dankinja.

Koliko ima rezervi u odnosu na utakmice iz grupe?

"Ima puno sigurno, u svakom segmentu i kod svake igračice. Tražili smo se u ovih pet kola, sada je samo rezultat bitan i na to ćemo se fokusirati. Ove djevojke znaju da igraju na rezultat i vjerujem da će to pokazati protiv Danske i dobiti priliku da još igraju u ovoj areni".

Povratak u „Kombank arenu“ je probudio sjećanja na ono što je dešavalo prije 52 sedmice, kada je Crna Gora šokirala sve i postala prvak Evrope.

"Emocije su bile sjajne kod svih kada smo prišli „Areni“ i ušli u nju. Vjerujem da će to probuditi neki novi motiv i želju da uradimo i više od mogućeg i još jednom učinimo nas, sve oko nas i čitav crnogorski narod ponosnim. To je nešto što ove djevojke drže u sebi i siguran sam da će se već večeras vidjeti sa kakvom energijom i željom će izaći na teren", zaključio je Adžić.

Đonović: Sonju će motivisati prošla utakmica

Golmani Crne Gore i Danske imaju jednak broj odbrana na 21. Svjetskom prvenstvu - po 63. Razlika je, međutim, što su Marina Vukčević i Sonja Barjaktarović primile svega 92 gola, a Rike Poulsen i Sesilije Greve 20 više.

Čovjek koji je u stručnom štabu Crne Gore zadužen za naše čuvarke mreže, ali i snimanje mana protivničkih golmanki, Vlatko Đonović ističe da članice Odenzea i Vejena ne smiju da se potcijene.

"Govorilo se da Danska ima dobru ekipu, ali slabije golmane, ali su njih dvije na ovom prvenstvu na prilično visokom nivou. Ne možemo, dakle, da se nadamo pomoći sa te strane", naglašava Đonović.

Nekadašnji golman je imao problema da na ovom prvenstvu razigra obje svoje pulenke, iz prostog razloga što je Sonja Barjaktarović bila povrijeđena, pa je teret pao na Marinu Vukčević.

"Na prošlim prvenstvima sam pokušao da kombinujem Marininu i Sonjinu minutažu, kako bi sačuvale svježinu do kraja šampionata, jer je iscpljujuće odigrati za ovako kratak rok, nadam se, svih devet utakmica. Marina je do sada bila više opterećena, jer je Sonja bila povrijeđena, ali se nadam da će je utakmica protiv Holandije motivisati još više i pokazati joj da može da pruži kvalitetne partije".

Koliki je problem to što Vukčević ima malu minutažu u Budućnosti?

"Taj problem sa Marinom postoji, ali smo na svim velikim takmičenjima pokušali da dijelimo minutažu Sonji i njoj u prvoj fazi, kako bi skinula tremu. Nije svejedno igrati Regionalnu ligu i ovakva takmičenja, ali vjerujem da se rad koji sprovodimo godinama u Budućnosti vraća na ovim prvenstvima. Bilo bi bolje da ima punu minutažu u nekom klubu, pa ne mora da bude Liga šampiona. Ali, šta je, tu je. Mislim da naš tandem nije razočarao na prethodnim prvenstvima i da neće ni sada", naglasio je Đonović.

Vukčević upisala najviše odbrana

Najviše odbrana u prvoj fazi ima Marina Vukčević, koja je zaustavila 46 šuteva na pet utakmica. Mlada golmanka Budućnosti dijeli 7. mjesto po procentu odbrana sa 43 odsto.

Uzgred, druga je po odbranjenim sedmercima, jer je „skinula“ četiri od sedam. Ispred nje je samo Tunižanka Nura Ben Slama, koja ima skor četiri od šest.

Tačno u podne

Prvi dan obaveza u „Kombank areni“ je zatekao organizatore poprilično nespremne. Radni dan je za mnoge od njih počeo tačno u podne, tako da je bilo nemoguće ući u dvoranu u terminu koji je dogovoren sa stručnim štabom crnogorske reprezentacije.

Naime, novinari su htjeli da 20-ak minuta prije treninga, koji je počinjao u 12 časova, uzmu izjave od Dragana Adžića i njegovih izabranica, ali je to bilo nemoguće.

Pres centar je otvoren kada su Marija Jovanović i drugarice počele da rade, tako da su dopisnici nezavisnog dnevnika i TV Vijesti, RTCG i „Arene“ morali da se smrzavaju do otvaranja vrata, a onda da čekaju kraj treninga da urade svoj posao.

Brojke

0 utakmica od 60 završeno je remijem. Nula golova je postigao i Paragvaj u prvom poluvremenu utakmice sa Španijom

2 tima su bila pobjednici grupa i na Svjetskom prvenstvu 2011. godine i sada u Srbiji - Brazil i Norveška

4 selekcije su upisale svih pet pobjeda. Osim Brazila i Norveške, to su uradile i Francuska i Njemačka. Četiri kontinenta imaju predstavnike u osmini finala - Evropa (12), Azija (dva) i Afrika i Južna Amerika (po jedan)

12 mečeva je završeno razlikom većom od 20 golova. Jednu takvu pobjedu je upisala i Crna Gora protiv DR Konga (35:9)

33 pogotka je najmanje što je postignuto na jednoj utakmici. U pitanju je, naravno, duel Francuske i Crne Gore (17:16)

Osmina finala

Danas

Beograd

Francuska - Japan (18.00)

Danska - Crna Gora (20.45)

Novi Sad

Njemačka - Angola (17.30)

Poljska - Rumunija (20.15)

Sjutra

Beograd

Brazil - Holandija (18.00)

Južna Koreja - Srbija (20.45)

Novi Sad

Mađarska - Španija (17.30)

Norveška - Češka (20.15)

Galerija

Bonus video: