Kastratović skratio spisak, Jočić novo ime

Sa šireg spiska su otpali pivot Marko Pejović, desno krilo Fahrudin Melić, lijevi bekovi Vladimir Osmajić i Marko Drašković, te desni bek Žarko Marković
50 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 13:29h

Da će Crna Gora na Evropskom prvenstvu u Danskoj (12 – 26. januar), kao što smo već i najavili, nastupiti u podmlađenom sastavu u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Španiji, i finiš kvalifikacija za EP, selektor rukometaša Zoran Kastratović potvrdio je današnjim spiskom od 22 imena.

Ovaj spisak je kraći za šest imena u odnosu na širi od 28, koji je, po proceduri, preliminarno poslat u Evropsku rukometnu federaciju.

Sa šireg spiska su otpali: pivot Marko Pejović, desno krilo Fahrudin Melić, lijevi bekovi Vladimir Osmajić i Marko Drašković, te desni bek Žarko Marković, dok će lijevi bek Vuko Borozan u Budvi paralelno raditi sa juniorskom selekcijom, ali i sa seniorima.

"Nastavljamo proces podmlađivanja, a generalno radi se o igračima koji su bili na dvije posljednje akcije reprezentacije", rekao je za “Vijesti” Kastratović.

Melić se još u maju, nakon dvomeča sa Izraelom u kvalifikacijama za EP, oprostio od reprezentacije. Juče je "Vijestima" rekao da bi ozbiljno razmislio da promijeni odluku, ako bi se svi najbolji igrači odazvali pozivu, i dodao "da u ovom stanju i slučaju naši navijači, kao ni mi, nikad nećemo saznati koje su nam gornje granice bile na nekom velikom takmičenju".

"Čuli smo se u nedjelju. Isto je i meni rekao", dodaje Kastratović.

Jasno je bilo da u Danskoj neće biti ni desnog beka Hamburga Žarka Markovića, koji već dvije godine odbija da igra za Crnu Goru (spekuliše se da će zaigrati za Katar na narednom Svjetskom prvenstvu).

Na pripremama reprezentacije jedino novo ime je bivši juniorski reprezentativac, 20-godišnji lijevi bek Filip Jočić, koji igra u danskom Hoj Handboldu. On je dijete naših iseljenika, čiji je otac iz Berana.

"Pratimo njegov razvoj. Biće sa nama da osjeti atmosferu. Mislim da se radi o perspektivnom igraču", ističe selektor.

Za razliku od Melića, Osmajića, Pejovića, kojih je bilo na spisku od 28, ali ih nema na skraćenom, na širem spisku nije bilo dugogodišnjeg reprezentativca Zorana Roganovića.

U izjavi za “Vijesti”, Roganović je izjavio da ne zna zašto ga nema među 28, ali i istakao da je vrijeme da mlađi treba da preuzmu odgovornost, te da ostaje na raspolaganju reprezentaciji ako i kad zatreba”.

"Zoran je sportska i ljudska veličina. Krajem oktobra smo razgovarali na temu reprezentacije. Rekao mi je što i vama za mlađe igrače. I kao pravi sportsmen je rekao da je za reprezentaciju uvijek spreman da pomogne ako bude potrebno", kaže Kastratović.

Okupljanje reprezentacije je 23. decembra u Budvi, a "lavovi" će u metropoli crnogorskog turizma trenirati do Nove godine (i odigrati dvije kontrolne utakmice sa juniorskom selekcijom umjesto sa Turskom koja je otkazala dolazak), kada će dobiti dva slobodna dana, a onda se 2. okupiti u Podgorici, odraditi prijepodnevni trening i nakon ručka otputovati za Skoplje, na turnir sa Makedonijom (3. januar) i Srbijom (4. januar). Poslije toga slijedi povratak u Podgoricu, a nakon Božićnih praznika rad od 8. do 12. januara, kada "crveni" preko Dubrovnika kreću za Dansku. Na početku priprema neće biti dvojca iz Bundes lige, kapitena Draška Mrvaljevića i Vaska Ševaljevića, te golmana Malmea Nebojše Simića, koji će se priključiti ekipi krajem decembra.

"Zadovoljan sam planom priprema, uslovima, iako je u planu bilo odigravanje prijateljskih mečeva protiv Turske. Trening utakmice sa juniorima biće od koristi za oba sastava. Biće i posljednji filter za određivanje 18 putnika na EP".

Crna Gora će na EP igrati u grupi sa Hrvatskom, Švedskom i Bjelorusijom.

"Igramo protiv srebrnih sa Olimpijskih igara, Šveđana. Hrvati su godinama u kontinuitetu osvajači medalja, Bjelorusi su izbacili Slovence, četvrtoplasirane sa posljednjeg Svjetskog prvenstva. Grupa je izuzetno jaka. Cilj je da se što bolje predstavimo, odigramo kvalitetno i afirmišemo neke mlađe igrače", zaključio je Kastratović.

SPISAK

Golmani

1. Rade Mijatović (Metalurg, Makedonija)

2. Marko Rajković (Valens, Francuska)

3. Nebojša Simić (Malme, Švedska)

Lijeva krila

4. Igor Marković (Lovćen)

5. Milan Popović (Lovćen)

6. Miloš Vujović (Budvanska rivijera)

Desna krila

7. Marko Lasica (Pik Seged, Mađarska)

8. Mirko Radović (Lovćen)

9. Igor Radojević (Makabi, Izrael)

Pivoti

10. Mladen Rakčević (AEK, Grčka)

11. Nemanja Grbović (Crvena zvezda, Srbija)

Bekovi

12. Vasko Ševaljević (Hanover, Njemačka)

13. Stevan Vujović (Selesta, Francuska)

14. Bogdan Petričević (Miluz, Francuska)

15. Draško Mrvaljević (Minden, Njemačka)

16. Žarko Pejović (Tatran, Slovačka)

17. Mirko Milašević (Bijer, Francuska)

18. Ivan Perišić (Cegled, Mađarska)

19. Vladan Lipovina (Kuenka, Španija)

20. Marko Simović (Ankara, Turska)

21. Filip Jočić (Hoj Handbold, Danska)

22. Nemanja Malović (Grashopers, Švajcarska)

Bonus video: